grapes
Vinsnak og sidste nyt

Chianti er så mange ting, men altid dejlig

Chianti vine fra bast-skørter til luksusvin.

Chianti, den vigtigste vinregion i Toscana, omfatter 7.000 hektar vinmarker og eksporterer deres forskellige vine rundt om i verden. Regionen, der engang var berømt for sine let-drikkelige vine i fiaskoer (flasker pakket i halm/bast, se foto), gør krav på at producere nogle af de vigtigste rødvine i Italien og leverer  den bedste udgave af den oprindelige Sangiovese-drue, du kan finde. God Chianti er 100 procent Sangiovese og referencevin for denne drue. Der er så også Brunello i det sydlige Toskana, som benytter Sangiovese Grosso.

Fra dagligdags bordvine, som Chianti i bast, til flasker, der kan holde op til 30 år, som den aldersværdige Chianti Classico Gran Selezione, vinene fra Chianti viser områdets terroir og lidenskaben for vinfremstillingsfamilier er smittende. Chianti tilbyder dig en række vine, der passer til ethvert budget, humør og selvfølgelig menu. Her er 3 af dem.

Chianti vine fra Toskana baseret på Sangiovese

Regionens ikoniske bølgende bakker er det, der gør Toscanas mikroklima så velegnet til dyrkning af druer. Mikroklimaer er forskellige klimazoner inden for en regions klima. De findes ofte i områder, hvor bakker blokerer vindmønstre, giver mulighed for at solen rammer bjergskråninger i forskellige vinkler og dybest set skaber en mangfoldighed af klimaer i dale mellem bakker. Populært sagt får druerne sol hele vejen rundt. Da Toscana er 68 procent bakker, har Chiantis underregioner hver især unikke, dominerende smagsprofiler, der kan smages i de Sangiovese-vine, der produceres der.

Sangiovese har noter af røde kirsebær, Galestro jord og te

Sangiovese er den vigtigste drue for Chianti og dens underregioner. Indfødt i Italien kombinerer den røde drue høj syre med mellemstore tanniner, plus afbalanceret smag og aromaer af røde kirsebær, jordnoter og te. Den dyrkes i områder med en  jord art kaldet galestro (svarende til stenet marmelade), hvor klimaet byder på kølige nætter og varme dage. Chianti Classico-producenten Lamole di Lamoles vinproducent Andrea Daldin kalder det en “vinfremstillers drue” og bemærker, at det kan være temperamentsfuldt at arbejde med, men det er udfordringen værd. ”Sangiovese er et kærlighedsarbejde,” tilføjer han. “Det kræver lidenskab.”

Italien har udpeget regioner som Denominazione e Origine Controllata e Garantita eller ofte forkortet til DOCG. Dette betyder, at de følger et strengt sæt produktionsregler, der garanterer kvaliteten og smagen af ​​de bedste udtryk for Sangiovese. Her opdeler vi klassificeringerne af Chianti-vine og giver dig et crashkurs i, hvad der gør hver unik, og hvornår du skal vælge den ene fremfor den anden.

San Gimigano, Toskana, vinmarker beplantet af Sangiovese

CHIANTI DOCG

Til at begynde med er der Chianti, en region bestående af cirka 38.000 hektar vinmarker og syv underzoner: Chianti Rufina, Colli Fiorentini, Colli Aretini, Colli Senesi, Colline Pisane, Montalbano og Chianti Montespertoli. Sangiovese er den dominerende drue i alle de vine, der produceres her. Det er en let at drikke vin med lyse kirsebærsmag, og den passer godt sammen med en anden italiensk favorit, pizza. Plus, det drikker lige så godt alene (under den toscanske sol).

Bistecca Fiorentina – perfekt til Chianti  og din grill

Regionen Chianti Classico DOCG.

Denne lille kuperede region betragtes af mange som hjertet og fødestedet for den toscanske vinfremstilling. Denne region, der består af omkring 17.800 hektar vinmarker og ligger mellem Firenze og Siena, var traditionelt, hvor den fyldigste, rigeste vin blev produceret, hvilket førte til, at den blev udpeget som sin egen afgrænsede region i 1716. Den betragtes nu som den ikoniske repræsentation af Sangiovese, producerer vine med mere kompleks struktur og lag af jord og krydderi. Vinene er mere egnede til ældning end Chianti og kræver et års ældning, før de kan komme på markedet. Da det er en mere udviklet vin, har den evnen til at parre med hjerteligere retter, som grillet bøf og krydrede jerkgrøntsager. “Jeg kan også lide det med mere traditionelle retter som bistecca alla fiorentina (bøf florentinsk) eller retter med en salte note som grillet kylling med urter og grønne oliven,” forklarer Wine Educator Kristina Sazama, der repræsenterer vingården på det amerikanske marked . Denne lille kuperede region betragtes af mange som hjertet og fødestedet for den toscanske vinfremstilling.

Massanera, Chianti bord med lækker vin

CHIANTI CLASSICO RISERVA

Chianti Classico har to ekstra kvalitetsniveauer, bestemt af yderligere aldring og kvalitetsniveauer. Den ene er mærket Classico Riserva, som kræver ældning i to år i tønde plus yderligere tre måneder i flaske, inden den rammer butikshylderne. Dens salte noter, elegance og evne til parring af mad gør det til en imponerende flaske at tage med til ethvert middagsfest. Det er meget fin vin for prisen næsten altid!

CLASSICO GRAN SELEZIONE

Den nyeste betegnelse, der blev udstedt i 2014 er Chianti Classico Gran Selezione, som blev udviklet til at betegne vine af overlegen kvalitet. Betegnelsen kræver, at vinen skal være 100 procent fra ejendommen, med mindst 30 måneders modning i egetønder. Mange vingårde henter deres frugt fra en enkelt vingård, som Lamole di Lamole gør med sin Gran Selezione fra sin Campolungo-vingård. Inden vinen kan frigives, skal den passere et strengt italiensk smagepanel for at bekræfte, at vinen fortjener betegnelsen.

Vine baseret på Sangiovese fra Toskana

Chianti Massanera, fra Classico til Riserva

Brunello, Toskana

Læs om den italienske top drue Sangiovese

Wikipedia om Italiensk vin

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]