Sig goddag til økologisk, biodynamisk og natur vin

Sig god dag til biodynamisk, økologisk vin og naturvin. Og hvad er biovin?

Kært barn har mange navne: I dette tilfælde jagter vi svaret her: Hvad hedder vin produceret uden (ret mange) tilsætningsstoffer. Organisk vin, biodynamisk vin, (bio)logisk vin, økologisk vin eller hvad. Faktum er, det hedder lidt forskelligt i forskellige lande. Og der er forskellige krav til forskellige typer endog, defineret af EU. lige som den med agurken, krun eller lige. Lige nu kører vi det over en kam. Og så dykker vi dybere ned lidt senere i artiklen. Det væsentlige er, det er en sundere produktionsmåde, og vi mener man kan smage forskellen. Du kan nederst læse EU krav og definition, men sandheden er, at lande uden for EU kører med andre krav, så det kunne blive en meget lang artikel. Det optager os dybt, fordi det er sundt for dig og for miljøet at fjerne kemi i vinproduktionen, så meget som muligt, og ikke mindst helt ærligt fordi det kan smages, som en særlig ren og varm dyb smag som regel. Nogle biodynamiske og naturvine går meget langt, f.eks prøver de at genskabe etruskernes måde at lave vin på, dem skal vi nok alle lige vænne os til, men udviklingen er meget spændende. De vine ligger nok tættere på naturvine end så meget andet.

Definitionerne fra EU på tre sundere måder at producere vin på

Her er en fin definition inddelt i 3 kategorier, der passer til det danske vinlandskab

Økologisk vin er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Vin må kun kaldes økologisk, når den er certificeret og opfylder en lang række krav i forhold til vindyrkningen og vinificeringen. Økologisk vinbrug er en mere miljøvenlig dyrkningsform end konventionel vinbrug, da man eksempelvis dyrker vin uden kemi, dvs. uden kunstgødning og kemiske sprøjtegifte. I stedet bruger økologiske vinhuse naturlig gødning, anvender biologisk bekæmpelse i form af fx nyttedyr, og sprøjter primært med grundstofferne kobber og svovl – og i mindre omfang end konventionelt vinbrug. Der er også krav om at begrænse tilsætningen af svovl (sulfitter), som stabiliserer og konserverer vinen og hindrer, at vinen bliver iltet og ødelagt af gær og bakterier. Nogle af verdens største vine er faktisk allerede økologiske, men “praler” ikke med det. Topvine i Bordeaux f.eks. Brandet er bygget på vines kvalitet og smag, ikke på økologi. Sådan er der så meget.

Biodynamisk vin er vin fremstillet af biodynamisk dyrkede druer. Den internationale certificering sker gennem regulerende organisationer som fx Demeter, som har opstillet en længere række krav, som er lidt mere skærpet end i økologisk vinbrug. Biodynamik er derudover en særlig landbrugspraksis, som arbejder med naturens kredsløb, rytmer og energier for at fremme livskraft og frugtbarhed. Det involverer kompostering, anvendelse af bestemte urtepræparater, samt markarbejde i overensstemmelse med månens bevægelser m.v. Biodynamiske vine skal fremstilles med endnu lavere sulfitmængder, end de økologiske.

Naturvin har ingen certificering eller noget officielt vedtaget regelsæt. Naturvin eller vin nature dækker over en lidt fluffy samlebetegnelse for vine, hvor man i kælderen anvender så få tilsætningsstoffer, forarbejdningsmidler og tekniske indgreb som muligt, og »lader naturen gå sin gang«. Uden  dogmer på en stentavle eller fælles certificering for naturvine er der eksempelvis heller ingen krav om, at naturvine er økologiske eller biodynamiske, selvom mange af dem er det. Smagsmæssigt har naturvine ofte mere kant og funkyness over sig. Eksempelvis er oxidation (iltning), reduktion og flaskevariationer en del af vintypens DNA, som også er med til at dele vandene blandt vindrikkere.

(Tak til Winelab som delvis kilde)

Der er lidt flere krøller:

Hedder det organisk vin, biodynamisk vin, biologisk vin, økologisk vin?

De danske mest brugte betegnelser er gennemgået oven for. Identisk er økologisk (dansk beskrivelse) og biologisk vin ( Frankrig og andre), dvs. vin fremstillet af druer, der er lavet stort set uden brug af skadelige insekt- og plantegifte samt kunstgødning, men dog med nogen, læs definitionerne ovenfor. Princippet i organisk vindyrkning som samlebegreb er en bæredygtig udvikling for vinplanten og miljøet omkring den.

Hvad er organisk/økologisk vin?

Nogle vinhuse, der satser på sundere vin går meget langt. Høster kun når månen står rigtigt. men her er EU´s officielle krav, for dem der vil mere til bunds i definitions spørgsmålet.Det emne her kan man “nerde” ret meget, og det vil vi sikkert også.

Hvad er organisk vin i følge EU? Link engelsk

Organic wine is wine made from grapes grown in accordance with principles of organic farming, which typically excludes the use of artificial chemical fertilizers, pesticides, fungicides and herbicides.

The consumption of organic wine grew at a rate of 3.7 percent over the year ending September 19, 2009,[ outpacing growth in the consumption of non-organic wine which grew 2% during a similar period. There are an estimated 1500–2000 organic wine producers globally,[3] including negociant labels, with more than 885 of these organic domaines in France alone.

The legal definition of organic wine varies from country to country.[5] The primary difference in the way that organic wine is defined relates to the use (or non-use) of preservatives, specifically sulfur (sulfur dioxide, sulfites, SO2) during the winemaking process.

In the US, no additional sulfites may be added to any organic product, including wine. In the EU, added sulfites are allowed in organic wine and determined by the kind of wine.[ Most other wine-producing countries do not have their own standards for organic wine and observe the standards of the nation importing the wine.

Another difference in the standards between the US and Europe is the additional label “Made with Organic Grapes.” This label can be used in the US if the grapes used to make the wine are 100% certified organic but the wine has added sulfites (up to 100 parts per million) or uses non-native yeasts. Europe does not have a comparable label.

Manvi fra Montalcino i Toscana, et eksempel på økologiske vine

Vi er lykkelige for at sige velkommen til bla. det hårdtarbejdende og succesrige par og vinhus Manvi og flere andre passionerede producenter af organisk vin fra Toscana. De producerer bla.  – Rosso di Montepulciano DOC, Arya, Nobile di Montepulciano DOCG, Nobile di Montepulciano Riserva DOCG og Vinsanto di Montepulciano DOC. Mens de fleste fortsætter på den klassiske håndværksmæssige måde, blander Manvi traditionelle metoder med innovative ideer for at skabe vine med unikke og raffinerede aromaer.

Hvad hedder det organisk vin, biodynamisk vin, biologisk vin, økologisk vin?

Identisk med økologisk (dansk beskrivelse) og biologisk vin ( Frankrig og andre), dvs. vin fremstillet af druer, der er lavet stort set uden brug af skadelige insekt- og plantegifte samt kunstgødning, men dog med nogen, læs definitionerne ovefor. Princippet i organisk vindyrkning er en bæredygtig udvikling for vinplanten og miljøet omkring den.

Hvad er organisk vin?

Nogle vinhuse, der satser på organisk vin går meget langt. Høster kun når månen står rigtigt. men her er EU´s officielle krav, for dem der vil helt til bunds i definitions spørgsmålet.

Hvad er organisk vin i følge EU?

Manvi er en af ​​de ældste “certificerede, økologiske” vingårde i Toscana

Manvi  er en af ​​de ældste (siden 2003) “certificerede økologiske” vingårde i Montepulciano. Druer dyrkes uden kemisk gødning, pesticider og herbicider, hvilket afspejles i smagen af ​​vores vine. Målet er at øge miljøbevidste landbrugsmetoder i vinproduktion. Hvor det er muligt, minimeres brugen af ​​maskiner, og der lægges vægt på at arbejde med hænderne, især under høst, når der kun udvælge de bedste klaser. At fastholde miljøet og give tilbage til landet er det, der definerer vores arbejde. Således giver økologisk landbrug os mulighed for at forblive små.

Dette er hvad Manvi er: en boutique-vingård, ikke en stor forretning. Du finder ikke vinene i noget supermarked, men kun i udvalgte butikker og restauranter.

Omgivet af vinmarkerne er The Grapevine af Manvi – et bed and breakfast med panoramaudsigt og en swimmingpool. Med kun 4 dobbeltværelse med eget bad og en lille restaurant, der tilbyder morgenmad og frokost til vores gæster, vil du føle dig hjemme. Manvi byder dig velkommen til at besøge vores vingård for at opleve den toscanske vintradition, bo på The Grapevine af MANVI for en afslappende ferie og nyd private yoga-lektioner.

Ophold hos Manvi i Toscana kan du købe hos vor partner VindroseRejser.dk

Det dygtige ejerpar hedder Puru og Sudha Manvi, et canadisk/schweizisk par af indisk oprindelse, der opgav vores succesrige bankkarriere og flyttede til Italien for at følge vores passion for vin og yoga. Ja, vin er internationalt idag. Det, der begyndte som en drøm, blev til virkelighed i oktober 2015. Manvi vingård ligger i de rullende bakker i Toscana med en fantastisk udsigt over renæssancebyen Montepulciano, og er en lille familiedrevet gård, der brænder for at producere økologiske kvalitetsvine af høj kvalitet, som virkelig repræsenterer regionen.

Vinmarker i Toscana, Brunello

Vine fra Toscana

Se et kvalitetsudvalg af vine fra Toscana og resten af Italien

Om Vino Nobile

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]