Veneto og Amarone vokser stadig i betydning for danske vinelskere
Vine fra Veneto kan vi rigtig godt lide herhjemme. Flere bøffer er serveret med en Valpolicella eller en Amarone end med de fleste andre kvalitets vinmuligheder.
Amarone er nærmest terapi. Den store, fyldige basse af en vin kan drikkes med hovedretten, – den kan skære hovedet af Chili con carne, hvis det skal være, og byde op til den bedste peberbøf, men kan også i et meditativt hjørne af tilværelsen skæres i lækre skiver helt solo nolo, og alt er godt igen.
Veneto er en betydelig og stadig vigtigere vinregion i det nordøstlige hjørne af Italien lige ved Gardasøen. Du har det flotteste udsyn over søen fra flere af vingårdenes bakker.
Administrativt udgør det en del af Triveneto-zonen sammen med dets mindre naboer Trentino-Alto Adige og Friuli-Venezia Giulia. Med hensyn til geografi, kultur og vinformer repræsenterer det en overgang mellem den alpine, Germano-slaviske ende af Italien, hedder det vist, og den varmere, tørrere og mere romerske del af Norditalien mod syd, som Umbrien og Toskana også er en del af.
Det lidt mindre Veneto med de lidt større vine
Veneto er lidt mindre end Italiens andre vigtigste vinproducerende regioner – Piemonte, Toscana, Lombardiet, Puglia og Sicilien – men Veneto producerer dog mere vin end nogen af dem. Selvom de sydlige regioner Sicilien og Puglia i lang tid var Italiens vigtigste vinproducenter, begyndte denne balance at skifte nordover mod Veneto i sidste halvdel af det 20. århundrede. I 1990’erne blev den sydlige italienske vin lidt væk i en stadig mere konkurrencedygtig og krævende verden, mens Veneto byggede sin position på imponerende vis og fik universel anerkendelse med f.eks. Valpolicella, Amarone, Soave og Prosecco.
Veneto tog førertrøjen på intense rødvine
Vine fra Veneto er også dessert vine foruden de store rødvine. Men rødvinene er lokomotivet: Med frugtagtig rød Valpolicella, der supplerer sine intense Amarone- og søde Recioto-modstykker, er Veneto bevæbnet med et formidabelt arsenal af røde vine, der matcher sine forfriskende hvide, såsom Soave og mousserende Prosecco. Selvom meget af de nye vinarealer, der understøttede Venetos øgede vinproduktion, var af tvivlsom vinproduktion, er i dag mere end 25 procent af regionens vin fremstillet og solgt under DOC/DOCG-titler. Og der er stjernevin imellem. Se vort kvalitetsudvalg.
Sådan finder du den perfekte vin fra Valpolicella til din smag
Valpolicella er en vinregion, der producerer vin til enhver vinentusiast. Baseret på Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara laver Valpolicella vine, der er enkle og frugtige, dristige og komplekse eller søde og hver sidste lækre dråbe værd. Lad os finde en Valpolicella til dig:
En Valpolicella for hver sæson
Disse forskellige stilarter betyder, at der er en Valpolicella til hver sæson. I de varmere måneder skal du kigge efter Valpolicella Classico for noget let og lyst. Når de koldere måneder sætter ind, kan du hygge dig med et glas fed Amarone til den perfekte nat i. Tjek disse mad- og vinkombinationer og opdag en ny favorit.
Valpolicella, hvornår skal du drikke hvilken type?
Valpolicella er ofte meget imødekommende og perfekt til nem nippe. Forestil dig sommerhygge på flaske. Lyse noter af kirsebær og blandede bær giver en let til mellemfyldig vin, der er meget glat og drikkelig. De bløde tanniner gør den perfekt til en eftermiddag i parken, hvor du kan nyde solen og se på mennesker. Disse vine er ofte lige så nemme på pengepungen, som de er lækre. Kombiner disse vine med udendørsaktiviteter og retter som stegt kylling, grillede cheeseburgere og ristede sommergrøntsager.
Amarone har fået lidt ekstra kærlighed
De druer, der bruges i Amarone, får en særlig behandling, inden de bliver lavet til vin. Efter høsten lægges druerne ud og tørres for at koncentrere deres smag og sukker. Druesaften gæres derefter langsomt, hvilket resulterer i en rig vin med smag af sorte kirsebær, dadler og toffee. Prøv at parre disse dristige vine med lige så dristige og smagfulde retter som kaffeskorpe rib-eye, glaseret land skinke eller modnet ost som Taleggio.
Amarone er toppen
Læs mere om Amarone her. Topvinen fra Veneto. Amarone Campo Marna Cinquecento
Ripasso, få det bedste af Amarone til en attraktiv pris
Dette er et lykkeligt medium mellem Valpolicella og Amarone. Nogle af de pressede drueskaller fra fremstillingen af Amarone og Recioto er blandet ind i Valpolicella for at give den ekstra fylde og smag. Resultatet er, at vinene får mere karakter.
Forslag til hvad du skal spise til Valpolicella
Prøv at parre og Amarone madmæssigt med rødvins braisserede short ribs, en solid champignon risotto eller med lamme-ragù.
Valpolicella regionen. Nordøst Italiens vigtigste vinområde
Corvina druen, klar til en Valpoliccella?
Alle vinregioner i Italien
Abruzzo
Apulien
Basilicata
Calabrien
Campanien
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardinien
Sicilien
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbrien
Valle d’Aosta