Lam på grillen og Cotes du Rhone i glasset?
Lam på grillen er den mindre anvendte, men virkelig lækre version af grillmad, hvor der normalt går okse og gris i det.
Grillen venter stadig på terassen på mad, men den trænger til ny inspiration. Der er intet mere velsmagende på en grill end grillede lammekoteletter. De går fremragende, både til rødvin, hvidvin, og nu hat og prop er af og solen skinner lidt endnu: også til vin rosé.
Børst grillen af med en stålbørste, og brænd lige risten af, hvis den har stået siden sidste år ubrugt, og så går vi igang. Først husk altid at åbne en flaske vin, som i nipper til, mens i griller. Det er meget vigtigt. Så smager maden så meget bedre!
Opskrift på lam på grillen
Lammekoteletter kan købes frosne i ethvert supermarked, de er faktisk fine, eller friske hos din slagter m/k. De er faktisk bedre. Enhver slagter med respekt for sig selv har møre friske lammekotelletter til salg. Husk de nye ) i søsonen) er meget små, men super møre og lækre, så beregn 2-3 til hver. Mindst.
Du skal bruge lam nok. For lidt er pinligt. Kartofler måske som Hasselbach, mellemstore, grøntsager til sidedish, masse hvidløg og mayo eller hvidløgssmør. Og rigeligt med rosmarin, balsamico eddike og vin til lammet, de skal svømme i, bare 30 minutter før, og så er det altså rødvin til en fin marinade.
Italiensk grill af lam
Alternativ: Den italienske måde er at grille lam chops først og så lægge dem i et fad ovenpå en bund af rosmarin, mens lamme kotelletterne er helt varme, så trænger smagen dybt ind i lammekoteletterne på den mest skånsomme måde. Og det giver bonus point hos kæresten og de mere opmærksomme gæster og lidt hos dig selv.
Opskriften på grill af lam
Tilsæt de friske urter og hvidløg til kødet. Jeg elsker selv at tilføje masser af hvidløg!
Drys frisk rosmarin og friske timianblade over lammet, tryk derefter den pressede hvidløg forsigtigt ind i kødet. På denne måde holder hvidløgene sig bedre i lammekoteletterne.
Og for de sidste to ingredienser: balsamico eddike og rødvin. Bare dryp et par spiseskefulde over hvert lam, selv efter marinaden.
Mariner hvidløgskoteletterne i 30 minutter i køleskabet, vend dem fra maven til ryggen eller omvendt efter 15 minutter, så begge sider marineres i vin og eddike urter, krydderier.
Find god vin her:
Forhandlere
Grill, spis og nyd de lækre lammebasser. Se nedenfor.
Så griller vi lam!
Når du er klar til at grille koteletterne, skal du forvarme en udendørs grill til høj varme. Du vil have grillristen til at være ekstra, ekstra varm! Læg hvidløgskoteletter ca. 3 til 4 cm fra hinanden på grillen. Reducer varmen til medium, og luk grilllåget. Grill koteletterne i 2 til 3 minutter på hver side. Lammekoteletter varmes igennem meget hurtigt, og det er let at grille kødet for meget, Så hold øje med lammebasserne. Grill dem på begge sider. Læg derefter lammet på grillens øverste stativ eller til den side, hvor gassen eller kullene ikke er tændt. Lad koteletterne hvile med næsten ingen indirekte varme i yderligere 2 til 3 minutter. Er det babylam, så er det mindre tid. Tryk lammet på “maven” og find ud af hvor langt de er. Siger de mææeh, har de fået for lidt.
Kartofler til eller andre muligheder?
Mens lammekoteletterne marinerer, er det et godt tidspunkt at forberede din sauce og tilbehør. Her er nogle gode opskrifts ideer at nyde sammen med de syndigt lækre, grillede lammekoteletter!
Grillede grøntsager – courgette, svampe, paprika og løg overtrukket med en skøn hvidløgsdressing.
Avocado Chimichurri Sauce – min yndlingssauce til opskrifter med oksekød og lam! Det er så skønt og cremet. Perfekt til grill.
Eller bare, som det mest danske: grillede friske, mellemstore kartofler eller minikartofler, lidt zuchini og en rørt hvidløgssmør.
Hvad drikker vi så hertil?
Den er ikke svær: Men mit bud er Cotes du Rhone, eller en blid Vin Rosé. Du små lamme koteletter er ret nemme med hensyn til vinvalg. De er blide i smag og supermøre.
God sommer ved grilllen!
PS: har du ingen udendørsgrill så lav dem i ovnen eller på en (el)bordgrill. Værre er det ikke.
Se vore vin tilbud til lam på grillen lige her: Der er flere på sitet
til at nibble til god vin eller rive over rustik pasta