Bedste Cava i Spanien?

Freixenet, Penedès, Spanien, dybt ned i de gigantiske vinkældre

Bedste Cava i Spanien kommer fra Penedès.

Bedste Cava i Spanien, de fleste fra Penedès. Se topudvalget her. Der er også gode bobler i Spanien uden for Penedès, endda mange.

95  procent af alle spanske bobler, altså Cava produceres i Penedès, så ikke så mærkeligt.

Klar til at blive en del klogere på Cava?

Men vi tager lige en hurtig overflyvning. Nu vi er på de her kanter. Faktisk en lidt længere tur. Buckle up. Før take-off skal vi checke brændstof.

Cava er en spansk mousserende vin, der kan laves af forskellige druesorter og lagres i forskellige perioder. Princippet for produktion er den samme som for Champagne. Her er nogle af de bedste cava-mærker ifølge forskellige kilder:

freixenet Vine, Cava. bobler fra de bedste vinlande
Freixenet Vine, Cava. bobler fra de bedste vinlande

Castillo de Perelada Gran Claustro: En blanding af Chardonnay, Pinot Noir, Macabeo og Parellada fra Penedès-regionen. Lagret i 30 måneder på flaske. Elegant og kompleks.
Gran Codorniu Gran Reserva Chardonnay: En 100% Chardonnay-cava fra Penedès-regionen. Lagret i 36 måneder på flaske. Cremet og frugtig .
Freixenet Cava Elyssia: En blanding af Pinot Noir, Chardonnay, Macabeo og Parellada fra Penedès-regionen. Lagret i 18 måneder på flaske. Frisk og blomstret.
Gramona Cellar Battle: En blanding af Xarel-lo og Macabeo fra Penedès-regionen. Lagret i 120 måneder på flaske. Rig og kompleks.
Juve Y Camps Gran Juve Y Camps: En blanding af Macabeo, Xarel-lo, Parellada og Chardonnay fra Penedès-regionen. Lagret i 42 måneder på flaske. Elegant og afbalanceret.
Llopart Leopardi Brut Nature Gran Reserva: En blanding af Macabeo, Xarel-lo, Parellada og Monastrell fra Penedès-regionen. Lagret i 48 måneder på flaske. Sprød og mineralsk .
Raventos I Blanc Manuel Raventos: En blanding af Xarel-lo, Macabeo og Parellada fra Penedès-regionen. Lagret i 60 måneder på flaske. Fint og komplekst.
Recaredo Cava Turo d’en Mota: En 100 % Xarel-lo cava fra Penedès-regionen. Lagret i 120 måneder på flaske. Intens og elegant1.
Freixenet Cordón Negro brut cava: En blanding af Macabeo, Xarel-lo og Parellada fra Penedès-regionen. Lagret i 18 måneder på flaske. Frisk og frugtig.
Waitrose No.1 Castillo Perelada cava brut 2020: En blanding af Macabeo, Xarel-lo og Parellada fra Empordà-regionen. Lagret i 15 måneder på flaske. Citrusagtig og blomstret.
Asda Extra Special Mas Miralda cava brut: En blanding af Macabeo, Xarel-lo og Parellada fra Penedès-regionen. Lagret 12 måneder på flaske. Sprød og forfriskende.
Conde de Haro brut reserva 2019: En blanding af Viura og Malvasia fra Rioja-regionen. Lagret i 24 måneder på flaske. Cremet og nøddeagtig.
Juvé & Camps Cava Milesimé Blanc de Noirs Rieral Brut 2018: En 100% Pinot Noir cava fra Penedès-regionen. Lagret i 24 måneder på flaske. Frugtagtig og krydret.
Gramona Cava Celler Batlle 2012: En blanding af Xarel-lo og Macabeo fra Penedès-regionen. Lagret i 96 måneder på flaske. Kompleks og elegant.
Castellroig Cava Sabaté i Coca Reserva Familiar 2013: En blanding af Xarel-lo, Macabeo, Parellada og Sumoll fra Penedès-regionen. Lagret i 60 måneder på flaske. Mineralsk og blomstret.

Paella er fantastisk med Cava

Paella fra Spanien: Den Ikoniske Nationalret

Hvad bestemmer om det bliver en god Cava eller ej?

Kvaliteten af cava afhænger blandt andet af forskellige faktorer såsom druesorter, lagringsperioder, tilsatte ingredienser, organoleptiske og analytiske tests.* Cava kan klassificeres i forskellige kategorier baseret på sukkerindholdet: brut natur, extra brut, brut, ekstra tør, tør, semi-tør og sød.

  • Formålet med smagsbedømmelse af frugt og grøntsager er at få en vurdering af de pågældende
    produkters organoleptiske (smagsmæssige) egenskaber, som for eksempel deres konsistens og
    aroma (duft). Det gælder også vin.

Cava klassificeret efter lagring

Cava kan klassificeres i forskellige kategorier baseret på dens lagringstid i flasken efter den sekundære gæring.

Hovedkategorierne er:

  • Cava de Guarda: Dette er den yngste kategori, med et minimumskrav til lagring på ni måneder. Denne cava er let og frisk med aromaer af hvide blomster og frugter.
  • Cava de Guarda Superior: Dette er en højere kvalitetskategori med et minimumskrav til lagring på 18 måneder. Denne kategori er opdelt i tre underkategorier:
  • Reserva: Denne cava er lagret i mindst 18 måneder. Den er mere kompleks og struktureret med aromaer af toast, nødder og honning.
  • Gran Reserva: Denne cava er lagret i mindst 30 måneder. Den er mere raffineret og elegant med aromaer af tørret frugt, krydderier og brioche.
  • Cava de Paraje Calificado: Dette er den højeste kvalitetskategori, med et minimumskrav til lagring på 36 måneder. Den er lavet af druer fra en enkelt vingård med enestående egenskaber. Den er meget udtryksfuld og unik med aromaer af urter, mineraler og citrus.

Cava kvalificeres også efter sukker indhold, så nemt skal det ikke være, men betryggende

Ud over lagring kategorierne kan cava også klassificeres efter dets sukker indhold, lige fra brut nature (ingen tilsat sukker) til sød (mere end 50 gram sukker pr. liter).

De mest anvendte vindruer til spanske bobler

Cava kan også klassificeres efter sine druesorter, som kan være indfødte (såsom Macabeo, Xarel-lo og Parellada) eller internationale (såsom Chardonnay og Pinot Noir)

Cava; Festlige bobler fra Spanien

Champagne, the full story

Spumante og Prosecco, hvad er op og ned?

Cava – Festlige bobler fra Spanien

Om Cava druer

Parellada

Parellada

Macabeo

Macabeo

Xarel-lo

Xarel-lo

Sumoll

Sumoll

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]