Vine fra Østrig nyder en renæssance
Østrig har arbejdet sig fri for årtier gamle kontroverser forårsaget af uforsigtige få producenter og har vist sig at være en rollemodel for moderne europæisk vin – en førende vinaktør inden for kvalitet og innovation. Ved at afbalancere det traditionelle med det moderne har den østrigske vinindustri bevaret klassikere som søde Ausbruch og Strohwein, mens de aktivt udvikler moderne, forbrugervenlige vine, såsom dens signaturstil: sprøde, hvide, aromatiske Grüner Veltliner.
Den grønne Veltliner fra Wagram og omegn
35 godkendte vinsorter i Østrig
Officielt er 35 druesorter tilladt til brug i østrigsk kvalitetsvin, hvoraf næsten to tredjedele er hvidvinsorter. Det giver et væld af vine fra Østrig, næsten alle fra øverste hylde. Med hensyn til volumen er Grüner Veltliner langt den vigtigste, efterfulgt af Riesling. De fineste vine fremstillet af disse to sorter kommer fra de berømte regioner Wachau, Kamptal og Kremstal. Andre sorter, der er vigtige for østrigsk vin, inkluderer Chardonnay, Sauvignon Blanc, Welschriesling og Pinot Blanc (kendt her med det tyske navn Weissburgunder).
Østrigs rødvine er primært fremstillet af Blaufrankisch, Zweigelt, Saint-Laurent og Pinot Noir (Blauburgunder).
Østrigs vinklima og områder
Østrig ligger midt i Europas hjerte og ligger parallelt med det centrale Frankrig og syd for Tyskland. Logisk set er klimaet lidt varmere end i Tyskland, og dette afspejles i vinformerne; Østrig har et meget større fokus på rødvine end sin køligere nordlige nabo. Men det østrigske klima er meget mere end bare breddegrad; topografi spiller en central rolle. Meget af landet – især den vestlige halvdel – domineres af de kølige østlige alper, og mod øst ligger den enorme, varme Pannonian-slette. Østrigs vinregioner findes primært i den nordøstlige del af landet i staten Niederosterreich, der grænser op til Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Slovenien.