Vine fra Umbrien
Vine fra Umbrien, i det centrale Italien, og nabo til Toscana, med næsten samme vin terroir, er vin produceret i en region med frodige bølgende bakker, bakketoppe, landsbyer og ikoniske, historiske byer. Sidstnævnte er eksemplificeret af Orvieto og Assisi. I hjertet af den italienske halvø er Umbrien omgivet af Toscana, Marche og Lazio. Det er faktisk den eneste italienske region uden kystlinje eller international grænse.
Umbrien er ligesom Marche og Lazio bedst kendt for sin produktion af hvidvin. På trods af ændringer i stil over tid forbliver Orvieto DOC (baseret på druesorten Trebbiano) regionens største appellation. Orvieto tegner sig for over ti procent af den samlede umbriske vinproduktion. Steder af Orvieto kan variere fra tør (Secco) til semi-sød (Amabile) og søde vine.
Orvieto, Umbriens mest berømte vinby
Trebbiano benævnes også Procanico i Umbria. Mange vineksperter mener, at det er en overlegen druesort, der lidt overset producerer en finere vin til en mindre pris.
Grechetto er den næste mest fremtrædende hvide sort. Det spiller en bærende rolle i Orvieto og forskellige andre Bianco-tappninger i regionen. Men de fleste af de andre DOC’er for hvidvin her – inklusive Colli Martani og Amelia – giver også mulighed for meget interesant hvidvine.
Rødvine i Umbrien
Vine i Umbrien er med danske øjne ikke så kendte endnu, trods vinproduktion i flere 1000 år og absolut meget vin for pengene. Det er klassiske vine med godt håndværk og uden pop og alt for sjove etiketter.
Selvom Umbriens to mest populære DOCG-betegnelser er bedst kendt for sine hvide vine, har Umbrien også virkelig god rødvin produceret i århundreder. Vi har selv fulgt Umbriens vine i over 25 år og er stadig imponerede. Ratio mellem kvalitet og pris er tillokkende.
Den indfødte røde drue Sagrantino har fået en fremtrædende plads i Montefalco-området og skabte vin med stor dybde og kraft. De bedste eksempler fra producenter som Paolo Bea eller Arnaldo Caprai konkurrerer med alt andet godt produceret på en rød drue i Italien. Derfor var det ingen overraskelse, da Sagrantino di Montefalco modtog DOCG-status i 1992.
Sangiovese vokser i popularitet og er regionens mest plantede druesort, rød eller hvid. Det tegner sig for omkring 22 procent af vinmarkens areal.
Dette er den vigtigste drue af den anden af regionens DOCG-vin Torgiano Rosso Riserva. Der er 11 DOC’er og 6 IGT’er (Allerona, Bettona, Cannara, Narni, Spello og den regionale IGB).
Alle vinregioner i Italien
Abruzzo
Apulien
Basilicata
Calabrien
Campanien
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardinien
Sicilien
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbrien
Valle d’Aosta
Veneto