Assyrtiko, Kendt græsk drue der leverer lækre hvid- og dessertvine
Assyrtiko (også skrevet Assyrtico eller Asyrtiko) er uden tvivl Grækenlands mest ikoniske druesort. Den dyrkes mest berømt på den vulkanske ø Santorini i Det Ægæiske Hav.
Den har udviklet et ry som værende en alsidig druesort. Vinene laves i et væld af stilarter, fra friske, mineralske hvidvine til rige, nøddeagtige dessertvine kendt som Vinsanto. Den er plantet så langt nordpå som Drama i det græske Makedonien, og ses også af og til i Retsina.
Vinstokkene på Santorini kan blive 70 år gamle og er nogle af de ældste vinstokke i Grækenland. Avanceret vinalder har en tendens til at have en effekt på vinkvaliteten, da udbyttet er reduceret, og Assyrtico har potentialet til at lave nogle meget komplekse vine.
Den barske vulkanske jord på øens vinmarker har forhindret spredningen af phylloxera. I modsætning til det meste af Europa behøver vinstokkene ikke at blive podet på phylloxera-resistente grundstammer.
Assyrtiko vokser nærmest i en ørken og er ekstrem hårdfør
På den anden side byder Santorini-terroiret på nogle udfordringer, som har påvirket vinproduktionen betydeligt. Øen er tør nok til at blive klassificeret som en ørken på Köppen-klimaskalaen og også meget blæsende.
Avlere har tilpasset sig disse forhold ved at træne deres vinstokke til “kurve”, vikle stokkene ind i vægge omkring frugten, hvilket giver ly mod stærk vind. Manglen på vand i jorden betyder, at avlerne vil placere vinstokke længere fra hinanden, end det normalt ses.
Et af kendetegnene ved Assyrtiko er, at det er meget modtageligt for oxidation. Dette er blevet udnyttet af Santorini vinproducenter i fremstillingen af søde Vinsanto-vine. Ved at kontrollere oxidationsniveauet kan producenterne skabe mørkere vine med figen-, kaffe-, kirsch- og chokoladekarakteristika.
Sådan er druens alsidighed dog, at den også kan laves til en tør vin, der er gul-guld i farven med mineral-, pære-, æble- og citrusblomstaromaer og smag. Nogle versioner er gæret på tønde. Naturlig høj surhed betyder, at Assyrtico-vine kan lagre i mange år.
Assyrtiko blandes ofte med druesorterne Athiri og Aidani på dens oprindelige Santorini, i både søde og tørre stilarter. Disse to varianter har lavere surhedsgrad end deres mere berømte staldkammerat og hjælper med at tæmme noget af Assyrticos naturlige overflod, selvom de normalt er mindre komponenter i blandingen.
Assyrtiko kan også bruges i en Retsina-blanding, men dette ser ud til at falde fra favor, da flere forskellige Assyrtiko-vine bliver fremstillet.
Jim Barry Wines producerede Australiens første Assyrtiko fra 3 hektar (7,5 acres) vinstokke i Lodge Hill Vineyard i Clare Valley. Vinstokkene blev opformeret fra stiklinger fra Argyros Estate på Santorini.