Coq Au Vin, læg en hane i rødvin og vent på miraklet
Coq au Vin er en af mange traditionelle franske opskrifter, der blev opfundet af nødvendighed som en opfindsom og nødvendig måde at få billig mad til at smage bedre og strække længere. Naturligvis via the magic ingredience ofte rødvin. Dette er også tilfældet med denne klassiske kyllinge/hane ret, der er yderst velsmagende. Den hanekylling har ikke levet forgæves. Kan du selv finde en hanekylling fra Bornholm, eller på gårdspladsen, så er du 80% på plads og klar til at eksekvere en af verdens mest kendte retter.
Coq au vin betyder ganske enkelt “hane i vin”, og det var tænkt som en måde at tilberede det helt ærligt ikke aller møreste kød fra en hane. Det er en landlig ret, der nu ofte er lavet med en m/k kylling eller hanekylling som det bør være, og retten er bare fyldt med grøntsager. Det tager et par nemme skridt i madopskriften, og nem og uovervåget madlavning, men teknikkerne er ikke så vanskelige, og slutresultatet er det hele værd. Denne gryderet er blevet en ny familiefavorit. Ikke rigeligt med smør, rigeligt med vin!
Det skal du bruge:
1 hane, eller poulard eller høne
100 150 g bacon eller pancetta , gerne håndskåret i større tern
lidt oliven olie og smør
1 stort alm. løg
Gulerødder i tern
10-15 perleløg eller skarlotteløg i mindre stykker, ikke finthakkede
200-250 g champignoner, gerne små som du så bruger hele
2 spsk. mel
1 flaske rødvin, evt en bedre papvin, så er der også et par glas tilbage
3 dl hønsebouillon
2 fed hvidløg
2 tsk. timian
salt og peber.
Tilbehør:
Kartoffelmos (Se længere nede her på siden: Pommes Duchesse
eller flutes og salat.
Sådan tilbereder du Coq au Vin
Forvarm ovnen til 120 -150 ° C.
Varm olivenolie i en stor gryde. Tilsæt hakket bacon og kog på medium varme i 8 til 10 minutter, indtil den er let brunet. Læg bacon på en tallerken for sig.
I mellemtiden læg kyllingen ud på papirhåndklæder og tør den tør. Drys kyllingen på begge sider med salt og peber. Når baconet er fjernet, brun kyllingestykkerne i portioner i et enkelt lag i ca. 5 minutter, og vend det til jævnt brunt. Fjern kyllingen til tallerkenen med bacon og fortsæt med at brune indtil hele kyllingen er færdig. Sæt til side.
Tilsæt gulerødder, løg, 2 teskefulde salt og 1 tsk peber i gryden og kog over medium varme i 10 til 12 minutter, omrør lejlighedsvis, indtil løgene er let brunede. Tilsæt hvidløg og kog i 1 minut mere. Tilføj evt. Cognac for dybde i smagen og læg bacon, kylling og enhver juice, der opsamles fra tallerkenen, i gryden. Tilsæt vin, kyllingekraft og timian og lad det simre. Dæk gryden med et tæt monteret låg, og anbring i ovnen i 30 til 40 minutter, indtil kyllingen bare ikke er lyserød. Tag den ud af ovnen og placer den oven på ovnen.
Mos 1 spiseskefuld smør og melet sammen og rør i gryden. Tilsæt de evt. frosne små løg. Tilsæt den resterende 1 spsk smør i en mellemstor gryde og kog svampene over medium-lav varme i 5 til 10 minutter, indtil de er brunet. Føj til gryderetten. Lad den simre ved lav varme i yderligere 10 minutter.
Hvad skal du drikke til Coq au Vin
Næppe den store overraskelse at vi peger på fransk vin. Vi vover det ene øje og påstår det er svært at smage om du har en GRand Cru Classe i gryden eller en mere modest dog fin rødvin, måske fra et mindre distrikt, men vinen til selve retten skal være i orden.
Ellers spring ud i det, se her. Du kunne sagtens tage en Cots du Rhone, den føler helt klar med hanen hele vejen, eller en mere rustik vin fra Rousillon. Der er langt over 100 rødvine at vælge imellem her på winetalk.dk 🙂