Vine fra Priorat
Vine fra Priorat kommer fra en lille, dynamisk vinregion i Catalonien, det nordøstlige Spanien, ikke voldsomt langt fra Barcelona. Privats vine er primært fyldige rødvine, der er rykket langt frem i bussen til berømmelse hos vinfolket i de sidste par årtier. Den klassiske Priorat-vin er lavet af gamle vinstokke Garnacha og Cariñena og har koncentrerede aromaer af lakrids, tjære og brandy-kirsebær.
Enestående rødvin fra Priorat
Rød Priorat-vin (regionen producerer også små mængder hvid og rosé) er enestående i tre henseender. For det første er det en af meget få verdensklasse vinstile, der er baseret på Grenache – en kategori, hvor den kun er at sammenligne med røde Châteauneuf-du-Pape og de førende vine fra Californiens Sine Qua Non. For det andet er det en af kun to stilarter, der har Spaniens topklasse DOCa-klassifikation (den anden er Rioja). Og for det tredje er det steget fra at være næsten ukendt på det internationale vinmarked for 15-20 år siden til at være en af verdens dyreste vine.
Priorat og vinproduktionen, forudsætninger og metoder
Spaniens varme, tørre vinmarker er kendt for deres lave udbytte, men Priorats vinstokke er lavtydende selv efter spanske standarder. Udbytterne her er i gennemsnit mindre end fem hl / ha (hl / ha). For at give en vis sammenhæng er det spanske gennemsnit 25hl / ha, mens vinmarker i køligt, vådt Tyskland giver nærmere 80 hl / ha.
Jord er af største betydning for vinproducenter i Priorat, da terroir er kendt for at formidle meget af den mineralitet, der er forbundet med regionens vine. Priorats flagskibsjordtype er “llicorella” – en frit drænet, næringsfattig jord bestående af delvist nedbrudt skifer og kvarts (‘llicorella’ er det catalanske navn for skifer).
Vinfremstilling i Priorat siden 12. århundrede
Regionens relativt nylige stigning til berømmelse og ære berømmer dens lange historie med vinfremstilling. Vinfremstilling dateres tilbage mindst til det 12. århundrede, da munke fra den karthusianske orden oprettede et Priorato dei Scala Dei-kloster og plantede vinmarker der. Klostrets ruiner kan stadig besøges i dag, og vinstokke krammer stadig bakkene nedenunder.
Priorats lagring
De fleste Priorat ældes i egetræ i mindst 12 måneder, og de officielle Priorat DO-produktionslove anerkender tre niveauer af vinkvalitet baseret på modningstider:
Crianza tilbringer et behageligt år i egetræ efterfulgt af et år på flaske inden frigivelse.
Reserva tilbringer et år i egetræ og derefter to år på flaske.
Gran Reserva tilbringer to år i egetræ og tre år i flaske. I praksis bruger få vingårde disse traditionelle aldringsklassifikationer.
Ved siden af den traditionelle Garnacha og Cariñena bruger en række Priorat-vinproducenter internationale druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah til deres rødvine.
Priorat og de hvide vine
Et noget mindre men fint kapitel. Regionens hvide vine er fremstillet af de fire godkendte hvide sorter, Garnacha Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez og Chenin Blanc.
Alle vinregioner i Spanien
Andalucia
Aragon
Asturias
Balearic Islands
Bierzo
Canary Islands
Cantabria
Castilla La Mancha
Castilla y Leon
Catalonia
Cava
Extremadura
Galicia
Madrid
Murcia
Navarra
Pais Vasco
Penedes
Priorat
Rias Baixas
Ribera del Duero
Rioja
Rueda
Valencia
Vinos de Pago