Vine fra Sardinien
Vine fra Sardinien produceres 240 km væk fra vestkysten af Italiens fastland. Sardinien er den næststørste ø i Middelhavet. Sardinien dækker cirka 9300 kvadratkilometer og er næsten tre gange størrelsen af det franskejede Korsika lige nord for Italien, dets nærmeste nabo mod nord og kun marginalt mindre end Italiens anden større ø, Sicilien. Øen, kendt som Sardegna for sine italiensktalende indbyggere, har tilhørt forskellige imperier og kongeriger gennem århundrederne. Dette afspejles i dets stednavne, arkitektur, sprog og dialekter og dets unikke portefølje af vindruer.
En af Italiens fem autonome regioner
Siden midten af det 18. århundrede har Sardinien været en af Italiens fem autonome regioner (de andre er Sicilien, Friuli-Venezia Giulia, Trentino-Alto Adige og Aostadalen), men dets adskillelse fra fastlandet har ført til en kultur og identitet noget fjernet fra den italienske mainstream. Dette afspejles i det sardinske forhold til vin. Vin er meget mindre indgraveret kulturelt og historisk der end i fastlandsregionerne, og vinproduktion og -forbrug i enhver skala har kun udviklet sig i de sidste par århundreder.
Porteføljen af sorter plantet i sardinske vinmarker minder meget om dem i andre italienske vinregioner. De tætteste vinregioner på fastlandet til Sardinien er Toscana og Lazio, og alligevel ses de nøglesorter, der bruges i disse to (Sangiovese, Montepulciano, Barbera, Trebbiano), næsten ingen steder i øens vinmarker. I stedet finder man sorter af fransk og spansk oprindelse, eksemplificeret ved Grenache (kaldet Cannonau her), Carignan (og dens tydelige klonvarianter Bovale di Spagna og Bovale Grande) og Cabernet Sauvignon.
Malvasia og Vermentino og Cannonau er store druer her
De mest “italienske” sorter her er Malvasia og Vermentino, men selv Vermentino kan kun lige betragtes som italienske, idet de er mere plantet på Korsika og det sydlige Frankrig – ofte under navnet Rolle – end i sit hjemland, Liguria. Muscat Blanc (Moscato Bianco), der er allestedsnærværende rundt omkring Middelhavet, bidrager yderligere til den sardinske vinavls Middelhavsfølelse.
Bortset fra de bedre kendte druesorter, der er nævnt ovenfor, bruger øen flere ret eksklusive sorter, herunder Torbato, Semidano, Niederra, Nuragus, Monica og Nasco. De tre sidstnævnte er fremvist i deres egne sort-specifikke DOC’er, alle fra Cagliari.
Sardinien har flere DOC- og IGT-titler end Calabrien og Basilicata tilsammen!
Den italienske kærlighed til komplekst bureaukrati er tydeligt synlig på Sardinien, som har flere DOC- og IGT-titler end Calabrien og Basilicata tilsammen, på trods af at den har den laveste vinproduktion pr. Hektar i enhver italiensk vinregion. Vinavl er en minoritetsvirksomhed på Sardinien på trods af generøse økonomiske incitamenter fra regeringen. Kun en lille procentdel af øens land er overgivet til vinstokke, og der ser ud til at være lille drivkraft for at udnytte øens naturligt vinvenlige klima og landskab.
Det er en lille håndfuld vinproducenter, der fremstiller de bedste vine fra Sicilien
Heldigvis skaber en håndfuld producenter vine af høj kvalitet, som gradvist vinder international anerkendelse. Størstedelen af de sardinske vinmarker ligger på den vestlige side af øen, hvilket også er, hvor dens mest stedspecifikke DOC’er findes. De strækker vestkysten og løber fra syd til nord: Carignano del Sulcis, Vernaccia di Oristano, Malvasia di Bosa og Alghero. Selv den store Cagliari DOC, der dækker en god del af øens sydlige halvdel, er stærkt partisk mod vestkysten. Undtagelsen fra denne vestlige bias er Vermentino di Gallura, øens eneste DOCG, hvis afvandingsområde dækker øens nordøstlige hjørne. Men de mest kendte appelleringer til mange drikkere er sandsynligvis de ø-dækkende DOC’er Cannonau di Sardegna og Vermentino di Sardegna.
Øen har det bedste terroir for nye store vine fra Sardinien
Sardiniens terroir er fuld af løfter om yderligere ekspansion. Kombinationen af bakker og sletter, kystregioner og indre områder tilbyder nyttig mangfoldighed af topografi og mesoklimater. For at fremme disse fordele varierer de tilgængelige jord og bedrocks fra granit, kalksten og sandsten til mineralrige ler og frit drænet sand og grus. Beliggende mellem 38 og 41 grader nord ligger øen ved den sydlige kant af europæisk vinavl, men takket være de kølende virkninger af Middelhavet er det maritime klima her mere tilgivende end i andre regioner på denne breddegrad (f.eks. Grækenland og Tyrkiet).
Alle vinregioner i Italien
Abruzzo
Apulien
Basilicata
Calabrien
Campanien
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardinien
Sicilien
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbrien
Valle d’Aosta
Venet0