Spansk vin fra Rioja til Penedes

Spanske vine, Bodega Otazu, Navarra

Spanske vindistrikter, den bedste måde at lære Spanien at kende på

Spanske vindistrikter fortæller historien om Spanien, er naturskønne regioner og altid værd at rejse til som rejsemål alene. Vinen er en bonus og måske et rejsetema, eller blot en ekstra dimension, der beriger det at rejse og leve.

People eating Tapas at a Tapas Bar with food and drinks on the table
Tapas Bar i godt selskab med god vin og dejlige tapas

Verdens 3. største vinproducent

Spanien er en af ​​de største vinproducerende nationer i verden. Hvis man skal tro statistikkerne, er Spanien den tredjestørste vinproducent i verden. De største i den rækkefølge er Italien og Frankrig. Spanien er et stort vinland dedikeret til den vin, der er karakteristisk for Spanien med stor respekt for tradition og klassisk vin håndværk, men på grund af de ufrugtbare områder i landet,  og afgrødernes store afstand, er produktionen lav i forhold til dyrket arela. Dette er den vigtigste grund til, at Spanien “kun” ligger på tredjepladsen. Men vine kan på en måde have godt af at skulle kæmpe for at leve og vokse sig stærke og sætte vindruer med stor smag. De kan være små og rynkede, det er lige meget, det er kun smagen og potentialet, der tæller. Det har spanierne vidst i flere 1000 år, og de holder stædigt fast i de måder at dyrke og vinificere vin på, der er den allerbedste for hvert af de spanske vindistrikter. Hver region har på alle måder sit særpræg. Det gør det kun til en større rejse ind i vinens hjerte.

Priorat en smuk vin region med små hyggelige bjergveje fra vingård til vingård
Priorat en smuk vin region med små hyggelige bjergveje fra vingård til vingård

Spanske vindistrikter rummer ikke mindre end 600 druesorter

Der er ikke mindre end utrolige seks hundrede druesorter, der er plantet i Spanien til produktion af vin, men det meste af vinen er produceret fra de tyve hovedtyper af druer. Denne produktion udgør næsten 80 procent af den samlede vinproduktion i Spanien.

Spansk vin blev eksporteret vidt allerede under Romerriget. Selv soldaterne fik vin. Når man taler om de vigtigste afgrøder i Spanien, efter korn og oliven, er druen den plante, der dyrkes i den største mængde i Spanien.

Teknikkerne og metoderne til fremstilling af spansk vin er normalt de mest ortodokse og traditionelle metoder, der har været brugt i århundreder. Ved hjælp af disse gamle metoder anvendes så lidt menneskelig forstyrrende indflydelse som muligt. Slutresultatet er, at der produceres nok vin til ikke bare at gøre Spanien til den tredje største vinproducent, men det gør også Spanien til den største vinforbruger. Hvert år drikker spaniere mere end 40 liter vin pr. person!

3 millioner hektar til vindyrkning

Denne europæiske storproducent har mere dedikeret jord til vindyrkning  end nogen anden nation i verden med næsten 3 millioner hektarer jord, der er tilplantet med vindruer. Et pænt stort landbrug i Danmark er måske 80- 100 ha. Så er man storbonde.

Vinkort over Spanien
Vinkort over Spanien

Læs videre her om udvalgte spanske vindistrikter 

Rioja

Penedés

Priorat

Galicien

Navarra

Ribera del Duero

Er du til vinture i Spanien?

Læs den store rejseartikel om spanske vindistrikter, en rejse gennem tid og sted i det storladne Spanien og blive også måske lidt klogere på Spaniens prægtige vine.

Spanske vine på winetalk

Se mere om spansk vin og alle større vinområder

https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/

 

 

 

 

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]