Pasta i Italien, kan man få for meget, er det muligt?

Pasta i Italien. Different pasta types in wooden bowls on the table.

Basta pasta? For meget pasta? Aldrig, du kan ikke få nok pasta.

Pasta i Italien er som kartofler i Nordeuropa eller ris i Asien.  Højt værdsat hverdagsmad. Ja uundværlig. Dog lidt en del mere varieret, men stadig oceaner af kulhydrater og vanedannende velsmag. Bonus info: Basta Pasta betyder, “Nok pasta!” Men det sker aldrig i Italien. Sker det her?

Ok, lad os bare tage en bid af det kæmpe kapitel i italiensk madkultur, som pasta er. Det er formiddag, og jeg har kun spist frugt og drukket en god espresso, så fit for fight:

Hvor mange sorter er der fra de små skruer til linguini? Vidste du at italienerne nøje udvælger, hvilke pasta der går til hvilken ret fra kødsovs til hummer. Det er nærmest en videnskab.

Er pasta sundere end du tror?

Er pasta sundere end du tror?

Lad os rulle noget pasta!

Opskrifter indeholdt for flere 100 år siden ofte mellemøstlige ingredienser som rosiner og kanel, der antydede middelalderlige kulinariske traditioner. Men durumhvede, der er rigeligt  af i Italiens milde klima, gav næring til pasta-revolutionen, hvilket gjorde den til en ideel basisvare for både Sicilien, Sardinien og fastlandet. Udvikling trods loyalitet over for tradition og histore har raffineret pasta ret betydeligt.

Bucatini All' Amatriciana
Autentisk italiensk Bucatini all’Amatriciana lavet med San Marzano tomater og garneret med friskhakket basilikum og revet Pecorino romano ost

Typer af italiensk pasta

Italiensk pasta kommer idag i et dejligt udvalg af former, der hver især er designet til at rumme saucer, forbedre smag og fremkalde regional stolthed. Lad os udforske nogle almindelige typer:

Raw Organic Bucatini Pasta
Rå Organisk Bucatini Pasta

Lange pasta

Englehår (Capellini): Delikat og tyndt englehår passer smukt sammen med lette oliebaserede eller flødesaucer. Prøv det med hjemmelavet marinara eller rejer scampi.
Bucatini: Som tyk spaghetti med et hult center samler bucatini ekstra sauce. Perfekt til supper og gryderetter.
Fettuccine: Bredere og tættere end spaghetti, fettuccine skinner med cremet alfredo eller tykke kødsaucer.
Spaghetti: Den klassiske cylinderformede pasta, ideel til frikadeller eller et twist med pesto-rejer.
Linguine: I lighed med fettuccine, men smallere, komplementerer linguine skaldyrsretter og hvidvinssaucer.

PastaPasta all Amatriciana

Pasta all´Amatriciana

Korte Pasta

Penne: Rør med diagonale snit, penne fanger saucer smukt. Sæt den sammen med arrabbiata eller vodka sauce.
Farfalle (sløjfe): Disse finurlige sløjfer rummer tykke saucer og grøntsager. En legende tilføjelse til enhver ret.
Rigatoni: Store, rillede rør, der fanger solide saucer. Rigatoni elsker en robust Bolognese eller amatriciana.
Orecchiette: Formet som små ører, orecchiette kommer fra Puglia. Det matcher saucer og grøntsager ubesværet.
Ark Pasta og Fyldt Pasta.
Lasagne: Lagdelte plader pasta, perfekt til fyldig kødragù og cremet bechamel.
Ravioli: Pudelignende lommer fyldt med ost, kød eller grøntsager. Den elser vi, en helt ret på ingen tid. Server med salviesmør eller marinara.

Hvordan italienerne nyder deres pasta

Her er nogle elskede italienske mad traditioner:

Søndagsfrokost: Familier samles til en afslappet pastafest, ofte med lasagne eller bagt ziti.
Aperitivo: Sæt din spritz eller negroni sammen med små plader pasta – tænk på cacio e pepe eller aglio e olio.
Regionale specialiteter: Fra siciliansk pasta alla norma til romersk carbonara. Hver region kan prale af unikke opskrifter og gør det gerne.
Al Dente: Italienerne foretrækker deres pasta “al dente” – fast til biddet – hvilket tillader smagen at skinne.
Så uanset om du snurrer spaghetti eller nyder tortellini, så husk, at hver gaffel bærer århundreders historie og lidenskab. God appetit! 🍝🇮🇹

Taleggio ost er blid som en sommerdag i Italien

Pasta med Sardiner, så godt som det kan blive

Pasta med Sardiner, så godt som det kan blive

Taleggio ost er blid som en sommerdag i Italien

Klassiske italienske kødboller

Pasta all Amatriciana

Pasta all´Amatriciana

Ravioli som madkunst

Ravioli som madkunst: Fra traditioner i det gamle Rom til innovativ madkultur

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]