Piemonte

Vineyards and castles of Piemonte in autumn colors. Italy

I Piemonte finder du nogle af Italiens bedste vine.

Vine fra Piemonte. Man siger at over tågen vokser nogle af Italiens største vine. En gennemgang af vine fra Italien kan ikke komme uden om Piedmonte, som de siger på engelsk. Bjergene mod Nordvest er som skabt til skiløb og vindyrkning.

Vine fra Piemonte vokser i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest Piemonte-regionen for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo, Barbaresco og Barbera. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres for forsvarlig vis. (Ja, ski først:)

Barbera er Piemonte´s shooting star og lige under skyerne

Italiens vindistrikter
Italiens vindistrikter

Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Det er omgivet på tre sider af Alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.

Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersportsentusiaster med deres topmoderne faciliteter.

Vine fra Piemonte: Nogle af Italiens absolut bedste vine. Basta!

Piemonte er et meget spændende vinområde. Man siger, at over tågen i Piemonte eller på engelsk Piedmonte vokser nogle af Italiens største vine. En gennemgang af vine fra Italien kan derfor heller ikke komme uden om Piemonte. Bjergene mod Nordvest er også som skabt til skiløb, men mindst lige så meget til vindyrkning.

Piemonte ligger i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest området for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo, Barbaresco og Barbera. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres på forsvarlig vis. Men der er mange andre vintyper fra området. Der er også store hvidvine og ikke mindst mousserende vin, og andre vine lavet på samme drue som de 3 nævnte B`er. De kan absolut være værd at gå efter, fordi de er mindre hypede og leverer masse kvalitet for pengene.

Bruno Giacosa, Top Barolo fra Piemonte i Italien

Gaja er ubestridt Piemonte´s bedst kendte Barbaresco

Det er bjergene og skyerne, der føder vinen

Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Regionen er omgivet på tre sider af alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.

Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersport i topklasse med deres topmoderne faciliteter og hele den italienske livsstil.

Piemonte har en respekteret plads, blandt ikke bare Italiens, men verdens allerbedste vinregioner. Beliggende i det nordvestlige Italien, se kortet, er det hjemsted for flere DOCG-vine end nogen anden italiensk region. Blandt dem er der så kendte og respekterede navne som Barolo, Barbaresco og Barbera d’Asti. Selvom Piemonte er berømt for sine stramme, garvede og blomsterrøde vine fremstillet af Nebbiolo, har Piemontes største succeshistorie i det sidste årti været sød, hvid, mousserende Moscato d’Asti. Det kommer nok som en overraskelse for de fleste, men ser vi på salgstallene, så er det sådan det er.

Piemonte ligger, som navnet antyder, ved foden af bjerget, nemlig de vestlige alper i Italien, der omgiver områdets nordlige og vestlige sider og danner en naturlig grænse til dejlige Provence i Frankrig. Mod sin sydøstlige del ligger de nordligste Apenniner-bjerge. Disse lave kyst bakker adskiller Piemonte fra sin lange, slanke nabo Liguria og Middelhavet.

Alperne og Apenninerne har stor betydning her på forskellige måder. De er i vid udstrækning ansvarlige for regionens gunstige klima og gav i mange århundreder et vist niveau af beskyttelse mod invasion. Det var først, da regionens bjergforsvar blev brudt med succes (først af romerne, derefter gentagne gange af franskmændene), at avanceret enologi endelig ankom her. Indførelsen og regelmæssig opdatering af udenlandske vinfremstillingsteknologier er en af hovedårsagerne til, at Piemonte forbliver så avanceret i vinavl sammenlignet med andre italienske regioner. Regionens nærhed til Frankrig spiller også en rolle i dette.

Hvad er det med den Nebbiolo drue?

Piemonte beskrives ofte som “Bourgogne” i Italien, et ry på grund af dets mange små familievingårde og fokus på kvalitet, som undertiden grænser til besættelse. Hvad Bourgogne gør med Pinot Noir, gør Piemonte med Nebbiolo – ikke regionens mest plantede drue, men den, der har ydet det største bidrag til vinens kvalitet og omdømme. Nebbiolo-druer ligger bag fire af Piemonte’s DOCG’er: Barolo og Barbaresco (to af Italiens fineste røde), Gattinara og rødvin fra Roero (mindst 95 procent Nebbiolo).

Led efter roser og tjære i Nebbiolo. De er der

Nebbiolo-vine er kendt for deres “tjære og roser” buket de udtalte tanniner, der kan gøre dem utilgængelige i deres ungdom, men garanterer deres fremragende kælderpotentiale. Druen er også kendt som Spanna i den nordlige og østlige del af Piemonte og bruges i mindst 10 lokale DOC inklusive Carema, Fara og Nebbiolo d’Alba.

Bruno Giacosa vinsamling
Bruno Giacosa vinsamling

Barbera, en mørk, blød og forførende vin

Barbera, en sort med mørkt skin fra Monferrato-bakkerne. Det er Piemonte regionens mest plantede sort. Det har længe været brugt til at fremstille hverdagsvine under en række DOC-titler, men ligger nu bag et voksende antal super vine i en række stilarter og tilgange til modning af egetræ. Piemontes bedste Barbera sælges under titlerne Barbera del Monferrato, Barbera d’Asti eller Barbera d’Alba. Disse er klassisk italienske i stil: tangy, sour cherry-duftende røde med god syre og moderat kompleksitet. Mindre snerpende garvesyre end deres Nebbiolo-baserede kolleger, Barbera-vine er behagelige (og markedsførbare) inden for bare et år eller to årgang, hvilket giver dem en konkurrencemæssig fordel i dagens hurtige, utålmodige vinmarked. Dette har gjort Barbera populær blandt både vingårde og forbrugere.

Mad og vin fra Barbera? Osso Buco er en virkelig italiensk klassiker

Kender du Dolcetto? Den tredie udfordrer i Piemonte

Den tredje røde drue i Piemonte er Dolcetto. Det har en DOCG – Dogliani – og flere DOC’er, der udelukkende er afsat til det: Dolcettos d’Alba, d’Acqui og di Ovada er de tre bedste. Selvom navnet betyder “lille sød”, bruges Dolcetto normalt til at fremstille tørre rødvine med en appetitlig, blid bitter finish. Du finder sjældent den samme raffinerede finish i Dolcetto. Til gengæld får du den ægte vare, og meget for pengene.

Brachetto er også værd at nævne, ikke mindst for sin rolle i de søde, mousserende røde af Brachetto d’Acqui DOCG. Det samme gælder Freisa med sin brede portefølje af søde, tørre, stille og mousserende rødvine fremstillet i Asti og Chieri.

Hvidvinene i Piemonte er ofte lavet på Moscato

Selvom Piemonte er kendt som en rødvinregion, producerer den flere velansete hvide vinstile. Det mest åbenlyse (i enhver forstand) er tilskuerne til publikum, Moscato d’Asti og dens mindre ambitiøse fætter Asti Spumante. Begge disse er lavet af Moscato-druer, der er dyrket omkring byen Asti, men der er en nøgleforskel: førstnævnte er sødere, lettere mousserende og generelt af højere kvalitet – mange producenter af dyre Barolo laver også top-end eksempler på Moscato d ‘Asti.

Meget mindre useriøst end de mousserende hvide i Asti er Gavi, kenderens Piemontes hvidvins valg. Denne er lavet af Cortese, en vinsort der kæmper for at producere vine med aromatisk kompleksitet andre steder, og nu står over for alvorlig konkurrence fra den aromatiske Arneis drue. Selvom det ikke er så prestigefyldt som de hvide ovenfor, er Arneis, hvoraf det bedste kommer fra Roero, stadig mere populær for sin sarte, eksotiske parfume. En sidste hvid, der er værd at nævne, er Erbaluce (af Erbaluce di Caluso), som naturligvis har draget fordel af stigningen på 300 procent i produktion.

Alle vinregioner i Italien

Vine i Italien

Abruzzo
Apulien
Basilicata
Calabrien
Campanien
Emilia-Romagna
Friuli-Venezia Guilia
Lazio
Liguria
Lombardia
Marches
Molise
Piemonte
Sardinien
Sicilien
Trentino-Alto Adige
Toscana
Umbrien
Valle d’Aosta
Veneto

Andre vinlande
Alle vinområder i Italien. Piemonte

Italien

Vine fra Italien, verdens største vinproducent. Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer

Vine fra Frankrig

Frankrig

Vine fra Frankrig er stadig tres charmante Vine fra Frankrig Vine fra Frankrig har stadig suveræn kvalitet, bla. vist med at have verdens dyreste vine

Spanske vine

Spanien

Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har

Australien. Barossa-Unique-Tours

Australien

Australske vine udfordrer europæisk vin hver dag Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser

vine fra argentina

Argentina

Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent

danmark

Danmark

Vine fra Danmark er stadig et nyt, utroligt kapitel i vinhistorien med pionerer og enthusiaster i hele landet, der ofte risikerer hele butikken og pensionen

Vine fra Chile

Chile

Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går

england

England

Vinproduktionen i England har taget fart i de senere år, hvor landets kølige og moderate klima har vist sig ideelt til dyrkning af visse druesorter.

Winetalk i Grækenland

Grækenland

Grækenland Grækenland har en rig historie og tradition for vinproduktion, som går tusindvis af år tilbage. Her er nogle af de mest kendte græske vine

Sake fra Japan, ofte omtalt som "risvin," er en århundreder gammel alkoholisk drik, dybt forankret i japansk historie og kultur.

Japan

Vine fra Japan Vin, Sake og mad fra Japan Japan er kendt for sin rige kulinariske kultur, hvor tradition og innovation går hånd i hånd.

new-zealand

New Zealand

New Zealand vin terroir og klima er perfekt New Zealand er en lille vin producent med et stort respekteret navn. Vinregioner i New Zealand producerer

portugal, Porto og Duoro

Portugal

Vine fra Portugal. Vine fra Portugal som naturligvis portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er 

Constantia i Sydafrika

Sydafrika

Vine fra Sydafrika har vi nydt i mange år Vine fra Sydafrika er ofte til en fair pris og som oftest i en god kvalitet.

tyskland

Tyskland

Vine fra Tyskland er berømte for Riesling i verdensklasse produceret i Mosel-region – og meget mere Tyske vine har foretaget et kæmpespring fremad. I det

vine fra usa

USA

Vine fra USA sælger som aldrig før. En af ​​verdens bedste vinproducerende nationer. Vine fra USA sælger som aldrig før. En af verdens bedste vinproducerende

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]