Chardonnay, en verdensborger på flaske

Chardonnay vindruer
Chardonnay vindruer

Chardonnay fra Champagne til Australien, man er vel en verdensborger.

Chardonnay, hvidvinsdruen alle kender med oprindelse i Bourgogne og længe solgt under det navn under den fælles AOC eller Premier og Grand Crus, det har spredt sig til mange nye producerende lande, der sælger under druens navn. Det her er også den vigtigste drue i Champagne, og  kan dermed også være druen i en mousserende vin.

Chardonnay har typisk en bredere og rigere citrus smag sammenlignet med andre hvide vine. Et almindeligt valg af madparring til denne vin er fisk eller fjerkræ. Det er en verdens vindrue takket være sin kvalitet  og produceres i en meget bred vifte af regioner af klima og geologi: fra Frankrig til De Forenede Stater, Australien og Sydafrika.

Hvis Chardonnay var en person?

Hvis denne smukke hvide drue var en person, ville hun være diplomat. Da druen i sig selv ikke har en meget bestemt smag, udvinder den sin aroma fra det område, hvor den dyrkes, og den kan smage betydeligt forskelligartet, lige fra ren og skånsom til buttery, rig, egeagtig vin. Det er også den mest plantede og (heldigvis) mest populære hvide drue i verden – for nogle stort set et synonym med hvidvin.

Chardonnay er også den mest almindelige drue til Champagne dyrkning,  og den italienske ækvivalent Spumante som f.eks. Franciacorta. Med en god balance mellem frugt, syre og tekstur passer den hvide drue godt til alt fra fisk og fjerkræ til oste og moderat krydret mad som rød karry.

Modningen er afgørende

Som med andre druer har vinfremstilling (trælagring eller ej)) og modenhed meget at gøre med smagen. En meget moden Chardonnay udviser smag af tropiske frugter som ananas, guava og mango. En knap moden udgave minder mere om grønt æble- og citronsmag. Som en lille regel tommelfinger, styr mod kølige klima vinregioner for bedste hvidvine på denne drue.

Vinsnak
Espresso machine
Mad og Vin

Espresso per favore

Hvad er rigtig espresso kaffe? Hvad er den bedste espresso kaffe og de bedste espresso cafeer i Italien. Espresso er en type kaffe, der brygges

Bonollo Grappa Italy
Vin nyt

Grappa talk

Grappa talk: Når druekvaset bliver til guld Vi har teamet op med en af Danmarks skarpeste Grappa kendere, Peter Waldorff og sender dig denne post.

Malbec druer
Druer til vin

Malbec

Malbec indtog Argentina Malbec er en druesort, der oprindeligt kommer fra Sydvestfrankrig, men den er nu bedst kendt som en af de vigtigste druesorter i

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]