Vine fra Sicilien
Vine fra Sicilien er et af vore fokuspunkter og understreger så klart Italiens enorme varietet inden for vindyrkning. Du kan være en måned på Sicilien og drikke vine, du sikkert aldrig har hørt om hver dag.
Sicilien af Europas ældste vindyrkningsregioner byder efter flere 1000 år på nogle behagelige overraskelser. Siciliens ønologiske historie er en gammel historie, der stammer fra det tidspunkt, hvor øen var en del af Magna Graecia.
Vine fra Sicilien er meget mere end vine fra Etna
Man forbinder normalt fine vine med det vestlige Sicilien eller områdene nær Etna-bjerget, men mange nye vingårde er sprunget op over øen. Siciliansk vinproduktion er ikke kun sorter. Siciliens vintage-vin er en magisk vinkreation, og mange af øens traditionelle vine og spiritus er berømt langt uden for dens bredder. Sicilien har udover sine bord og dessertvine også en række regionale likører.
Vinene er velsignet af et perfekt vinklima
Magien ligger i den frugtbare jord og Siciliens lange, skyløse somre – med fugtighed, men næsten ingen regn fra juni indtil høsten i slutningen af august – to faktorer, der gør sicilianske årgange bemærkelsesværdigt konsistente fra år til år.
Siciliens gamle vinhistorie og lokale druer
Den udsøgte gæstfrihed, der tilbydes af mange vingårde, har spredt sig over hele øen. Mange vinfremstillingsvirksomheder er åbne for offentligheden for smagning, hvilket giver mulighed for at sætte pris på produktionen af sicilianske vine DOC og DOCG, hvad enten det er rødt, hvidt, rose, likør eller mousserende, stammet fra dyrkning af indfødte druesorter: først og fremmest Zibibbo, den ældste, importeret fra fønikerne i Pantelleria, Black Avola, Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Carricante, Catarratto, Cricket, Frappato, Perricone og Inzolia.
Den sicilianske vinproduktion
Vinproduktionen koncentreres for 80% i provinserne Trapani, Agrigento og Palermo. Province of Trapani repræsenterer over 50% af det samlede regionale beløb. Den eneste sicilianske DOCG-vin (registreret og garanteret oprindelsesbetegnelse) er Cerasuolo di Vittoria produceret i området Ragusa med vinstoksorterne Nero d’Avola og Frappato. Nero d’Avola, et siciliansk symbol: Fra den sydøstlige del af øen, mellem Ragusa og Syracuse, har den spredt sig overalt, ofte med svingende resultater, kæmper mod de internationale vinstok-sorter og blevet et siciliansk oenologisk symbol.
Se også traveltalk.dk for inspiration til vinrejser til Frankrig, Italien, Spanien mv.
Det officielle site Visit Sicily med vinafsnit.
Alle vinregioner i Italien
Abruzzo
Apulien
Basilicata
Calabrien
Campanien
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardinien
Sicilien
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbrien
Valle d’Aosta
Veneto