Agiorgitiko er den vigtigste vindrue på Peloponnes i Grækenland.
Agiorgitiko er en duftende rødvinsdrue hjemmehørende på Grækenlands Peloponnes-halvø. Det er en af landets mest udplantede vindruer efter Xinomavro, og går under en række lokale synonymer. Agiorgitiko er den eneste tilladte sort i Nemea-appellationen og klarer sig beundringsværdigt i det varme middelhavsklima der.
Det er en bemærkelsesværdig alsidig druesort, og bruges til at lave alt fra lette rosévine til rige, fyldige rødvine med mørk frugtsmag og med distinkte tanniner. Fadmodning, ikke kun i eg, men i en række lokale og importerede træsorter, bruges i stigende grad i Grækenland for at hjælpe Agiorgitikos udviklingsproces.
Når den ikke produceres som en single drue vin, blander Agiorgitiko sig godt med Cabernet Sauvignon.
Druen findes nu i det meste af Grækenland
Sortens alsidighed har ført til, at den har spredt sig over Grækenland og til andre varme vækstområder, men den bedste vin lavet af denne drue er i de højereliggende vinmarker i Nemea. Her tillader de semi-bjergrige vinmarker mellem 450 og 650 m (1350-2000 fod) fuld smagsmodenhed med tilstrækkelig syre og struktur til at holde vinen i balance.
I lavere højder, og med mindre omhu, kan Agiorgitiko-vine være slaskede og uinspirerende, uden syre og karakter. Det kan også være noget af en udfordring i vingården, da den er modtagelig for både meldug og råd.
Agiorgitiko betyder “St George’s Grape”, og er sandsynligvis opkaldt efter et kapel i Nemea. Det menes at være en af Grækenlands ældste vindrue sorter, og har historisk været forbundet med halvguden Herakles – Nemea-vinen kaldes ofte “Herakles Blod”.
Eksempler på Agiorgitiko vine
Her kan du købe græsk vin