Det italienske julekøkken og abbondanza
Det italienske julekøkken er et af de lækreste og mest værdsatte i verden. I julen, som det sker overalt, skinner italiensk gastronomi endnu mere. Derfor dedikerer vi denne artikel til traditionel italiensk julemad. Julen er også en tid for abbondanza, bogstaveligt talt “overflod”. Italienerne sidder ned i lange (vi taler seks eller syv timer) middage og fester med mange retter, endda mere ekstreme end til påske eller andre helligdage. Hvad de spiser afhænger af regionen såvel som af familien,og traditioner, da julen også er den højtid, som hver familie har sine egne opskrifter for the personal touch.
Hvad er de mest populære og traditionelle fødevarer til jul?
Talrige traditionelle fødevarer kan tilskrives italienerne, men nedenfor er blot nogle af de mest berømte:
- Pasta – især ravioli, tortellini, lasagne;
- Chokolade – chokoladeovertrukne frugter, chokolade bonbons eller trøfler;
- Kød – kalvekød og lam;
- Fisk juleaften og eller skaldyr som Spaghetti alle Vongole, kommer fra biblen
- Grøntsager
- Kage – panettone, pandoro og panforte, cantucci de mest berømte mandelkager;
- Kaffe og Espresso, da det er om aftenen – det er jo Italien!
Italiensk jul, en fest for familien
Italienerne fejrer normalt både den 24. december med en julemiddag og den 25. med en julefrokost. Begge vidunderlige lejligheder, hvor familier samles. Gastronomien er meget varieret, og den traditionelle julemad varierer også alt efter region.
Juleaften står på fisk og skaldyr
Men mest bemærkelsesværdigt er juleaftensmåltidet over hele Italien en kødfri middag, der foretrækkes fisk og skaldyr. Juledag byder menuen på antipasti, osteborde og charcuteri, forret, secondo (hovedret) og desserten – og nogle gange endda mere end det. Se årets sikkert mest uventede opskrift på en (italiensk) juleret.
Ideer til juleretter
Blandt de traditionelle hovedretter i det italienske julekøkken er friturestegte grøntsager, tartiner og fisk, især i syden. Den første ret er generelt en tallerken spaghetti med muslinger eller lasagne. Et glimrende valg, hvis du skal brødføde en stor skare af familiemedlemmer, fordi du kan lave hele bakker af det.
Ål juleaften?
Traditionen indikerer, at hovedretten skal være fisk, da denne dag er Jesu fødsel. Det er normalt fisk som ørred eller laks, men i byer som Napoli er ål en populær juleret, ledsaget af grøntsager og gulerødder.
Der er dog også nogle, der spiser kødretter som “falsomagro”, en oksekød fyldt med æg og krydderier, og Tacchino Ripieno, som er den traditionelle kalkun, bl.a.
Kom til Baba
Blandt de typiske desserter er babà, en dessert med en blød dej opblødt i spiritus. Eller den lækre og internationalt berømte tiramisu, med kakao og kaffe. Pandolce og panforte, typiske desserter. Sidst men ikke mindst Pandoro og selvfølgelig Panettone, den måske mest traditionelle af alle de italienske juledesserter.
Jul på Italiensk, lån lidt herfra, og få meget
Italienske julegaver som slik og chokolade er en fantastisk måde at fejre på i denne festlige tid. Selvom du ikke er italiener, og kan du stadig prøve de nævnte italienske delikatesser for at gøre din julefejring umagen værd.
Hvilken af de italienske juleretter har du prøvet før, eller ville du elske at prøve dem i den kommende juleperiode?
Hvad drikker italienerne til deres julemad
Her er nogle vine, der vil gå rent ind hos både italienerne og i dit hjem.