Xinomavro

Xinomavro – en top græsk vindrue

Xinomavro (eller Xynomavro) er en mørkhudet druesort udbredt i det nordlige Grækenland. Det dyrkes også i mindre grad i Republikken Nordmakedonien.

Sorten er højt anset i sit hjemland Grækenland som den fineste rødvin landet har at byde på. Med sin karakteristiske høje tannin og syre er Xinomavro strukturelt en af ​​de største rødvine i Middelhavet, og faktisk Europa.

Selve ordet Xinomavro er en sammensætning af de græske ord for syre og sort, selvom dette ofte oversættes til sort og surt. Dette giver en indikation af smagen og strukturen af ​​vinene fremstillet af sorten.

I ungdommen forbliver de tro mod deres navn, selvom Xinomavro-vine kan lagres yndefuldt i mange år. Klassiske smagsegenskaber omfatter sveske, jordbær og soltørret tomat.

Selve druerne er blåsorte og vokser i tætte klaser. Størrelsen på bær varierer inden for de forskellige kloner af Xinomavro, men alle vinstokke er sent modne og af en omskiftelig karakter. Vintage variation er en væsentlig faktor at overveje i forbindelse med købsbeslutninger. År for år kan vejret spille en stor rolle for Xinomavros kvalitet.

Naoussa og Nemea er de vigtigste appellationer

Naoussa er den vigtigste appellation forbundet med sorten, da dens vine skal være 100 procent Xynomavro. Disse holdes højt, og anses sammen med Nemea på Peloponnes-halvøen for at være Grækenlands største rødvine.

Der er lavet mange sammenligninger med de berømte Barolo-vine fra Piemonte, Italien. Der har endda været tidligere antydninger om et muligt forhold mellem Xinomavro og Nebbiolo. Dette er blevet modbevist af DNA-test.

Xinomavro er dog udbredt plantet på tværs af det kontinentale Grækenland. Det bruges i forskellige andre appellationer, herunder Rapsani ved foden af ​​Mount Olympus. Her blandes den med Stavroto og Krassato for at lave en tæt, fyldig rødvin.

Andre steder blandes sorten med mere internationale varianter som Merlot og Syrah i et forsøg på at mildne dens stringente karakter og appellere til et bredere publikum. Disse er kun tilladt under de regionale BGB-betegnelser, da mange fortalere for sorten mener, at den ikke bør “fortyndes”.

Egetræs fad modning kan være med til at tæmme Xinomavro, men plejer er nødvendig, da for meget egetræ kan overvælde vinen. I nogle kredse undgår man brugen af ​​eg, med lokalt dyrket valnød brugt i stedet, da det ikke giver nogen mærkbar smag.

Synonymer inkluderer: Black Naousa, Xynomavro of Naousa, Xynomavro Naousis, Mavro Naoussis, Mavro Naoustino, Niaoussa, Popolka, Pipolka, Xyno Mavro.

Vinsnak
Espresso machine
Mad og Vin

Espresso per favore

Hvad er rigtig espresso kaffe? Hvad er den bedste espresso kaffe og de bedste espresso cafeer i Italien. Espresso er en type kaffe, der brygges

Bonollo Grappa Italy
Vin nyt

Grappa talk

Grappa talk: Når druekvaset bliver til guld Vi har teamet op med en af Danmarks skarpeste Grappa kendere, Peter Waldorff og sender dig denne post.

Malbec druer
Druer til vin

Malbec

Malbec indtog Argentina Malbec er en druesort, der oprindeligt kommer fra Sydvestfrankrig, men den er nu bedst kendt som en af de vigtigste druesorter i

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]