Jumilla
Jumilla er en vin DO titel af Murcia, en lille region ved middelhavskysten i det sydøstlige Spanien. Vindyrkningsområdet Jumilla, som er klemt inde mellem Yecla i nord og Bullas i syd, anses for at være Murcias vigtigste med hensyn til kvantitet og kvalitet.
Druen hedder Monestrell i Jumilla
Som andre vinområder i området har Jumilla specialiseret sig i vine baseret på druesorten Monastrell, som står for omkring 80 procent af vinstokkene. Det er Murcias ældste region, etableret i 1966. Siden 1990’erne, hvor regionens potentiale for at producere kvalitetsvine kom til syne, har Jumilla tiltrukket sig stor opmærksomhed udefra. Producenter fra andre spanske regioner samt udenlandske virksomheder har etableret vingårde her.
Druesorter og vinstil
Den er velegnet til de barske forhold her, og de bedste vine udviser en varieret smagsprofil. Dette inkluderer livlige frugter og jord- og mineralnoter, når de er unge, udvikler sig til komplekse aromaer af modnet frugt, kaffe og egekrydderier med forlænget fadlagring.
Efter udenlandske investeringer i regionen er plantningerne af sorter som Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot steget støt, primært for at tilføje fylde og karakter til de Monastrell-baserede røde. Denne blandingstilgang har gjort underværker for status for regionens vine. Det ses nu som et benchmark blandt lignende stilarter produceret i denne del af landet.
En Jumilla Monastell rødvin skal indeholde mindst 80 procent af den navngivne sort. Samme regel gælder for Jumilla Monastrell rosé. Jumilla Dulce (sød vin) kan fremstilles i alle tre farver.
De vigtigste hvide sorter er Airen, Macabeo, Pedro Ximénez og Malvasia. Andre internationale druer er også godkendt, herunder Chardonnay.
Terroir
Landskabet i Jumilla er præget af brede dale og sletter, afbrudt af serrania (bjergkæder), der krydser Murcia mellem havet og Meseta Central (central plateau) i Spanien. Varmt, tørt og hårdt er den bedste måde at beskrive zonen på. På trods af disse tilsyneladende ugunstige forhold, er vinstokke blevet dyrket her siden romertiden, hvor regionen havde et godt ry for sine fyldige rødvine.
Vinindustrien i Jumilla fik et stort løft, da phylloxera-pesten ramte nabolandet Frankrig i slutningen af det 19. århundrede. Dette resulterede i, at efterspørgslen efter Jumilla-vin steg voldsomt. På trods af at hun undslap det store udbrud, blev Jumilla slået ned af skadedyret i 1989. Dette gav DO en chance for at modernisere og genfokusere på lettere, mere elegante vine.
Jumillas klima beskrives bedst som tørt og kontinentalt, mere på linje med Castilla-La Mancha-områderne mod vest end nogen væsentlig indflydelse fra Middelhavet. selv om det i de østlige udkanter er mere overgangsbestemt. Sommertemperaturer på 40°C (104°F) er ikke ualmindelige her. Dette, sammen med den sparsomme nedbør, gør regionen til et teoretisk barsk druedyrkningsområde.
Der er to hovedfaktorer, der fungerer som en frelsende gave. For det første er der en sund mængde kalk i jorden, som hjælper med at holde på vital fugt, og for det andet det høje centrale plateau. Højder varierer mellem 400 og 800 meter (1300ft – 2600ft), hvilket giver et pusterum fra den intense varme. Ikke desto mindre udgør frost, voldsomme storme og voldsomme regnskyl stadig reelle trusler mod vinstokke.