Navarra i Nordspanien
Navarra, i det nordlige Spanien, er en rimelig produktiv – omend mindre kendt – vinregion. Traditionelt forbundet med produktionen af sprød, frugtagtig rosé begynder Navarra at tiltrække opmærksomhed for sine høje kvalitet rødvin fremstillet hovedsageligt fra druerne sorterne Tempranillo, Cabernet Sauvignon og Merlot efter år med at være overskygget af sin sydlige nabo, Rioja.
De første registreringer af vinfremstilling i regionen går tilbage til den gamle romertid, men druer trivedes næsten helt sikkert her længe før det. Vinstokke af den forhistoriske Vitis sylvestris-art – forgænger for den elskede Vitis vinifera – er for nylig blevet opdaget, der stadig vokser i Navarra. Efter romerne fortsatte drueproduktionen under maurerne og blev derefter kraftigt udvidet under kristen styre. Efterspørgsel efter vin blev styrket af katolikker, der foretog pilgrimsrejsen langs Camino de Santiago til helligdommen (nu en katedral) i Santiago de Compostela, Galicien, hvor traditionen har det, at resterne af apostlen St. James begraves.
Vinene fra Navarra
Navarra har bare en enkelt DO-titel for sine vine, den regionale Navarra DO, der blev oprettet i 1933 og dækker hele den sydlige halvdel af regionen (næsten alt syd for den administrative hovedstad, Pamplona). Dets arbejde administreres af dets Consejo Regulador (vinmyndighed) med base i den lille by Olite.
Navarras geografi er mangfoldig, og en række forskellige funktioner påvirker regionens vinstokke og klima. Dets nærhed til Biscayabugten (Atlanterhavet) i nordvest, Pyrenæerne i nordøst og Ebro-floden kombineres alle til moderate temperaturer skabt af virkningerne af Middelhavsklimaet.
De 5 vin zoner i Navarra
Denne enorme mangfoldighed i hele regionen har ført til oprettelsen af fem underzoner: Baja Montana i nordøst, Valdizarbe i nord, Tierra Estella i nordøst, Ribera Alta i centrum, nord for Ebro og Ribera Baja i syd under floden. En lille del af Navarra er klassificeret som Rioja DOCa (Denominación de Origen Calificada). For mere information om de enkelte underzoner, klik på linkene ovenfor.
Traditionelt har Navarra været stærkt forbundet med sin rosévin (rosado), hvor Garnacha producerer de bedste eksempler. Disse er ofte tørre og frugtagtige og er en god akkompagnement til det solide lokale køkken. Den nyere succes med Tempranillo-baserede rødvine har motiveret vinproducenter til at producere mere af denne ædle sort, og nu fører det Navarras produktionstabeller. Tendensen er mod koncentreret, frugtagtig, men alligevel påvirket eg vin.
Foruden Tempranillo og Garnacha produceres også højt ansete eksempler på sortrøde på basis af Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir. Navarras lille mængde hvide vine er hovedsageligt baseret på Chardonnay, Viura og Garnacha Blanca. Naturlige søde vine er også tilladt at være fremstillet af Moscatel.
Investeringer i moderne vinfremstillingsudstyr og introduktion af ikke-indfødte druesorter har givet anledning til et større antal nye vinstilarter fra regionen, og en gruppe modige og innovative vinproducenter har gjort meget for at hæve Navarra-profilen.