Grenache / Garnacha

grenache, druesorter

Grenache, what a grape!

Grenache er den mest anvendte røde vindrue i verden. Den stammer fra Spanien, hvor den anvendes i områderne Rioja og Navarra. Den hårdføre drue har opnået størst anerkendelse i Rhone, hvor vine fra f.eks. Châteauneuf-du-Pape og forskellige Côtes du Rhône-vine er fremstillet på basis af heraf.

Grenache (Garnacha) er en rødvinsdrue, der dyrkes i vid udstrækning altså i Frankrig, Spanien, men også i Australien og USA.

Denne vinsort er yderst nøjsom, men den vokser bedst ved rimelig høj temperatur og på tørre, gerne golde, skråninger. I Californien har plantens evne til at modstå tørke og varme gjort den meget populær – den er således den tredje mest plantede røde sort i Californien.

Både i Frankrig og Californien anvendes Grenache-druen ofte i blanding med andre druer som f.eks Mourvèdre og Syrah. Grenache-druen er en hurtigtvoksende plante, der ser ud til at trives under voldsomme vejrforhold. Derfor planter man den også på toppen af bjerge flere steder i Australien, hvor den nyder godt af det meget varme klima.

Grenache eller Garnacha, same thing!

Grenache er det franske (og mest internationalt anerkendte) navn for druen, men den har et antal synonymer. I Spanien, hvor det er et af landets flagskibssorter, er det kendt som Garnacha, og på øen Sardinien har det i århundreder været kendt som Cannonau. Nogle mener, at druen stammer fra Sardinien og blev ført tilbage til Spanien af ​​Aragonerne, der besatte øen i det 14. århundrede.

I Frankrig er Grenache mest plantet i den sydlige Rhônedal og i hele Provence og Languedoc-Roussillon. Det findes oftest sammen med Syrah og Mourvedre i den klassiske sydlige Rhone-blanding (især i Cotes du Rhone-vine) og er den største druesort i Chateauneuf-du-Pape.

Grenache’s alsidighed giver vinproducenter alle mulige muligheder. Grenache-baseret rosé er en af ​​det sydlige Frankrigs karakteristiske vinstile. Sorten er almindelig i Cotes de Provence-vine sammen med Cinsaut og Mourvedre, og de fineste eksempler kommer fra byerne Tavel og Lirac. Nær grænsen til Spanien ligger Grenache bag de søde vine fra Banyuls.

I Spanien er Garnacha kæmpe

I Spanien er Garnacha den næstmest plantede druesort med rødvin, kun overgået af sin moderne blandingspartner Tempranillo. Det dyrkes i næsten alle områder af Spanien, men især i nord og øst – det er nøglekomponenten i de prestigefyldte vine fra Priorat. Ankomsten af ​​vinstoks skadedyr phylloxera til den iberiske halvø i det 19. århundrede bragte uventede fordele for Garnacha; da de oprindelige vinstokke blev ødelagt (Rioja var særligt hårdt ramt), var det robust Garnacha, der genopfyldte vinmarkerne og hjalp med at genoplive vinindustrien.

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]