Vine fra Rioja
Rioja i det nordlige Spanien er bedst kendt for fadlagret rødvine med saft og kraft fremstillet på druerne Tempranillo og Garnacha/Grenache. Det er uden tvivl en af Spaniens bedste vinregioner. Det er bestemt den mest berømte, kun udfordret af Ribera del Duero og Jerez. Vinmarkerne sporer forløbet af Ebro-floden i cirka 100 kilometer mellem byerne Haro og Alfaro.
Bortset fra Tempranillo og Garnacha bruges druerne Graciano og Mazuelo (Carignan) også i røde vine. Et par vingårde, især Marqués de Riscal, bruger små mængder Cabernet Sauvignon. Hvide druer er meget mindre plantet.
Vinfakta
I 2017 blev vingårdens areal registreret til 64.215 hektar (158.679 hektar). 91 procent er plantet til røde druesorter. Den certificerede produktion af vin oversteg 250 millioner liter (66 millioner amerikanske gallon).
Geografi og underregioner
Vinregionen er for det meste indeholdt i den administrative region La Rioja, gennem hvilken Rio Oja-floden strømmer. De nordligste vinmarker ligger imidlertid i de nærliggende Navarra og Pais Vasco (Baskerlandet). Regionen afgrænses mindre af politiske og administrative grænser og mere af geografiske træk. Blandt disse er Ebro og foden af bjergkæderne Sierra de la Demanda og Sierra de Cantabria.
Bjergene giver den mest beskyttende ly til vinene
De kantabriske bjerge, der flankerer Rioja mod nord og vest, giver husly mod kolde, våde påvirkninger fra Atlanterhavet. Dette er en væsentlig faktor i det lokale klima, som er betydeligt varmere og tørrere end det mod nord. Regionens jord varierer fra sted til sted, hvor det fineste indeholder høje niveauer af kalksten.
Det vestlige Rioja Alta
Rioja Alta er den vestlige del af Rioja. Som navnet antyder er vinmarkerne placeret i højere højder end det, der tidligere var Rioja Baja. Jord har mere ler, jern og alluviale elementer og mindre kalksten end nærliggende Alavesa. Vinene betragtes som elegant med afbalanceret syre.
Rioja Alavesa
Rioja Alavesa består af to separate enklaver jord tilstødende Rioja Alta. Selvom de begge ligger inden for Rioja DOCa-zonen, er de ikke inden for La Rioja, men i stedet den baskiske provins Alava. Vinmarker er placeret i lignende højder som Rioja Alta, og makroklimaet er ens. Jord har tendens til at have mere kalksten end i Rioja Alta, og vinene kan vise mere syre.
Rioja Oriental
Rioja Oriental (tidligere Rioja Baja) er den østlige del af Rioja-zonen. Klimaet her er meget stærkere påvirket af Middelhavet. Tørrer og varmere end de to andre regioner, der er mere vægt på Garnacha her. Vine kan være markant fyldigere i kroppen end dem fra de andre underregioner. Det meste af regionen ligger syd for Ebro i La Rioja. Imidlertid falder Rioja DOCa-vinmarker nord for floden i den orientalske zone faktisk inden for Navarras politiske grænser.
Klassifikation efter lagring
Riojas traditionelle klassificeringssystem til lagring (med implicit kvalitet) har påvirket andre spanske regioner. Ordene Crianza og Reserva vises lejlighedsvis på sydamerikanske flasker, selvom der ikke er vedtaget nogen juridisk ramme.
Alle top-end røde Rioja modnes i nye egetønder. Historisk har amerikansk eg været præference, men mange vingårde bruger nu en blanding af amerikansk og fransk eg. Modning i amerikansk egetræ er det, der giver mere traditionelle Rioja-rødvine deres karakteristiske noter af kokosnød, vanilje og sødt krydderi. Den tid, som en Rioja-vin bruger i tønde, dikterer, hvilken af de officielle Rioja-aldringskategorier, der kommer på etiketten: Joven, Crianza, Reserva eller Gran Reserva.
Rioja Joven-vine er beregnet til forbrug inden for to år efter årgang. De bruger lidt eller ingen tid i egetræ – jóven er spansk for “unge”. Denne kategori kan også omfatte vine, der har gennemgået ældning, men af en anden grund ikke får certificeringer for de højere kategorier. Mange moderne saftige hverdagsrøde passer ind i denne kategori. Nogle af disse er lavet ved hjælp af en variant af kulsyre maceration.
Crianza rødvine lagres i mindst et år i egetræ og et år i flaske. De frigives i det tredje år. Hvide Crianza-vine skal også ældes i to år, men kun seks måneder skal være i fade.
Pata Negra, skinken der passer perfekt til rødvin
“Reserva” tager man ret seriøst
Reserva rødvine bruger mindst et år i eg. De kan ikke sendes på markedet før hele tre år efter årgang. De hvide Reserva-vine behøver kun at tilbringe seks måneder af de tre år i fade.
Gran Reserva rødvine gennemgår i alt fem års ældning med mindst to år brugt i tønde. De hvide kolleger skal aldre i mindst fire år med mindst 12 måneder i fade.
Reglerne for rosado-vine er de samme som de hvide. Imidlertid er rosado-vine, der ikke er fra Joven, endnu mindre almindelige end blanco-versionerne. Et bemærkelsesværdigt eksempel er løghudfarvet Viña Tondonia Gran Reserva Rosado.
Tempranillo – Kongen af spanske druer?
Muga, “they do not make Rioja like that anymore”
Vinregioner i Spanien
Andalucia
Aragon
Asturias
Balearic Islands
Bierzo
Canary Islands
Cantabria
Castilla La Mancha
Castilla y Leon
Catalonia
Cava
Extremadura
Galicia
Madrid
Murcia
Navarra
Pais Vasco
Penedes
Priorat
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Valencia
Vinos de Pag