Det italienske julekøkken med et par gedigne overraskelser

Det italienske julekøkken og abbondanza

Det italienske julekøkken er et af de lækreste og mest værdsatte i verden. I julen, som det sker overalt, skinner italiensk gastronomi endnu mere. Derfor dedikerer vi denne artikel til traditionel italiensk julemad. Julen er også en tid for abbondanza, bogstaveligt talt “overflod”. Italienerne sidder ned i lange (vi taler seks eller syv timer) middage og fester med mange retter, endda mere ekstreme end til påske eller andre helligdage. Hvad de spiser afhænger af regionen såvel som af familien,og traditioner, da julen også er den højtid, som hver familie har sine egne opskrifter for the personal touch.

Hvad er de mest populære og traditionelle fødevarer til jul?

Talrige traditionelle  fødevarer kan tilskrives italienerne, men nedenfor er blot nogle af de mest berømte:

  • Pasta – især ravioli, tortellini, lasagne;
  • Chokolade – chokoladeovertrukne frugter, chokolade bonbons eller trøfler;
  • Kød – kalvekød og lam;
  • Fisk juleaften og eller skaldyr som Spaghetti alle Vongole, kommer fra biblen
  • Grøntsager
  • Kage – panettone, pandoro og panforte, cantucci de mest berømte mandelkager;
  • Kaffe og Espresso, da det er om aftenen – det er jo Italien!

Italiensk jul, en fest for familien

Italienerne fejrer normalt både den 24. december med en julemiddag og den 25. med en julefrokost. Begge vidunderlige lejligheder, hvor familier samles. Gastronomien er meget varieret, og den traditionelle julemad varierer også alt efter region.

Spaghetti alle Vongole

Juleaften står på fisk og skaldyr

Men mest bemærkelsesværdigt er juleaftensmåltidet over hele Italien en kødfri middag, der foretrækkes fisk og skaldyr. Juledag byder menuen på antipasti, osteborde og charcuteri, forret, secondo (hovedret) og desserten – og nogle gange endda mere end det. Se årets sikkert mest uventede opskrift på en (italiensk) juleret.

Spaghetti alle Vongole

Spaghetti alle Vongole
Spaghetti alle Vongole

Ideer til juleretter

Blandt de traditionelle hovedretter i det italienske julekøkken er friturestegte grøntsager, tartiner og fisk, især i syden. Den første ret er generelt en  tallerken spaghetti med muslinger eller lasagne. Et glimrende valg, hvis du skal brødføde en stor skare af familiemedlemmer, fordi du kan lave hele bakker af det.

Ål juleaften?

Traditionen indikerer, at hovedretten skal være fisk, da denne dag er Jesu fødsel. Det er normalt fisk som ørred eller laks, men i byer som Napoli er ål en populær juleret, ledsaget af grøntsager og gulerødder.

Der er dog også nogle, der spiser kødretter som “falsomagro”, en oksekød fyldt med æg og krydderier, og Tacchino Ripieno, som er den traditionelle kalkun, bl.a.

Lækre kager fra Napoli, som baba with flødeskum

Kom til Baba

Blandt de typiske desserter er babà, en dessert med en blød dej opblødt i spiritus. Eller den lækre og internationalt berømte tiramisu, med kakao og kaffe. Pandolce og panforte, typiske desserter. Sidst men ikke mindst Pandoro og selvfølgelig Panettone, den måske mest traditionelle af alle de italienske juledesserter.

Jul på Italiensk, lån lidt herfra, og få meget

Italienske julegaver som slik og chokolade er en fantastisk måde at fejre på i denne festlige tid. Selvom du ikke er italiener, og kan du stadig prøve de nævnte italienske delikatesser for at gøre din julefejring umagen værd.

Hvilken af ​​de italienske juleretter har du prøvet før, eller ville du elske at prøve dem i den  kommende juleperiode?

Hvad drikker italienerne til deres julemad

Her er nogle vine, der vil gå rent ind hos både italienerne og i dit hjem.

Vin Santo

Vin Santo, Italiens berømte dessertvin, god med Cantucci

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]