grapes
Vinsnak og sidste nyt

Semillon

Semillon, druen bag Sauternes

Sémillon er en af ​​vinverdenens ubesungne helte. Den gyldne drue producerer Frankrigs mest berømte søde vine. Især de langlivede og dyre dessertvine fra Sauternes samt nogle af de bedste tørre hvidvine i Australien (specifikt dem fra Hunter Valley). Og alligevel tiltrækker meget få Sémillons mellem disse to yderpunkter megen opmærksomhed.

En af de mest søgte Sémillon-vine på nettet er Château Climens Grand Vin de Sauternes.

Semillon, white grape in Sauternes Region, Aquitaine, France
Semillon, white grape in Sauternes Region, Aquitaine, France

Sémillon regioner

Druens hjem er Bordeaux, og i 1960’erne blev den plantet mere end nogen anden sort der. Det er her på Atlanterhavskysten, at Sémillon giver sit mest berømte udtryk: Sauternes’ botrytis-ramte vine. Tågede morgener efterfulgt af solrige eftermiddage tilskynder til udviklingen af ​​Botrytis cinerea, hvilket fører til de lækre, langlivede vine, der er nogle af de mest indsamlede i verden.

Semillon også i berømte Hunter Valley vineyards
Semillon også i berømte Hunter Valley vineyards

Semillon emigerede til Australien

På Australiens vestkyst bruges Sémillon flittigt i Margaret River, blandet med Sauvignon Blanc for at producere Bordeaux-duoen. I Hunter Valley, lige nord for Sydney, siger nogle, at en vis mængde regn faktisk er gavnlig for produktionen af ​​Sémillon uden egetræ. De bedste Hunter Valley Sémillons har så høj syre, at de plejede at blive omtalt som Hunter Valley Riesling, selvom der ser ud til at være mindre forvirring i disse dage. Disse vine er nogle af de længstlevende tørre hvidvine i verden.

Semillon i Graves, i USA; New Zealand, Chile og Sydafrika

Tørre Sémillon-vine findes også i Graves, og i mindre grad i USA, New Zealand, Chile og Sydafrika. Faktisk var Sémillon engang den mest udbredte sort i både Sydafrika og Chile, men skiftende smag har set beplantningen falde dramatisk i de sidste 150 år.

Sémillon i vingården

Når druerne er vinificeret, kan sød vin lavet på Sémillon antage en lang række smagsvarianter, især med duft af smag af stenfrugt som abrikos, fersken, nektarin og mango, med sekundære noter af citrus, nødder og honning. Vinens måske mest bemærkelsesværdige egenskab er dens silkeagtige tekstur, forårsaget af koncentrationen af ​​sukker og glycerol.

Som en tør vin kræver Sémillon et unikt sæt betingelser for at lave kvalitetsvin. Når Sémillon mangler den nødvendige syre til at balancere vægten, blandes Sémillon ofte med Sauvignon Blanc. Muscadelle er også tilføjet for at forbedre frugtigheden af ​​den hvide Bordeaux Blend. Intenst strukturerede Sémillon-vine kan fadlagres, mens friskere eksempler typisk gæres i rustfrit stål.

Læs mere om Semillon i vine som Sauternes

Chateau Lamourette Sauternes, fra vin regionen 65 kilometer (40 miles) syd for Bordeaux by, er en landsby berømt for sine søde dessert vine af høj kvalitet. Eller rettere, de passer til alt fra ren meditation over blåskimmel oste til gåselever eller søde desserter.

Sauterne er omgivet på alle sider af vinmarker, hvoraf de bedste producerer nogle af verdens mest prestigefyldte, længst levende og dyre dessertvine. En halv flaske højkvalitets, lagret Sauternes-vin fra en god årgang kan opnå priser på over 6000 dkk. I øjeblikket er den mest søgte efter Sauternes-vin, ikke overraskende, Château d’Yquem.

Bordeaux som vin distrikt

Vine fra Bordeaux er ubetinget blandt verdens bedste og mest værdifulde (læs investerings vine), og rødvinene har en dybde og kompleksitet, der har drevet priserne op i det til tider vanvittige, fordi efterspørgsel langt overstiger produktion, men du kan stadig finde drikkemodne vine til en god aften, der kan betales. Så der er håb!

Læs mere om Bordeaux

Vinsnak
Taleggio italeinsk rødkit ost
Mad og Vin

Taleggio har rødkit talent

Taleggio er en mild, italiensk rødkit ost fra den høje hylde Taleggio er en lækker italiensk ost med en lang historie og en rig smag.

Havsmag
Mad til vin

Havsmag

Havsmag Havsmag er en dansk virksomhed, grundlagt af Jens Helt, der fokuserer på innovation og bæredygtighed ved produktion af tangprodukter. Jens Helt har en baggrund

Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato er et ægte italiensk hit

Vitello Tonnato er en klassisk Middelhavs ret roastbeef og tuna sauce. Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]