Piemonte, et af verdens mest betydningsfulde vinområder

Barolo from Piedmont

Vine fra Piemonte: Nogle af Italiens absolut bedste vine. Basta!

Piemonte er et meget spændende vinområde. Man siger, at over tågen i Piemonte eller på engelsk Piedmonte vokser nogle af Italiens største vine. En gennemgang af vine fra Italien kan derfor heller ikke komme uden om Piemonte. Bjergene mod Nordvest er også som skabt  til skiløb, men mindst lige så meget til vindyrkning.
Piemonte ligger  i Italiens nordvestlige hjørne og grænser op mod Schweiz og Frankrig. I Danmark kender man nok mest området for to ting: skiløbet som f.eks. i Sestriere og topvine, som Barolo, Barbaresco og Barbera. Begge dele er i deres respektive topliga og kan kombineres på forsvarlig vis. Men der er mange andre vintyper fra området. Der er også store hvidvine og ikke mindst mousserende vin,  og andre vine lavet på samme drue som de 3 nævnte B`er. De kan absolut være værd at gå efter, fordi de er mindre hypede og leverer masse kvalitet for pengene.

Italiens vindistrikter
Italiens vindistrikter

Det er bjergene og skyerne, der føder vinen

Tro mod betydningen af sit navn (foden af bjerget), er Piemonte Italiens mest bjergrige område. Regionen er omgivet på tre sider af alperne med de højeste bjergtoppe og største gletsjere i Italien.

Monviso, Piemonte-siden af Monte Rosa, og de andre spektakulære bjerge i regionen skaber utroligt smukke landskaber, og skisportssteder i overflod: Via Lattea og Sestriere byder gæsterne på vintersport i topklasse med deres topmoderne faciliteter og hele den italienske livsstil.

Piemonte har en respekteret plads, blandt ikke bare Italiens, men verdens allerbedste vinregioner. Beliggende i det nordvestlige Italien, se kortet,  er det hjemsted for flere DOCG-vine end nogen anden italiensk region. Blandt dem er der så kendte og respekterede navne som Barolo, Barbaresco og Barbera d’Asti. Selvom Piemonte er berømt for sine stramme, garvede og blomsterrøde vine fremstillet af Nebbiolo, har Piemontes største succeshistorie i det sidste årti været sød, hvid, mousserende Moscato d’Asti. Det kommer nok som en overraskelse for de fleste, men ser vi på salgstallene, så er det sådan det er.

Piemonte ligger, som navnet antyder, ved foden af ​​ bjerget, nemlig de vestlige alper i Italien, der omgiver områdets nordlige og vestlige sider og danner en naturlig grænse til dejlige Provence i Frankrig. Mod sin sydøstlige del ligger de nordligste Apenniner-bjerge. Disse lave kyst bakker adskiller Piemonte fra sin lange, slanke nabo Liguria og Middelhavet.

Alperne og Apenninerne har stor betydning her på forskellige måder. De er i vid udstrækning ansvarlige for regionens gunstige klima og gav i mange århundreder et vist niveau af beskyttelse mod invasion. Det var først, da regionens bjergforsvar blev brudt med succes (først af romerne, derefter gentagne gange af franskmændene), at avanceret enologi endelig ankom her. Indførelsen og regelmæssig opdatering af udenlandske vinfremstillingsteknologier er en af ​​hovedårsagerne til, at Piemonte forbliver så avanceret i vinavl sammenlignet med andre italienske regioner. Regionens nærhed til Frankrig spiller også en rolle i dette.

Hvad er det med den Nebbiolo drue?

Piemonte beskrives ofte som “Bourgogne” i Italien, et ry på grund af dets mange små familievingårde og fokus på kvalitet, som undertiden grænser til besættelse. Hvad Bourgogne gør med Pinot Noir, gør Piemonte med Nebbiolo – ikke regionens mest plantede drue, men den, der har ydet det største bidrag til vinens kvalitet og omdømme. Nebbiolo-druer ligger bag fire af Piemonte’s DOCG’er: Barolo og Barbaresco (to af Italiens fineste røde), Gattinara og rødvin fra Roero (mindst 95 procent Nebbiolo).

Led efter roser og tjære i Nebbiolo. De er der

Nebbiolo-vine er kendt for deres “tjære og roser” buket de udtalte tanniner, der kan gøre dem utilgængelige i deres ungdom, men garanterer deres fremragende kælderpotentiale. Druen er også kendt som Spanna i den nordlige og østlige del af Piemonte og bruges i mindst 10 lokale DOC inklusive Carema, Fara og Nebbiolo d’Alba.

Barbera, en mørk, blød og forførende vin

Barbera, en sort med mørkt skin fra Monferrato-bakkerne. Det er Piemonte regionens mest plantede sort. Det har længe været brugt til at fremstille hverdagsvine under en række DOC-titler, men ligger nu bag et voksende antal super vine i en række stilarter og tilgange til modning af egetræ. Piemontes bedste Barbera sælges under titlerne Barbera del Monferrato, Barbera d’Asti eller Barbera d’Alba. Disse er klassisk italienske i stil: tangy, sour cherry-duftende røde med god syre og moderat kompleksitet. Mindre snerpende garvesyre end deres Nebbiolo-baserede kolleger, Barbera-vine er behagelige (og markedsførbare) inden for bare et år eller to årgang, hvilket giver dem en konkurrencemæssig fordel i dagens hurtige, utålmodige vinmarked. Dette har gjort Barbera populær blandt både vingårde og forbrugere.

Kender du Dolcett0? Den tredie udfordrer i Piemonte

Den tredje røde drue i Piemonte er Dolcetto. Det har en DOCG – Dogliani – og flere DOC’er, der udelukkende er afsat til det: Dolcettos d’Alba, d’Acqui og di Ovada er de tre bedste. Selvom navnet betyder “lille sød”, bruges Dolcetto normalt til at fremstille tørre rødvine med en appetitlig, blid bitter finish. Du finder sjældent den samme raffinerede finish i Dolcetto. Til gengæld får du den ægte vare, og meget for pengene.

Brachetto er også værd at nævne, ikke mindst for sin rolle i de søde, mousserende røde af Brachetto d’Acqui DOCG. Det samme gælder Freisa med sin brede portefølje af søde, tørre, stille og mousserende rødvine fremstillet i Asti og Chieri.

Hvidvinene i Piemonte er ofte lavet på Moscato

Selvom Piemonte er kendt som en rødvinregion, producerer den flere velansete hvide vinstile. Det mest åbenlyse (i enhver forstand) er tilskuerne til publikum, Moscato d’Asti og dens mindre ambitiøse fætter Asti Spumante. Begge disse er lavet af Moscato-druer, der er dyrket omkring byen Asti, men der er en nøgleforskel: førstnævnte er sødere, lettere mousserende og generelt af højere kvalitet – mange producenter af dyre Barolo laver også top-end eksempler på Moscato d ‘Asti.

Meget mindre useriøst end de mousserende hvide i Asti er Gavi, kenderens Piemontes hvidvins valg. Denne er lavet af Cortese, en vinsort der kæmper for at producere vine med aromatisk kompleksitet andre steder, og nu står over for alvorlig konkurrence fra den aromatiske Arneis drue. Selvom det ikke er så prestigefyldt som de hvide ovenfor, er Arneis, hvoraf det bedste kommer fra Roero, stadig mere populær for sin sarte, eksotiske parfume. En sidste hvid, der er værd at nævne, er  Erbaluce (af Erbaluce di Caluso), som naturligvis har draget fordel af stigningen på 300 procent i produktion.

Læs mere om de 3 store B ér i Piemonte

Læs om Barolo, Bruno Giacosa

Bruno Giacosa, Top Barolo fra Piemonte i Italien

 

 

Læs om Barbaresco

Læs om Barolo

https://www.winetalk.dk/shop/vine-fra-italien/vine-fra-piemonte/ferrero-barolo-pinin/

 

Sådan kommer du videre på vineventyr

Barolo årgangene er vurderet af bla. Decanter her.

Læs mere om italienske vine generelt her

Vinrejser til Italien, Italien som vin rejseland

Italiens vindistrikter fra Nord til Syditalien

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]