Vinsnak for os der elsker vin
Vinsnak fra hele verden er hyggeligt, og giver vinoplevelsen dybde og glæde.
“Vin” er der så meget at sige om, både objektivt (hvor, hvad, hvordan) og subjektivt (smag, oplevelse, værdi osv,) Det er nemt at blæse sig lidt op og hype en vin eller roaste den lidt. Det er hyggeligt at diskutere vin. Vi er alle verdensmestre her. Vin er videnskab og lidenskab.
Er vin en lidenskab eller videnskab?
Vin er også en videnskab foruden en lidenskab. Det hedder oenologi, og er et universitetsstudie. Eller den krævende somelier uddannelse. Det er også en konkurrence sport. Eller det læres som mesterlære på en vingård, eller som mange danske vindyrkere har gjort det med stor succes og kæmpe tålmodighed og risikovillighed. Med de rigtige vine i kælderen, kan du slå aktiemarkedet i afkast. Og går det galt, kan du drikke investeringen.
Vinrejser skriver vi også om
Men jeg sagde ikke det er nemt. Endelig er det for mange et rejsetema: Vinrejser til Frankrig, Italien osv, er virkelig populære. Dem vil vi også skrive om, deltage i og arrangere sammen med gode venner i rejsebranchen.
Primært er der så meget lidenskab hos de vinavlere og vinmennesker, vi kender. Det er omdrejningspunktet for denne “vinsnak”. Vi deler glæden ved bedre vin, ikke nødvendigvis dyr vin, men bedre vin.
Så der er nok at tage fat på, så vi må hellere komme igang.
Vinlande
Klik Vinlande og se de mange relevante vinlande. Inklusive Danmark.
Ost fra den højeste hylde
Ost fra den højeste hylde Her er nogle af de bedste oste vi nyder: Bresse Bleu Bresse Bleu er en fransk klassiker – en blød og cremet blåskimmelost fremstillet af komælk fra Bresse-regionen i Frankrig. Den kendetegnes ved sin spiselige,
Alt hvad du bør vide om Sushi
Alt Om Sushi, resten er nemt 1. Historien Sushi stammer fra Sydøstasien og startede som en metode til at konservere fisk. Teknikken, kendt som narezushi, brugte gæring af fisk med ris og salt. Denne praksis spredte sig til Japan, hvor
Pingus, en spansk kongevin
Pingus, en spansk kongevin i store Spanien Pingus er en berømt spansk topvin, der er kendt for sin ekstraordinære kvalitet og prestigefyldte status. Vinen er opkaldt efter dens skaber, Peter Sisseck, der er en dansk vinproducent og vinmager. Peter Sisseck
Agari grøn te klassisk at drikke til sushi
Agari: Grøn Te i Sushi-Traditionen Agari er navnet på den grønne te, der typisk serveres sammen med sushi. Den brygges ofte af teblade af lavere kvalitet, kendt som konacha, som giver en stærkere smag. Teens opgave er at rense ganen
Mad på spyd
Mad på spyd Mad på spyd er en skøn og alsidig måde at tilberede og servere forskellige retter på. Her er nogle ideer til forskellige typer af spydmad: 1. Klassiske Kødspyd Oksekød eller Lam: Mariner kød i krydderurter, hvidløg, olivenolie
Angostura bitters, de små dråber med den store effekt
Angostura bitters i køkkenet Angostura bitters kan gøre underværker i køkkenet ved at tilføje dybde og komplekse smagsnoter til både søde og salte retter. Her er flere opskrifter, hvor Angostura kan bruges til at løfte maden til et nyt niveau:
Angostura er medicin for gane og mave
Angostura til mad og drinks Angostura gik fra at være medicin til 2-3 dråber til din drink og så eksploderede markedet. Men Angostura giver lige et dybt twist, så velfortjent. Her er en del af historien og gode råd til
Altos de Montote
Altos de Montote er topvin fra La Rioja på gammel Grenache Altos de Montote kommer fra et område med gamle Grenache vinstokke, et af de få tilbageværende i La Rioja og et af de ældste. Denne vin er lavet på
Putta Putanesca, din mad puttana
Pasta Puttanesca: Historie, Oprindelse og Dybere Dyk i Traditionerne Pasta Puttanesca er en af de mest karakteristiske og intense retter fra det italienske køkken, kendt for sin rige smag af ansjoser og enkle tilberedning. Lad os dykke ned i dens
Gorgonzola Dolce
Gorgonzola Dolce: Historie, Fremstilling, Smag, Forhandlere og Vinparring Gorgonzola Dolce er en af Italiens ældste blåskimmeloste og kommer fra Lombardiet, især områderne Milano, Como, og Novara. Dens oprindelse kan spores tilbage til 879 e.Kr., hvor den første udgave af osten
Gorgonzola Piccante
Gorgonzola Piccante: En Udførlig Guide Gorgonzola har i mange år stået højt på min liste. I årevis vidste jeg ikke, at der var to typer Piccante (stærk) og Dolce (mild). Det gjorde ikke nydelsen mindre at vide lidt mere og
Ansjoser er det den sundeste fisk?
Ansjoser – Den Lille Smagsbombe, der tilmed er ultra sund. Ansjoser er alsidige. Ansjosen er den måske sundeste fisk sammen med sardinien. De indgår i alt fra hovedrollen på et stykke rugbrød med fisk og skriger på en snaps til
Vinhøsten i Spanien 2024
Vinhøsten 2024 i Spanien Vinhøsten 2024 i Spanien har været præget af varierede klimaforhold på tværs af regionerne, og resultatet ser ud til at blive både forskelligt i mængde og kvalitet, afhængigt af områdets klima og jordbundsforhold. Rioja: Her blev
Lady og vagabonden mødtes med Polpette
Italienske kødboller som Vagabonden skubbede over til Lady Italienske kødboller i tomatsovs kaldes ofte “polpette al sugo” eller blot “polpette”. Retten består af små, saftige kødboller, der simrer i en fyldig tomatsovs, hvilket giver en dyb smag og møre kødboller.
Italiensk vinhøst 2024
Vinhøsten 2024 i Italien fra Piemonte til Toscana Vinhøsten 2024 i Italien viser et komplekst billede, præget af både klimatiske udfordringer og optimistiske forventninger om kvalitet. Overordnet set anslås produktionen at stige med 8% sammenlignet med 2023, men regionale variationer
Vinhøsten i Frankrig 2024
Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder overskudslagre, hvilket har ført til, at nogle vinmarker bliver fjernet for at tilpasse produktionen til
Vaquerizas, Garnacha fra Tierra & Cubas
Oprindelse og Vinområde Vaquerizas er en vin lavet på druen Garnacha fra vinproducenten Tierra & Cubas, som ligger i regionen Castilla-La Mancha i Spanien. Tierra & Cubas har marker, der drager fordel af områdets solrige klima og velafbalancerede jordbund. Regionen
Efteråret er svampe tid og det er bare lækkert
Retter med danske svampe er efterårets lækreste mad Retter med danske svampe. Efteråret er den perfekte årstid til at nyde svampe retter, især med de danske sorter, som skyder ud af skovbunden, og fra markedernes hylder i denne tid. I
Maceration under vinens gæringsproces
Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert. Det er vin produktionens første møde med farve og garvesyre, som bl.a. udtrækker farvestoffer, tanniner
Sardiner og ansjoser er umami på steroider
Hvorfor er sardiner og ansjoser så populære? Sardiner og ansjoser har altid været populære, men har fået et boost de seneste år. Solgt i dåser med typisk flere års holdbarhed og “garanti” for smag og nu om dage svømmende i
Utrolige rødvine fra Sardinien
Utrolige rødvine fra Sardinien Sardinien er en af Italiens største øer og 1 af kun 5 selvstyrende regioner i landet. Sardinen er ikke mindst kendt for sine unikke og karakteristiske rødvine, der afspejler øens rigdom i både natur og kultur.
Chianti Riserva og så er der Gran Selezione
Chianti Riserva og topversionen Gran Selezione. Når man taler om Chianti-vine, er der forskellige kvalitetsklassifikationer, der angiver vinens kvalitet og lagringstid. Chianti Riserva og Chianti Gran Selezione er to af de højeste klassifikationer inden for Chianti-området og repræsenterer vine af
Chianti Classico – den lækre signatur vin fra Toskana
Chianti Massanera i Toskana. Massanera´s Chianti som eksempel på pris rimelighed i Classico versionen giver mindelser om røde bær, mest kirsebær og læder. Massanera, Chianti Classico 2019 lavet ret få km fra Firenze gør det rigtigt godt til den rigtige
Malbec vine fra Argentina er blandt verdens bedste
Argentinsk Malbec: Hvad kan den berømte drue? Hvor Dyrkes argentinsk Malbec, og hvorfor en den så sindsyg god? Lad os tage Mendoza, der leverer i runde tal 70% af argentinsk Malbec. Mendoza er kendt for sit tørre klima, solrige dage
Sort Risotto på Sprutte blæk
Sort Risotto med blæksprutter: En Italiensk Specialitet Fuld af Havets Smag. Sort risotto, også kendt som risotto al nero di seppia, er en ikonisk ret fra det nordøstlige Italien, især i regioner som Veneto og Friuli-Venezia Giulia. Den får sin
Bacalhau – er tørret torsk faktisk værd at spise?
Bacalhau er tørret og saltet torsk, men værd at spise? Bacalhau er det portugisiske udtryk for tørret og saltet torsk, som har en dyb historisk og kulturel betydning i portugisisk og andre iberiske køkkener. Denne ret er en vigtig del
Ceviche var ingenting uden citrus?
Ceviche er det Latinamerikas svar på Sushi? Ceviche er en populær ret, der stammer fra Latinamerika, og den består hovedsageligt af rå fisk eller skaldyr, som er marineret i citrusjuice, typisk fra lime eller citron. Syren fra citrus juice “tilbereder”
Michael Pollan, madaktivist fra USA med madregler, der tæller
Michael Pollan: Madekspert med et Enkelt Budskab. Mad er en uundgåelig del af vores liv. For nok er det livsnødvendigt, men det er også nydelse i mundstørrelse og i store dele af verden rigt tilgængeligt. Dog har den rigelige tilgængelighed
Caprese Salat med Mozzarella
Caprese Salat med Mozzarella En Caprese salat med mozzarella, også kendt som Insalata Caprese, er en essentiel italiensk ret, der smukt viser enkelheden og friskheden i Middelhavskøkkenet. Denne sprøde og enkle salat, der stammer fra øen Capri, kombinerer modne tomater,
Ansjoser på dåse, ja da, men hvorfor dog?
Ansjoser er ren vellyst. Hvorfor er ansjoser på dåse noget helt særligt? Ansjoser på dåse er genopdagede og nydt af mange på grund af deres praktiske anvendelighed og deres unikke, intense smag. Der er flere grunde til, at disse små
Ansjoser til alt undtagen dessert
Brug af ansjoser i Spanien, Italien og Portugal Ansjoser er små fisk fra familien Engraulidae. De er ofte saltede og konserverede, hvilket giver dem en intens smag. Ansjoser bruges meget i madlavning i middelhavslandene som Spanien, Italien og Portugal. Brug
Capocollo, bedre bliver Italiens kød pålæg næppe
Capocollo: En italiensk delikatesse Hvad er Capocollo? Capocollo, også kendt som coppa eller capicola, er en traditionel italiensk koldskåret pålæg lavet af svinekød. Det er typisk lavet af nakkefilet eller skulderkam af grisen, hvilket giver det en rig og saftig