Manto negro

Manto negro er en spansk rød druesort, der dyrkes på Balearerne. Den bruges i vine, der produceres under Binissalem-Mallorca.

Manto negro

Manto negro er en spansk rød druesort, der dyrkes på Balearerne. Den bruges i vine, der produceres under Binissalem-Mallorca og Plà i Llevant (DO) Denominación de Origen (DO)s, samt Illes Balears-appellationerne. I dag findes Manto negro næsten udelukkende på øen Mallorca med 320 hektar (790 acres), hvilket gør det til den mest plantede druesort på øen.

Ifølge Pepe Roses fra Bodegas Ferrer blev Manto negro tidligere set som en arbejdshest, der producerede tørre rødvine kendt for deres bløde struktur og ligefremme karakter med noter af røde bær og lakrids. Druens tynde skind resulterer i en svag farveintensitet og lavere tanninniveauer, mens den hurtige produktion af sukker får alkoholniveauerne til at stige hurtigt. Sammenligninger med Grenache-vinene fra fortiden springer straks i øjnene. Manto Negro viser også en Grenache-lignende tendens til at oxidere, hvilket fører til en meget hurtigere udvikling i flasken. Druens lavere niveauer af phenolforbindelser hjælper ikke, og Pepe Roses forsøger at modvirke dette ved at arbejde med lavere udbytter og udføre præ-fermentkolde ophold både i store cementtanke og i 500 liters fade for at trække større farve ud.

Manto negro er en sent modnende druesort, der knopper tidligt i vækstsæsonen og producerer gennemsnitlige klaser af store, tykke skinnede druer. Vinstokken går ofte ikke igennem veraison fuldstændigt med nogle bær på en klase, der aldrig bliver mørkere end en bleg lyserød farve. I rige og frugtbare jordarter kan sorten være meget produktiv og højtydende med vinstokken, der fungerer bedst i stenede vinmarksjorde. Mens druen har visse resistenser over for meldug og pulveriseret meldug, er den meget modtagelig for at udvikle botrytisbundrot, som ofte er uønsket i rødvinsdruer.

Vinproduktion

På Mallorca blandes druen ofte med lavalkoholiske og mere strukturerede sorter som Callet, selvom den i DO’er som Binissalem-Mallorca stadig skal udgøre mindst 30% af den endelige vinsammensætning. Vinstokkens alder har en tydelig indflydelse på den resulterende smagsprofil og kvalitet af de vine, der er produceret af Manto negro med yngre vinstokke, der har tendens til at producere lettere, mere røde frugtsmag mens ældre vinstokke (som også har tendens til naturligt at producere lavere udbytter) oftere producerede mere koncentrerede mørke frugtsmag.

Ifølge Master of Wine Jancis Robinson har Manto negro tendens til at producere let farvede, bløde, lette rødvine, der ofte er høje i alkohol. På Mallorca blandes druen ofte med lavalkoholiske og mere strukturerede sorter som Callet, selvom den i DO’er som Binissalem-Mallorca stadig skal udgøre mindst 30% af den endelige vinsammensætning. Vinstokkens alder har en tydelig indflydelse på den resulterende smagsprofil og kvalitet af de vine, der er produceret af Manto negro med yngre vinstokke, der har tendens til at producere lettere, mere røde frugtsmag mens ældre vinstokke (som også har tendens til naturligt at producere lavere udbytter) oftere producerede mere koncentrerede mørke frugtsmag.

Mallorca producerer også lækre vine

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]