Primitivo druen

Primitivo druen

Primitivo druen er på sin vis et synonym for Zinfandel, der primært benyttes i Apulien, Italien. De er tvillinger Det har DNA tests påvist, men Zinfandel er den amerikanske variant.

Otranto i Puglia

Primitivo er en mørk drue kendt for at producere nærmest en blækfarve Det er garvede vine, især Primitivo di Manduria og dens naturligt søde Dolce Naturale-variant. Selvom der har været omstridte og langvarige debatter om sortens geografiske oprindelse, er der ingen tvivl om, at Primitivos moderne hjem er i det sydlige Italien, især Puglia.

En klassisk Primitivo -vin er høj i både alkohol og tanniner, intens smag og dybt farvet. I Manduria når de forstærkede liquoroso -varianter ofte et ABV på 18%, hvilket skrues ned til 14% i bordvinene. En vis bitterhed findes ofte i Primitivo, som kombineret med sine prægnante tanniner betyder, at den har brug for et par år i enten flaske eller på tønde.

Historien bag Primitivo druer
Primitivo ankom sandsynligvis til Puglia fra de kystnære vinmarker i Kroatien (lige over Adriaterhavet), hvor det stadig dyrkes i dag, under forskellige tunge-vridende navne, herunder Tribidrag og Crljenak Kasteljanski. I begyndelsen af ​​1800 -tallet blev sorten introduceret til USA under navnet Zinfandel. Det viste sig yderst vellykket der og fik et ry som den amerikanske ‘nationale drue’. Det forårsagede betydelig forfærdelse på begge sider af Atlanterhavet, da DNA -analyse viste, at Zinfandel og Primitivo var den samme sort. For den fulde historie og fortegnelser over Zinfandel -vine, se Zinfandel.

Primitivo har som drue gennemgået noget af en rutsjebanetur i de sidste par årtier. I 1990’erne var sorten på det laveste ebbe i lang tid. EU’s vinstokke træ-ordninger havde set tusinder af hektar Primitivo vinstokke flået op af jorden. Men over Atlanterhavet blomstrede Zinfandel, hvilket uden tvivl bidrog til Primitivos nye liv. Det nye brand på samme drue Primitivo, der snart begyndte at dukke op, var ikke længere bare en blandingssort, det var nu den historiske drue bag Syditaliens flagskibsvine.

Primitivo sorten er ikke så super robust som man kunne tro. Den er modtagelig for tørke, frost og blomstertabog de relativt kompakte bundter skaber sårbarhed over for meldugssygdomme og skadedyr.

Der er intet primitivt over Primitivo
Navnet Primitivo oversættes nogenlunde som “tidlig en” (der er et indlysende link her med Tempranillo, hvilket betyder det samme på spansk), og refererer til sortens tidlige modningskarakter. Man kan blive tilgivet for at tro, at druen på en eller anden måde var “primitiv”, måske mindre raffineret end andre druesorter. Den meget robuste karakter af meget Primitivo -vin gør ikke meget for at rette op på denne fejl – selv i Puglia er den kendt som Mirr Test (‘hård vin’).

Synonymer omfatter: Zinfandel, Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratosija.

Mad til til Primitivo-vine omfatter:

Linser med røget bacon

Spydstegt lam

Pecorino

Gode bøffer

Rejser til Apulien?

Rejser til Apulien? Klarer vi også via vort partner site traveltalk.dk, der er et af Danmarks største

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]