Spanske vindistrikter, den bedste måde at lære Spanien at kende på
Spanske vindistrikter fortæller historien om Spanien, er naturskønne regioner og altid værd at rejse til som rejsemål alene. Vinen er en bonus og måske et rejsetema, eller blot en ekstra dimension, der beriger det at rejse og leve.
Verdens 3. største vinproducent
Spanien er en af de største vinproducerende nationer i verden. Hvis man skal tro statistikkerne, er Spanien den tredjestørste vinproducent i verden. De største i den rækkefølge er Italien og Frankrig. Spanien er et stort vinland dedikeret til den vin, der er karakteristisk for Spanien med stor respekt for tradition og klassisk vin håndværk, men på grund af de ufrugtbare områder i landet, og afgrødernes store afstand, er produktionen lav i forhold til dyrket arela. Dette er den vigtigste grund til, at Spanien “kun” ligger på tredjepladsen. Men vine kan på en måde have godt af at skulle kæmpe for at leve og vokse sig stærke og sætte vindruer med stor smag. De kan være små og rynkede, det er lige meget, det er kun smagen og potentialet, der tæller. Det har spanierne vidst i flere 1000 år, og de holder stædigt fast i de måder at dyrke og vinificere vin på, der er den allerbedste for hvert af de spanske vindistrikter. Hver region har på alle måder sit særpræg. Det gør det kun til en større rejse ind i vinens hjerte.
Spanske vindistrikter rummer ikke mindre end 600 druesorter
Der er ikke mindre end utrolige seks hundrede druesorter, der er plantet i Spanien til produktion af vin, men det meste af vinen er produceret fra de tyve hovedtyper af druer. Denne produktion udgør næsten 80 procent af den samlede vinproduktion i Spanien.
Spansk vin blev eksporteret vidt allerede under Romerriget. Selv soldaterne fik vin. Når man taler om de vigtigste afgrøder i Spanien, efter korn og oliven, er druen den plante, der dyrkes i den største mængde i Spanien.
Teknikkerne og metoderne til fremstilling af spansk vin er normalt de mest ortodokse og traditionelle metoder, der har været brugt i århundreder. Ved hjælp af disse gamle metoder anvendes så lidt menneskelig forstyrrende indflydelse som muligt. Slutresultatet er, at der produceres nok vin til ikke bare at gøre Spanien til den tredje største vinproducent, men det gør også Spanien til den største vinforbruger. Hvert år drikker spaniere mere end 40 liter vin pr. person!
3 millioner hektar til vindyrkning
Denne europæiske storproducent har mere dedikeret jord til vindyrkning end nogen anden nation i verden med næsten 3 millioner hektarer jord, der er tilplantet med vindruer. Et pænt stort landbrug i Danmark er måske 80- 100 ha. Så er man storbonde.
Læs videre her om udvalgte spanske vindistrikter
Er du til vinture i Spanien?
Læs den store rejseartikel om spanske vindistrikter, en rejse gennem tid og sted i det storladne Spanien og blive også måske lidt klogere på Spaniens prægtige vine.
Spanske vine på winetalk
Se mere om spansk vin og alle større vinområder
https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/