Vine fra Portugal.
Portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er ikke at foragte
Portvine kommer fra Porto hovedsageligt, så lad os fokusere på dem. Historien først og så de forskellige typer bagefter.
Historien om Portvin – relativ kort
Porto (Porto), Portugals næststørste by, er portvinens hjem. Oporto ligger i begyndelsen set sydfra af det nordlige Portugal og markerer det punkt, hvor Douro-floden løber ud i Atlanterhavet. Porto har været af stor historisk betydning for den europæiske vinhandel siden de anglo-franske handelskrige i det 17. århundrede. Dem husker vi jo alle. I løbet af denne tid udviklede Londons betydelige vinmarked en smag for de mørke ‘blackstrap’ vine, der blev sendt ud af byen. Det gamle centrum af Porto er i øvrigt en klassificeret UNESCO verdensarv. Been there. Must see.
Havnevinen fik en tur i en pram back in the day
Portvin blev traditionelt afsendt i fade ned ad Douro for at blive opbevaret i hytter til lagring, indtil de var klar til eksport. Efter opførelsen af vandkraftværker længere op ad floden er det ikke muligt for fladbundede barco rabelo både at rejse til og fra havnen. Derfor transporteres havnefade nu med lastbil, selvom aldringsprocessen forbliver uændret. Men vi har da et romantisk billede af de fine gamle både.
Portvin med en spids Cognac, whatever it takes
I gamle dage var portvine tørre og astringerende, da der blev tilsat brandy til den færdige vin for at stabilisere den, før den blev sendt til London. Den moderne stil i Port kan spores tilbage til 1678, da abbeden i Lamego tilføjede cognac til vinen, før den var færdig med at fermentere. Ved at stoppe gæringen kunne han bevare den naturlige sødme af de ultramodne druer og skabe en vin, der bliver bedre med alderen.
Portvin blev mode
I løbet af de næste 50 år blev stilen så populær, at efterspørgslen efter Port skabte forskellige efterligninger og genveje. En af de mest berømte dokumenterede tiltag, var at bruge hyldebærsaft til at tilføje dybde af farve og smag til ellers blide vine. Denne praksis blev til sidst forbudt, og i 1756 var der etableret regionale grænser og regler for at styre havneproduktion.
Endelig styr på portvinen fra 1933
Året 1933 var vigtigt for handlen: Portvinselskabernes laug og det oenologiske videnskabelige portvininstitut blev oprettet for at fremme og kontrollere kvaliteten af eksporterede vine. Portvinsinstituttet begyndte at klassificere portvins områder baseret på deres placering, jordtype, alder på vinstokke og dyrkede druesorter. Klassifikationer, der spænder fra A til F, blev tildelt hver ejendom baseret på den endelige score. Dette system er stadig på plads i dag, men administreres nu af Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP), der blev oprettet i 2003. Bare rolig, der er ingen eksamen.
Andre vinlande
Frankrig
Vine fra Frankrig er for de fleste danskere hvor det hele begyndte. Så kom Italien til og en række andre vinlande. Men suveræn kvalitet, bla.
Italien
Vine fra Italien, verdens største vinproducent. Og Italien er også det land med den største varietet i druer, vine og vinfremstillings metoder. I Italien leverer
Spanien
Vine fra Spanien er i utrolig vækst. Det er innovation, når det er bedst. Det er uomgængeligt, at vinproducenterne i Spanien de sidste år har
Chile
Chile er et af verdens førende vinproducerende lande. Chile er et af verdens førende vinproducerende lande, med en rig historie inden for vinfremstilling, der går
Argentina
Argentina er et fremtrædende vinproducerende land, der har en lang historie med vinfremstilling, der går tilbage til det 16. århundrede. Landet er den femtestørste vinproducent
Sydafrika
Vine fra Sydafrika har vi nydt i mange år i Danmark. Vine fra Sydafrika er ofte til en fair pris og som oftest i en
Australien
Australske vine udfordrer europæisk vin hver dag Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser
Danmark
Vine fra Danmark er stadig et nyt, utroligt kapitel i vinhistorien med pionerer og enthusiaster i hele landet, der ofte risikerer hele butikken og pensionen
New Zealand
New Zealand er en lille vin producent med et stort respekteret navn. Vinregioner i New Zealand producerer kun ca. 1 procent af al vin i
USA
Vine fra USA sælger som aldrig før. En af verdens bedste vinproducerende nationer. Vine fra USA er populære nu og det kan være baseret på
Tyskland
Vine fra Tyskland er berømte for Riesling i verdensklasse produceret i Mosel-region – og meget mere I det tidlige 21. århundrede beviser landets vinproducenter, at
England
Vinproduktionen i England har taget fart i de senere år, hvor landets kølige og moderate klima har vist sig ideelt til dyrkning af visse druesorter.