Vine fra Penedès
Vine fra Penedès, det vigtigste vinavlsområde i Catalonien, det nordøstlige Spanien, både hvad angår producerede mængder og mangfoldigheden af vinstile. Penedès DO-titlen dækker tørre, søde og mousserende stilarter i alle tre farver (rød, hvid og rosé). Dens vinmarker genererer også store mængder af Spaniens flagskib mousserende vin, Cava.
Røde Penedès-vine er traditionelt fremstillet af sådanne klassiske spanske druesorter som Garnacha, Carinena, Monastrell og Tempranillo (kendt her som Ull de Llebre), men de lokale vinproducenter henvender sig i stigende grad til de “internationale” Bordeaux-sorter Merlot og Cabernet Sauvignon. De hvide vine er lavet af de sorter, der ellers anvendes til Cava: Macabeo, Parellada, Xarel-lo og for nylig Chardonnay.
Penedès mellem Barcelona og Tarragona
Navnet Penedès er ikke navnet på en by eller landsby, men et tidligere administrativt distrikt i de kystnære bakker mellem Barcelona og Tarragona. Det ligger kun få miles ned ad Middelhavets kystlinje fra den travle catalanske hovedstad, Barcelona.
En sådan nærhed til Spaniens næststørste by giver den lokale vinindustri et betydeligt lokalt marked. Det tilbyder også en gateway til eksport af destinationer via Barcelonas travle havn.
Vækstbetingelser i Penedès for gode Cava druer
Klimaet her er forudsigeligt Middelhavet med varme somre, milde vintre og moderat nedbør koncentreret mest om foråret og efteråret. På grund af den komplekse topografi af de kystnære bakker er der imidlertid en bemærkelsesværdig klimatisk variation fra sted til sted, hvilket gør det muligt for vinproducenter at generere en relativt bred vifte af vinstile.
Baix Penedès (Baix er catalansk for ‘lav’) dækker de lavere liggende, varmere områder og har specialiseret sig i produktion af fyldige rødvine
Alt Penedès ligger højere op i bakkerne, mellem 500 og 800 meter (1.640 – 2.625ft). Under de køligere forhold her produceres de friskeste hvidvinsstile.
Medio Penedès er overgangsområdet mellem de to.
Cava produktion i Spanien
Regionens lange vinavlshistorie begyndte, som det er tilfældet med så mange europæiske vinregioner, da romerne ankom til området. Regionens vine tiltrak sig lidt opmærksomhed og blev sjældent eksporteret. Først i det 20. århundrede begyndte de at tiltrække opmærksomhed fra eksportmarkederne.
I 1960 blev Penedès DO introduceret, efterfulgt næsten øjeblikkeligt af gennemgribende ændringer i regionens tilgang til kvalitetsvinproduktion (i spidsen for Miguel Torres). Introduktionen af tanke i rustfrit stål og temperaturstyrede gæringer, der blev brugt i en ny æra med renere vinfremstilling suppleret med eksperimentering med utraditionelle druesorter som Merlot og Cabernet Sauvignon.
I et par årtier håbedes det, at den nye stil af Penedès-vine (især de røde) ville blive et skinnende eksempel på moderne spansk vinfremstilling. Men selvom kvaliteten har været relativt høj, har vinene ikke fået væsentlig støtte fra verdens vinkritikere. Dette skyldes dels distraktion forårsaget af new wave-vine fra nærliggende Priorat.
Cava, festlige bobler fra Spanien
Spaniens bedste bobler, skal du lige se dem?