Bolgheri området i Toscana leverer super toscanere.
Bolgheri vinhuset i Toscana helt ude ved kysten, som er utrolig smuk, er kendt som producent af super toscansk vin, men Bolgheri er også et geografisk område hvor 2 eller 3 supertoscanere kæmper om at være den bedste. Ornallaia og Sassicaia og den nye dreng i superklassen er Masseto. De to første ligger bogstavelig talt lige ved siden af hinanden med forskellige ejere. “Super Toscanere” opstod som begreb i 1970´erne. De gik contra på flere måder og mistede deres appellation, men fik senere den nyere IGT.
Ornellaia, der idag giver Sassicaia kamp til stregen ejes af Frescobaldi familien i vinfirmaet Bolgheri.
Bolgheri er faktisk en ret ung vinproducent
Bolgheri er faktisk en relativt ung, men alligevel uhyre prestigefyldt italiensk vinproducent beliggende i Maremma på den toscanske kyst lige syd for Livorno og opkaldt efter en by i den nordlige del af regionen. Det er hovedsageligt kendt for dybt farvede, smidige, men tidligt udviklede rødvine, normalt baseret på Bordeaux druesorter. Vinfremstillingszonen har skrånende kystnære bakker tæt på det Tyrrhenske Hav.
Vinfamilien Frescobaldi og tilstedeværelsen i Bolgheri
I 700 år har Frescobaldi-familien kombineret tradition, erfaring og innovation med kreativitet og stræben efter ekspertise. Familien har altid kigget efter at udvikle og fejre mangfoldigheden i Toscanas terroir, idet de er stolte ejere af nogle af de største vinmarker i denne region.
ORNELLAIA, opfattet som en af verdens mest ikoniske vingårde, har blomstret under Frescobaldi-familiens ejerskab. Det er kun en af de ejendomme, der ejes af familien i Toscana sammen med ATTEMS (Friuli), MASSETO, DANZANTE, LUCE DELLA VITE og de seks FRESCOBALDI Estates, Nipozzano, CastelGiocondo, Pomino, Ammiraglia, Castiglioni og Remole. De sidste 6 næste udelukkende fremragende Chianti.
Vingården Bolgheri producerer også en anden vin, Le Serre Nuove, blandingen Le Volte, Merlot sortmærkede vin Masseto, udover produktion af grappa og olivenolie.
Hvordan fik Bolgheri som område sit ry?
Så sent som i 1970’erne havde området kun lidt ry for vinproduktion, betragtet andetsteds i Toscana som noget af en sumpet zone, der producerer temmelig ligegyldige hvide vine og roséer, og bedre egnet til andet landbrug i modsætning til de førende toscanske vinmarker længere oppe i bakkerne. Derefter, i 1978, i en berømt blindsmagning arrangeret af Decanter Magazine, blev smagningen af 1972-årgangen vundet af en stort set ukendt vin kaldet Sassicaia, lavet på Tenuta San Guido-ejendom fra Marchese Mario Incisa della Rocchetta, et antal top Bordeaux-vine. Så var opmærksomheden fra vinkendere fanget. Vin var blevet fremstillet på Tenuta San Guido på en temmelig rustik måde til eget forbrug i nogle år tidligere og kun kommercialiseret fra årgang 1968, men dette tidlige eksempel på en mere poleret version lavet af den legendariske vinfremstillingsrådgiver Giacomo Tachis førte til en opvågnen af interesse i regionen.
Bolgheri´s vine
Bolgheris røde vine er generelt en blanding af Cabernet (Sauvignon eller Franc) og Merlot, ofte tilsat Syrah, Petit Verdot og i sjældne tilfælde Sangiovese. Det var pga af to store franske druesorter, at man kom på vinkortet internationalt i 1972.
I de senere år er antallet af vinfremstillingsvirksomheder, der producerer mono drue vine (en drueart per vin) ved hjælp af en af de tre vigtigste druesorter, fortsat steget. Disse er røde vine med stor intensitet og stort aldringspotentiale. Særlige aromaer er af sød, moden mørk frugt med balsamico-noter af middelhavsskrubbe, et kendetegn ved Bolgheris terroir.
Ganen er afrundet og smidig; frugtens sødme opfattes midt i ganen, levende med frisk syre; en silkeagtig, tæt tannisk tekstur; en generøs, lang finish. Der er ofte salte toner, der fremkalder fornemmelser af det nærliggende hav.
Relevante links for Bolgheri, Toscana´s imponerende vin ved Middelhavet
Vi har en hel artikel om Sassicaia
Supertoscanere, de bedste rødvine i Toscana
Om top vin produktion: Maceration under vinens gæringsproces