Vine fra Alsace – liflige vine fra Nord

Alsace er tæt på den nærmeste vej ind i Frankrig fra Danmark og en af de franske vindistrikter, der også er et skatkammer af den bedste madkultur næsten glaceret med Michelinstjerner og vine, der for de hvides vedkommende er af en høj klasse. De syrlige friske Alsace vine står perfekt til områdets ofte tysk/fransk inspirerede køkken, hvor f.eks. choucroute (sauerkraut) med pølser og hvidkål er en markant og langt mere raffineret ret, end det måske lyder.

Mange har øjnene op for, at vine fra Alsace som hvidvine og deres typisk virkelig gode Rosé vine også går godt til rødt kød. Oppe nordpå ved Strassbourg produceres typiske meget lette rødvine med en fin stringent blød Pinot Noir karakter, der også går igennem i deres Rosé. De 4 druer, der tegner området er Riesling, som er den mest komplekse. Den lidt fyldigere og aromatiske Gewürztraminer, den rene og robuste Pinot Gris med ret høj alkohol procent og dessert druen Muscat d Alsace, som på grund af det relativt nordlige klima ikke bliver helt så sød som i f.eks. Loire.

Vin ABC for Alsace vine

I Alsace er det hverken terroir eller landsbyens navn, der giver vinens navn som i andre regioner i Frankrig, men druesorten. Syv mellem dem er favorittene til Alsace´bakkede vingårde og godt tilpasset  klimaet. Her er de:

 • Sylvaner er en let, frisk vin ideel til alle slags skaldyr, fisk og koldt kød. Det er lige så godt om sommeren.
 • Pinot Blanc er meget behagelig, øm og middels sur. aktivet til alle dine enkle retter!
 • Riesling er den Alsatiske vin ved fremragende karakter og anerkendt for at være en af de bedste hvide druesorter i verden! Det passer perfekt med den øverste gastronomi.
 • Muscat, frisk og frugtagtig, følger med dine aperitiffer, gedeost og asparges.
 • Pinot Gris er kendt for sin aromatiske kompleksitet. Det komplimenterer retter, der er rige på smag.
 • Med sit uudtalelige navn, men velkendt, udmærker Gewurtztramier perfekt originaliteten og karakteren af vin fra Alsace. Det går godt med krydret retter, velsmagende oste samt andre krydrede retter fra hele verden.
 • Pinot Noir, som er den eneste tilladte røde druesort i regionen, matcher hvidt kød som fjerkræ og også kalv og gris, visse oste og hvorfor ikke fisk eller en pasta med rejer?(Vores ekspertråd: den serveres ofte for koldt (Sacrilege! Eller helligbrøde som franskmændene siger), Bed tjeneren eller dig selv om at have Pinot Noir klar ved stuetemperatur. På denne måde vil det blive endnu bedre! Måske 18 grader er det gode kompromis.

Choucroute garnie, Alsace specialitet

Grands Crus i Alsace

I Alsace producerer de også Grand Cru vine kaldet AOC Alsace Grands Crus-vine. Disse betegnelser tildeles kun for fine vine, der opfylder meget strenge kvalitetskriterier. Sådan er Frankrig, alt er rubriceret og du kommer ikke sovende til noget, men det gælder om, det ser let ud. Elegance er da vigtigt.
De gælder for 51 usædvanlige terroirs. De druesorter, der er tilladt ved produktionen af Grands Crus-vin, er Riesling, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer.

7 af disse 51 terroirs ligger i Kaysersberg-dalen, det er ret usædvanligt!

 • Furstentum, nær Kientzheim og Sigolsheim.
 • Mambourg, i Sigolsheim.
 • Marckrain, i Sigolsheim.
 • Schlossberg, i vinmarken i Kientzheim.
 • Sommerberg, i Katzenthal.
 • Wineck-Schlossberg, i Katzenthal.
 • Kaefferkopf, i landsbyen i Ammerschwihr.
 
Og så er det lige de 44 andre Grand Cru. Alsace alene er en stor vinverden.
Andre vinlande
Frankrig og de dejlige vine

Frankrig

Vine fra Frankrig er for de fleste danskere hvor det hele begyndte. Så kom Italien til og en række andre vinlande. Men suveræn kvalitet, bla.

italien og Toscana

Italien

Vine fra Italien, verdens største vinproducent. Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer

Spanske vine

Spanien

Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har

Chile et stort vinland

Chile

Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går

vine fra argentina

Argentina

Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent

Vine fra sydafrika

Sydafrika

Vine fra Sydafrika har vi nydt i mange år i Danmark. Vine fra Sydafrika er ofte til en fair pris og som oftest i en

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]