Tignanello, første italienske vin på egetræsfade, en super toskaner af karat
Tignanello var den første vin på Sangiovese, der blev lagret i barriques (egetræsfade), den første moderne rødvin blandet med utraditionelle sorter for området (specifikt Cabernet) og en af de første røde vine i Chianti Classico-regionen, der ikke brugte hvide druer efter de første år. Tignanello er en milepæl. Den er produceret på Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
Hvor ligger Tignanello?
Tenuta Tignanello-ejendommen ligger i hjertet af Chianti Classico, i de let rullende bakker mellem Greve- og Pesa-floddalene. Det strækker sig over et område på 319 hektar, hvoraf omkring 130 er dedikeret til vindyrkning. To af gårdens værdsatte vinmarker ligger på samme bjergskråning, Tignanello og Solaia, på jord, der stammer fra marine sten fra Pliocene-perioden rig på kalksten og skifer. Vinstokkene nyder varme temperaturer om dagen og køligere aftener i hele vækstsæsonen. Gårdens to signaturvine, Solaia og Tignanello, er produceret på disse vinmarkers druer og er af den internationale presse defineret som “blandt de mest indflydelsesrige vine i historien om italiensk vinavl”. Ifølge Marchesi Antinori er Solaia og Tignanello en løbende udfordring og en uendelig lidenskab. Tignanello-ejendommen har vinmarker med indfødte Sangiovese-druer samt nogle andre utraditionelle sorter som Cabernet Franc.
Utal af internationale priser gennem årene og topratings
Tignanello har vundet internationale priser og er blevet inkluderet flere gange i den internationale top ti af magasinet Wine Spectator. Spectator har uddelt en stribe af begejstrede over 90 point reviews. Til pengene er Tignanello til med et super køb.
Vinen blev produceret for første gang i 1970 af Piero Antinori. Det havde det karakteristiske ved at kombinere druerne Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc og blive lagret i en egetræstænde tønde kaldet en barrique, hvilket betød de måtte forlade faktisk den historiske appellation Chianti Classico DOCG-vine, som etableret af Bettino Ricasoli. Af denne grund mistede den navnet DOC og forblev en på papiret simpel bordvin indtil 1994, da den kunne prale af Indicazione Geografica Tipica.
Slut med hvide druer i Tignanello, en mesterlig beslutning
Efter det første eksperiment i 1975 blev de hvide druer fjernet fuldstændigt. Nu er sammensætningen 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon og 5% Cabernet Franc og en alkohol procent på 13,50%. Dette forhold mellem druerne har været tilfældet siden 1995 med undtagelse af perioden 2001-2006, hvor Sangiovese steg til 85% på bekostning af Cabernet Sauvignon, som blev reduceret til 10%. I praksis var det sammen med Sassicaia forløberen for Super Tuscaner-vine, der har formået at opnå adskillige priser over hele verden.
Topårgange for Tignanello (februar 21)
Andre Antinori vine, her Solaia (februar 21)