Rondinella for det lækre twist i rødvinen
Rondinella er en italiensk rødvin druesort, der oftest forekommer i blandede vine fra Valpolicella og Bardolino. Sjældent dyrket uden for Veneto-regionen er Rondinellas nøgle-egenskab dens produktive udbytte. Denne egenskab med masse druer svarer dog sjældent til overlegen kvalitet, og derfor produceres Rondinella næsten aldrig som en single vin på druen. Snarere bruges den til at tilføje urtearomaer til Corvina-baserede vine og til at harmonisere blandingen. Den spiller en støttende, men vigtig rolle.
Næsten det hele, samlede globale for den sgs skyld vækstareal på 2.481 ha ligger i Veneto-regionen i Norditalien, og druerne som sagt bruges i vin fra vinregionerne Valpolicella og Bardolino.
Corvina deler mere end bare traditionel blandingspraksis med denne frodige drue, da DNA-profilering i det tidlige 21. århundrede etablerede Corvina som en forældersort til druesorten. Ligesom sine forældre har Rondinella tykt skind, der er modstandsdygtig over for råd og velegnet til appassimento-metoden til tørring af druer. Derfor bruges denne super italienske drue ofte i Recioto og Amarone blandinger.
Hvad passer vine dyrket på Rondinella til, set med italienske øjne
Mad til vine hovedsageligt dyrket på denne drue inkluderer:
Bollito con salsa pearà (kogt lam med marv og peber)
Tacos med grillet, marineret oksekød
Braiserede lammeskanker med grillet squash og løgsauce
På vinrejse i Italien. Vort søstersite har en meget populær gennemgang af de italienske vindistrikter fra Trento til Sardinien