Grappa talk

Bonollo Grappa Italy

Grappa talk: Når druekvaset bliver til guld

Vi har teamet op med en af Danmarks skarpeste grappa kendere, Peter Waldorff og vi deler denne artikel med dig. Tak Peter!
Måske har du i gamle dage smagt grappa som afslutning på et måltid på et italiensk trattoria, når værten har tilbudt grappa eller Limoncella. Og måske har den grappa ikke efterladt sig noget særligt positivt spor. Måske snarere tværtimod. Sprittet, ligegyldig, men lang eftersmag.

Grappa er ret så raffineret idag

Men grappa kan være og er også noget meget mere raffineret.
Den fremstilles ved at destillere drueskallerne og kvaset efter presningen (i modsætning til brandy, der fremstilles ved at destillere vin). Siden starten af 1990’erne har grappa gennemgået en fantastisk udvikling, hvor destillerierne har forædlet grappaen ved at
udvælge de bedste druerester, udvikle håndværket og ikke mindst ved i mange tilfælde at lagre grappaen på fade.
Og de mange fremragende italienske vinproducenter opsøger naturligvis også de bedste destillerier for at få fremstillet deres grappa.

Er 1000 kr. for lidt for en Grappa?

I dag kan man finde grappa i næsten alle prislag, hvor de dyreste snildt kan koste 1.000 kr. for en flaske. Så hvis man skal ryste mindet om den beske og sprittede grappa fra det italienske Trattoria af sig er her nogle gode forslag. Peter Waldorff og Grappa talk har fundet 3 ret interessante Grappa, du burde smage.

Mød Marcello Bruschetti, grundlægger af Enoglam

Og vi kan lige så godt starte med min personlige favorit, som er udviklet af Marcello Bruschetti, grundlægger af Enoglam, et innovativt foretagende, der holder til i Lombardiet. Bruschetti har en god næse, som han fortæller og han samarbejder med destilleriet, der ligger i Nervesa della Battaglia i Treviso.
EVO (Enoglam)
Grappa Riserva
Alkoholindhold: 42% Vol.

EVO Grappa, Italien
EVO Grappa, Italien

Druesorter: Blanding af Cabernet Sauvignon, Glera (Prosecco) og Incrocio Manzoni
Lagring på fade af kastanje, kirsebær og bøg
Lagres i gennemsnit fire år
Farve: intens brun med ravfarvede reflekser
Duft: Næsen opfatter noter af rosiner blandet med fornemmelser af lakrids, valnød, kanel og vanilje. En sød aroma af modne dadler, creme-karamel, nougat og johannesbrød præger yderligere den elegante bouquet. Der er ingen alkoholisk skarphed.
Smag: fin og intens, med noter af bomuld, vanilje, moden blomme og citrusnoter. En
kompleks og fløjlsagtig smag
Eftersmag: toner af tørret frugt og krydrede noter er blødt pakket ind i en behagelig
alkoholisk fornemmelse
EVO er en virkelig elegant og fyldig grappa, som nydes i store glas (fx cognac) og der er
value for money.
(EVO forhandles endnu ikke i Danmark, men kan købes hos producenten for 76 € for en liter)

Centobricchi fra Mauro Sebaste

En anden af mine favoritter og den der åbnede min interesse for grappa er Centobricchi fra Mauro Sebaste. Sebaste er en fremragende vinproducent i Piemonte og hans grappa lever helt op til den høje standard. Centobricchi er destilleret hos en af de rigtigt store.

MauroSebaste Grappa
MauroSebaste Grappa

Grappa Centobricchi, (Mauro Sebaste)
Grappa invecchiata
Alkoholindhold: 40% Vol.
Druesorter: Nebbiolo da Barolo og Barbera
Lagret på egetræsfade i 12 måneder
Farve: Gylden, ravfarvede nuancer
Duft: Aromatisk, fersken, røde bær, vanilje
Smag: Træ, vanilje, cacao.
Centobricchi er en meget elegant grappa, der overrasker med sine fine smagsnoter.
Nydes i tulipanformet grappaglas

Aprés Grappa siger det ikke det hele?

Vi bliver her i Grappa talk i Piemonte og rykker ind hos Marolo i destilleriet Santa Teresa, der ligger lige uden for Alba. Jeg har valgt en af de mere tilgængelige grappaer, nemlig Aprés, som er fremstillet på moscato druen og som har ligget på fad i 5 år.

Apres Grappa fra Marolo
Après Grappa fra Marolo

Après, Grappa di Moscato (Marolo)
Grappa Riserva
Alkoholindhold: 42% Vol.
Lagret i 5 år på sicilianske egetræsfade, der tidligere har indeholdt moscato vin
Farve: Gylden, ravfarvede nuancer
Duft: Intens sødme, Mango, passionsfrugt
Smag: Aromatisk, passionsfrugt, mandler
Marolo producerer mange fantastiske grappaer. Mange af dem er komplekse baroloer.
Aprés er et godt sted at starte, hvis man ønsker at dykke ned i grappaens mangfoldighed.
Den er let tilgængelig og er en glimrende at grappa til at runde middagen af med.

Vil du med til en grappa smagning?

Peter afholder grappa smagninger og alle der signer op til vort Winetalk News inviteres.

Peters turf på Insta https://www.instagram.com/grappateca

Grab a Grappa

Grab a Grappa

Italiensk Brandy, kommer når den kommer, dvs snart 🙂

Italiensk vino

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]