Pærer i rødvin med Chantilly creme
Pærer af egen avl, plukket i dag og spist idag. Kæmpe pærer flækket på langs med et generøst scoop af Chantilly creme og lidt hakkede valnødder, de sidste fra i år. Resten spist eller lagt til hvile i en hjemmelavet helt ren snaps uden Porse osv., de findes stadig. Så emnet er rødvin misbrugt eller ej i en himmelsk dessert. Det er jo ikke årgangs Bordeaux, der skal til, ej heller i glögg. Find en vin, du vil ofre på den dejlige desserts alter. Det er beslutningens svære øjeblik.
Det er ikke sparepærer
Jeg skriver det her samme aften, som vi nød de lækre pærer, efter en Risotto med faste snittede chorizo og havens første persillerod anvendt i år i små tern med hovedaktøren: spanske pølser, en smuk oktober mid-efterårs aften, hvor solen dovent rejste sig over horisonten ved 8:30 tiden, og hviskede: I må godt være lidt gode ved jer selv, jeg er på vej til andre himmelstrøg. Vi ses til forår.
Vi tager imod det kærlige råd.
Opskrifter på pærer i rødvin
Nu tager vi fat på opskrifter og hvordan du forvandler rødvin til aftenens stjerne på middagsbordet. Mad er ikke rocket science, det er mere holistisk, du er sanser og hjerte med, så play around, find dit mad dna, hvad er godt for dig og dit selskab?
Ingredienser:
Pærer (helst faste, som f.eks. Bosc-pærer)
Rødvin (ca. 1 flaske)
Sukker (efter smag)
Kanelstang
Stjerneanis (valgfrit)
Citronskal (en strimmel eller to)
Chantilly creme (pisket flødeskum med sukker og vanilje)
Fremgangsmåde:
- Skræl pærerne, skær dem i halve, og fjern kernerne og stilkene. Du kan også efterlade stilken på for præsentationens skyld.
- I en gryde kombineres rødvin, sukker, kanelstang, stjerneanis og citronskal. Varm blandingen op over medium varme, indtil sukkeret er opløst, og det begynder at simre.
- Tilsæt pærerne i vinen og lad dem simre i cirka 20-30 minutter eller indtil de er møre. Du kan med jævne mellemrum vende pærerne for at sikre, at de bliver jævnt gennemblødt i rødvinssaucen.
- Når pærerne er færdige, fjern dem fra gryden og lad rødvinssaucen koge videre i et par minutter for at tykne den lidt.
- Server pærerne på individuelle tallerkener eller i en skål, hæld den reducerede rødvinssauce over dem og topp det hele med en skefuld Chantilly creme.
Her er nogle anbefalede rødvine, der kan passe godt til pærer i rødvin
Merlot: En blød og frugtagtig Merlot kan være en fremragende ledsager til denne dessert. Den bløde struktur og rige frugtsmag vil supplere pærernes sødme og rødvinssaucens krydderi.
Pinot Noir: En let og elegant Pinot Noir er en klassisk partner til retter med frugtige elementer. Den delikate karakter af Pinot Noir vil lade pærernes smag skinne igennem, og de bløde tanniner passer godt til dessertens tekstur.
Zinfandel: En rød Zinfandel med modne frugtsmage og krydret karakter kan være en god match. Den fyldige smag af Zinfandel kan stå imod den rige rødvinssauce og tilføje et krydret element.
Syrah/Shiraz: En kraftigere Syrah eller Shiraz kan være velegnet, især hvis du ønsker en vin med mere kant og krydderi. Den kraftige smag af disse vine kan balancere den søde og krydrede karakter af desserten.
Chantilly creme laves ved at piske fløde sammen med sukker og vanilje (enten fra vaniljesukker eller ekstrakt) indtil det danner bløde toppe.
Denne dessert er en fantastisk kombination af den søde og saftige smag af pærerne, den rigtige rødvinssauce og den luftige Chantilly creme. Det er ofte en elegant og velsmagende afslutning på et måltid.
Panna Cotta: En Delikat Italiensk Dessert