Choucroute, er der krudt i Choucroute? Ja, det kan du tro!
Et besøg i Alsace hænger unægtelig sammen med kål – specialiteten choucroute, som man spiser sammen med pølser og tykke skiver bacon, sennep fra Dijon, charcuterie eller fisk. På hvert andet gadehjørne i Strassbourg strømmer duften af denne ret dig i møde. Spørgsmålet er, om du virkelig kender denne køkken-institution i Alsace og fransk køkken eller måske har afvist den på forhånd? Hvis du ikke går amok i pølserne er det faktisk en let ret, men pølser, bacon og kød gør den ikke ringere. Her løfter vi sløret for alle hemmelighederne bag denne hyggelige ret, som varmer på en kold vinterdag. Fermenteret kål, små struttende pølser og måske en Gewürtztraminer? En ret du også nemt kan lave hjemme.
Den perfekte vin til Choucroute er den lokale Gewürtztraminer, sig det 3 gange efter en flaske. Det er fremragende Alsace vin med passende syre og krop, der matcher lidt federe mad (som pølserne) og i øvrigt modne oste og fois gras perfekt.
Alsace vine nord til syd. Gewürtztraminer måske?
Eller det lidt blidere valg Riesling fra Alsace?
Her er der de fleste læser du videre i linket ovenover, fortæller vi dig også om nogle af de bedste producenter.
Alsace vine til Choucroute
I Alsace er det hverken terroir eller landsbyens navn, der giver vinens navn som i andre regioner i Frankrig, men druesorten. Syv mellem dem er favorittene til Alsace´bakkede vingårde og godt tilpasset klimaet. Her er de:
- Sylvaner er en let, frisk vin ideel til alle slags skaldyr, fisk og koldt kød. Det er lige så godt om sommeren.
- Pinot Blanc er meget behagelig, øm og middels sur. aktivet til alle dine enkle retter!
- Riesling er den Alsatiske vin ved fremragende karakter og anerkendt for at være en af de bedste hvide druesorter i verden! Det passer perfekt med den øverste gastronomi.
- Pinot Gris er kendt for sin aromatiske kompleksitet. Det komplimenterer retter, der er rige på smag.
- Med sit uudtalelige navn, men velkendt, udmærker
- Gewurtztramier perfekt originaliteten og karakteren af vin fra Alsace. Det går godt med krydret retter, velsmagende oste samt andre krydrede retter fra hele verden.
- Pinot Noir, som er den eneste tilladte røde druesort i regionen, matcher hvidt kød som fjerkræ og også kalv og gris, visse oste og hvorfor ikke fisk eller en pasta med rejer?(Vores ekspertråd: den serveres ofte for koldt (Sacrilege! Eller helligbrøde som franskmændene siger), Bed tjeneren eller dig selv om at have Pinot Noir klar ved lav stuetemperatur. På denne måde vil det blive endnu bedre! Måske 18 grader er det gode kompromis.
Kål… og det hele følger naturligt efter, lækre pølser, bacon osv.!
Choucroute fra Alsace, er der krudt i Choucroute? Ja, det kan du tro
Et besøg i Alsace hænger unægtelig sammen med kål – specialiteten choucroute, som er variationer over temaet surkål, pølser og tykke skiver bacon, sennep fra Dijon, charcuterie eller fisk. På hvert andet gadehjørne i Strassbourg strømmer duften af denne ret dig i møde på godt eller ondt. Spørgsmålet er, om du virkelig kender denne køkken-institution i Alsace og fransk køkken eller måske har afvist den på forhånd? Hvis du ikke går amok i pølserne er det faktisk en let ret, men pølser, bacon og kød gør den ikke ringere. Her løfter vi sløret for alle hemmelighederne bag denne hyggelige ret, som varmer på en kold vinterdag. Fermenteret kål, små struttende pølser og måske en Gewürtztraminer? En ret du også nemt kan lave hjemme. Give it a try.
Den perfekte vin til Choucroute er den lokale hvdvin og navnkundig i Alsace, Gewürtztraminer. Det er fremragende Alsace vin med syre og krop, der klarer matchen med lidt federe mad (som pølserne) og i øvrigt modne oste og fois gras perfekt.
Alsace vine på Winetalk.dk, Gewürtztraminer
Eller det lidt blidere valg Riesling fra Alsace?
Gå til Winetalk.dk for mere vinnyt.
Kål, også de fermenterede, lækre pølser, bacon, er du klar til at lave Choucroute?
Her er en opskrift på Choucroute Garnie, en traditionel Alsace-ret, der kombinerer surkål (sauerkraut) med et udvalg af kød og pølser:
Ingredienser:
2 lbs (900 g) surkål
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, hakket
1 laurbærblad
6 enebær
6 sorte peberkorn
1 flaske (750 ml) tør hvidvin
4 kopper (950 ml) hønsebouillon
1 lb (450 g) røget svinekød, skåret i skiver
1 lb (450 g) kogt skinke, skåret i skiver
1 lb (450 g) røget pølse, skåret i skiver
8 små kogte kartofler
Sennep og groft brød til servering.
Sådan laver du Choucroute
Skyl surkålen i koldt vand og dryp godt af.
Svits løg og hvidløg i en stor gryde eller hollandsk ovn, indtil det er blødt.
Tilsæt surkål, laurbærblad, enebær, peberkorn, hvidvin og hønsebouillon i gryden. Bring det i kog, reducer derefter varmen og lad det simre i 1 time.
Tilsæt røget flæskesvær, røget svinekød og skinke i gryden. Lad det simre i yderligere 1 time.
Kom røget pølse i gryden og lad det simre i 30 minutter.
Server choucroute garnie i store skåle med kogte kartofler, sennep og sprødt brød.
Nyd din lækre choucroute garnie eller kald den Sauercraut!