Ribera del Duero, med kongevinene Vega Sicilia og Pingus

Ribera del Duero er en vigtig vinregion i Castilla y Leon, det nordlige Spanien. Områdets omdømme er i vid udstrækning skabt takket være den høje kvalitet af dens røde vine fremstillet hovedsageligt af druen Tempranillo. De bedste eksempler er kendt i hele vinverdenen.

Bodegas Vega Sicilia

Ribera del Duero blev først tildelt DO-status i 1982. Dette er på trods af en lang historie med vinfremstilling, centreret om den førende lokale producent, Bodegas Vega Sicilia. Dens Unico-vin betragtes generelt som Spaniens største og serveres ved kongelige opgaver. Mens nogle vine måske nærmer sig det i kvalitet, kombinerer ingen dette med tradition og historie i samme omfang. Vega Sicilia blev grundlagt i 1864 som den banebrydende ejendom i området.

Tinto Pesquera

Tinto Pesquera er et andet kendt mærke skabt af regionens mest kendte vinproducent, Alejandro Fernández. Succesen med Vega Sicilia og Pesquera vendte hurtigt lokale producenter væk fra bulk rosé og salg til kooperativer. I stedet fokuserede de deres opmærksomhed på at lave kvalitetsrøde. Andre fremtrædende producenter inkluderer Dominio de Pingus og Emilio Moro.

Ribera del Duero er Tempranillo´s tempel

I dag er denne vinregion næsten udelukkende helliget rødvin. Tempranillo er den mest plantede druesort, kendt lokalt enten som Tinto Fino eller Tinta del Pais. Det producerer vine, der er dybt farvede med en fast tanninstruktur og komplekse aromaer af mørk frugt. De fleste af de bedste eksempler bliver yndefuldt i årevis.

I henhold til DO-regler skal Tempranillo udgøre mindst 75 procent af alle vinos tintos (rødvine). Balancen består normalt mest af Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Disse er alle sorter, der blev introduceret af Vega Sicilia for mere end et århundrede siden. Op til fem procent af Albillo eller Garnacha er også tilladt.

Garnacha bruges til de fleste rosévine. Albillo er den eneste hvide drue med vinstokke, der er plantet i Ribera del Duero. Det producerer vine til lokalt forbrug, der ikke kvalificerer sig til Ribera del Duero DO-titlen. Den kan også bruges i små mængder som blødgøring af tunge røde rødvine.

De lagringskrav, der anvendes i Ribera , svarer til kravene i Rioja-betegnelsen. Crianza-rødvine skal modnes i mindst to år med 12 måneder på egetræ. Reserva vine lagres i mindst tre år men på egetræ. Gran Reserva-vine skal alderen i fem år inden frigivelse. To af dem skal tilbringes i egetræ.

Hvor ligger Ribera del Duero

Ribera del Duero ligger på det forhøjede nordlige plateau på den iberiske halvø 800 meter over havets overflade. Ribera del Duero betyder “Duero-breden”, og floden deler faktisk regionen. Det giver også de lokale vinmarker en tiltrængt vandforsyning. Floden forsyner også nabolandet Portugal med sin førende vinregion, da den skifter navn til Douro og flyder gennem den dækkede dal, hjemsted for Port og Portugals bedste røde bordvine.

Alle vinregioner i Spanien

Andalucia
Aragon
Asturias
Balearic Islands
Bierzo
Canary Islands
Cantabria
Castilla La Mancha
Castilla y Leon
Catalonia
Cava
Extremadura
Galicia
Madrid
Murcia
Navarra
Pais Vasco
Penedes
Priorat
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Valencia
Vinos de Pago

Andre vinlande

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]