Merlot
Merlot er kendt som en blød, kødfuld og letvoksende drue, der let modner, hvilket gør den til en af verdens mest plantede vindruer. Det er også en yderst populær drue til nogle af verdens bedste vine. Se f.eks. Masseto nedenfor, der er 100 procent på denne drue. Meget mindre prismæssigt kan gøre det for at opleve den autentiske smag.
Det er også en druesort med stærke historiske bånd til Bordeaux og det sydvestlige Frankrig. Det er den dominerende sort i de fleste vine fra Saint-Émilion og Pomerol, det område, som sorten stammer fra. Druen er nu bredt plantet i vinregioner over hele verden, og hvad angår mængderne af vin produceret internationalt, konkurrerer den kun med sin Bordeaux-ledsager, Cabernet Sauvignon
Merlot er en tidligt modnet druesort og kan modnes helt selv i lidt køligere klimaer. Denne pålidelige modning er en hovedfaktor bag dens øgede tilstedeværelse i de seneste årtier i Médoc og (for det meste erstatter hvide sorter) Entre-Deux-Mers-områder i Bordeaux. Dens største ulempe er, at de tidligt udviklende blomster er mere modtagelige for frostskader om foråret.
Merlot druens betydning i Frankrig
I Frankrig er Merlot den mest plantede rødvinsort af alle, og den er også ekstremt populær i Norditalien og de varmere områder i det sydlige Schweiz. Populariteten af druen i USA resulterede i en markant stigning i beplantning i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne, især i Californien og Washington på landets vestkyst. Men mens Merlot-baserede vine var modehøjde dengang, er populariteten siden faldet betydeligt til fordel for især Cabernet Sauvignon, Zinfandel og Pinot Noir.
Klima og druer
Klima har meget at sige om smagen af denne drue. Når klimaet er varmere som i Californien, kan du forvente en mere frugt-agtig og blød vin i modsætning til den urteagtige og mineralske karakter med køligere klima fra Bordeaux.
Vine på Merlot