Græsk vin danser som Zorba

Græsk vin er meget mere end Retsina

Referencer fra Homers Iliaden og Odysseen i det 8. århundrede f.Kr. tyder på, at vinfremstilling allerede var udbredt på dette tidspunkt. Vin er også nævnt i græsk mytologi. Dionysos (vinens gud) dukker op i forskellige dele af Grækenland, som Attika og Chios.

Grækenlands tumultariske historie som en del af det byzantinske rige og dets senere økonomiske vanskeligheder betød, at vinfremstillingen ikke blomstrede i samme grad som i nabolandet Italien.

Nogle mennesker har måske troet, at de græske vine ikke ville få succes i slutningen af ​​det 20. århundrede, men vinene har oplevet genopblussen takket være moderne teknikker og yngre generationer af producenter. I det 21. århundrede er der kommet et fremstød for kvalitetsvin. Porteføljen spænder fra hvidvine med citrusnoter til sødere røde.

Lær om druesorterne, der producerer græsk vin

Græske vine kombinerer gamle druer med internationale sorter. Du kan finde Agiorgitiko, Assyrtico og Xinomavro samt Cabernet Sauvignon og Chardonnay på det moderne græske vinmarked.

Geografisk består Grækenland af dets fastland og øer. Mod syd ligger Balkanhalvøen med Syditalien til højre og Tyrkiet til venstre. Farvandet mod øst er i Det Ægæiske Hav, mens det mod vest er i Det Ioniske Hav.

Landets klimaer er blevet formet af dets forskellige ø-mesoklimater og dets kystlinjer. Havet bringer mere regn til middelhavsklimaet i de sydlige regioner, men i bjergområder langs grænserne til Albanien, Makedonien og Bulgarien bliver klimaet mere kontinentalt. I deres landskaber er Grækenland hjemsted for barske bjerge, frodige floddale og kystsletter.

Vinavl kan findes i de fleste regioner i Grækenland, selvom dens skala og stil varierer fra region til region. I det nordvestlige (Græsk Makedonien) foretrækkes rige, tanniske vine lavet af Xynomavro.

Den sydlige del af Peloponnes er mest kendt for deres rødvine, som er lavet af Agiorgitiko druer. I mellemtiden er De Ægæiske Øer vinmarker internationalt berømte, fordi de laver tør Assyrtico-vin og søde Muscat-baserede vine.

Grækerne opfandt Retsina, som er noget helt andet i dag

Selvom dens oprindelse ikke er sikker, er der én teori, der hævder, at Retsinas “usædvanlige smag” udviklede sig, da grækerne begyndte at opbevare deres vine i lufttætte vinopbevaringsbeholdere med fyrreharpiks som tætningsmiddel. Nu fremstilles Retsina ved at tilsætte fyrreharpiks under fermenteringsprocessen.

Moderne Retsina-vine kommer hovedsageligt fra Attika, en region i Grækenland. Disse vine bruger normalt hvidvinen Savatiano druer og lagres på egetræsfade. Nogle producenter bruger også rødvinen Roditis.

Retsina kan ses som et link til fortiden, hvor det er kendt for at have indflydelse på vinkulturen. Romerne var ivrige efter den græske import, fordi den anses for meget bedre end importen fra det romerske imperium.

Historien om græsk vin & vinproduktions udvikling

I middelalderen boomede Grækenlands vinindustri på grund af Malvasia-handelen fra Monemvasia. Det drejede sig om en druesort med mange navne, der blev store eksportvarer til Konstantinopel (nutidens Istanbul).

Klostre fik skattefritagelser, og de gav ofte jord til vinindustrien. Dette indledte en periode med vindyrkningsfremgang, der varede indtil ankomsten af ​​de osmanniske tyrkere.

Fra det 15. århundrede blev store dele af Grækenland styret af osmannerne, hvis muslimske religion forbød indtagelse af vin. Dette betød en æra med nedtur for græsk vinproduktion; vinmarker blev revet ud, forbudt, glemt eller plantet til mere lukrative afgrøder som rosiner. Nogle blev tilbage, men de osmanniske herskere pålagde høje skatter på græsk vinproduktion. Denne periode nævnes ofte som årsagen til, at Grækenlands vinindustri ikke er så veludviklet som Frankrigs eller Italiens, på trods af dens lange historie.

Vinproduktionen blev forstyrret under den græske uafhængighedskrig fra 1821-32, men blev hurtigt genoptaget. I 1860 hærgede phylloxera-udbruddet europæiske vinmarker, hvilket fik mange til at overveje Grækenlands vine. Under Anden Verdenskrig og deres egen phylloxera-skimmel i midten af ​​det 20. århundrede var Grækenlands vinindustri blevet hårdt ramt.

Der var en introduktion af moderne vinfremstillingsteknikker og teknologier anvendt i industrien af ​​græske vinproducenter. Dette skete i løbet af 1960’erne. I 1971 blev et system til mærkning af vine indført for at efterligne stærke vinfremstillingsområder i lande som Frankrig og Italien.

Bagrundsviden til græsk vin

Xinomavro, Græske vindruer

Xinomavro

Assyrtiko. Græske vindruer

Assyrtiko

Græsk mad som klæder græsk vin

Rejser til Grækenland

Vinsnak
Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato, en ægte italiensk klassiker

Vitello Tonnato, den klassiske Middelhavs delikatesse Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som Vitello Tonnato. Denne klassiske Middelhavsret,

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Hummer Thermidor
Mad og Vin

Hummer er yummy

Hummer er klassisk sea-food til en mørk Stout eller brusende bobler Dyk ned i en fest af hummer  klassiske opskrifter fra det bedre køkken og

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]