Østrigsk hvidvin

Østrigsk hvidvin og Veltliner især er blandt Europas bedste

Østrigsk hvidvin er for mange danskere en endnu uopdaget gastronomisk ledsager og fornøjelse, og vinkultur er meget mere end at nyde gode vine. Besøg vingårdene og producenterne og lær en masse om den østrigske vinproduktion og sandheden om vin i teori og praksis. Du bliver modtaget med hjertelighed.

En gammel østrigsk vintradition med international succes

Kun godt 1 procent af verdens vinproduktion kommer fra  Østrig, men Østrig er et særdeles anerkendt og velrenommeret vinland. Det er ikke mængden, det kommer an på, det er kvaliteten.

Vinfremstilling i Østrig  kan spores helt tilbage til ca. år 700 f. kr., men særligt i løbet af de to sidste årtier har østrigsk vin vundet international anerkendelse og en lang række fornemme priser.

Vinfremstillingen i Østrig

Vinfremstillingen i Østrig er en gammel og fin tradition. Den dag i dag kommer vinproduktionen stadigvæk fra små vingårde, hvor man gør sig umage. De fleste nuværende vingårde var nødt til at gøre lidt det hele “landbrug med afgrøder eller kreaturdrift oveni vinproduktionen, og godt halvdelen af dem råder stadig kun over opdyrkningsarealer på få hektar. Derfor kan de små vingårde ikke producere de store mængder, vi kender fra F.eks. Italien og Spanien. Det kan være en ulempe for handlen og eksporten og ikke mindst brandet. Du er i en stor skov med et lille fint træ. Til gengæld har produktionsformen med mange små vingårde og mellemstore vinhuse resulteret i den enorme mangfoldighed og de meget individuelle vine, der i dag kendetegner Østrig som vinland. Vin fra Østrig er derfor ikke et masseprodukt, da hver flaske bærer den enkelte vingårds fingeraftryk.

Hemmeligheden bag den høje kvalitet i østrigsk hvidvin: Klima

Østrig ligger i overgangszonen mellem det milde og fugtige atlanterhavsklima og det kontinentale klima, som har meget større temperaturudsving. Varme og solrige sommer- og efterårsdage med nordisk kolde natter er nøglen til udviklingen af de friske og aromatiske vine med god “krop” fin karakter.

Waldschütz Veltliner, Kamptal

Jord/terroir

Udover klimaet, er jordtypen en af nøglefaktorerne for vinens individualitet. De krystallinske stenterrasser og store løss-lag i Niederösterreich, den kalkholdige jord i det nordlige Burgenland og Steiermark eller den vulkanske jord i Kamptal og Vulkanland i Steiermark er bare få eksempler på, hvor varieret jorden i Østrig er. Det betyder, at Østrig er i stand til at tilbyde et bredt og varieret udbud af vin, selvom landet er en forholdsvis lille vinnation.

Druerne er helt deres egne i Østrig

Internationalt sucessfulde varianter som Riesling, Sauvignon Blanc, Pinot Noir og Chardonnay m.fl. modner alle godt i Østrig og giver fremragende vine. Men det der gør østrigsk vin særligt interessant er det stor udvalg af såkaldte endemiske druer. Druer som kun vokser i Østrig, og som man har særlige tilladelser til at dyrke.
I de senere år har dyrkningen af gamle, østrigske druesorter vundet mere og mere indpas, med Grüner Veltliner som den mest fremtrædende. Den har for længst etableret sig som en af verdens bedste hvidvine. Derudover dyrkes også spændende og sjældne sorter som Zierfandler, Rotgipfler, Roter Veltliner og Neuburger. Der er ca. 26 druesorter som er helt specielle og kun findes i østrigsk vin. Det er ret enestående.

Vinkulturen i Østrig

De moderne østrigske vinproducenter bygger deres produktion på traditionel viden, opstået gennem årtusinders vindyrken, og kombinerer det med deres erfaringer fra ønologiske studier samt andre internationale vingårde.

Naturen i Østrig

Østrigerne elsker naturen og behandler den med største respekt. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at Østrig er verdensførende inden for økologisk landbrug: 21 % af landbruget og 14 % af vingårdene dyrkes i henhold til de økologiske retningslinjer. Derudover er der officielle certifikater for bæredygtig vinavl, og druerne plukkes stadig med håndkraft.

Value  for money

På grund af produktionsformen med mange små og mellemstore vingårde, og mængden af påkrævet arbejdskraft og strenge produktionskrav, kan Østrig kun sælge vin til “spotpriser” under særlige omstændigheder (ekstra stor høst, særtilbud, etc.). På trods af dette giver de østrigske vine masser af værdi for pengene i alle prisklasser. Mange af de internationalt solgte østrigske vine til 100 til 150 kr, ville koste langt mere, hvis de kom fra andre markeder som fra Frankrig.

Smagen af Østrigs hvidvin

Østrigske vine har ofte en kompakt “krop eller fylde” og en klimabetinget friskhed, der gør dem til et fantastisk match med en stor variation af madretter og internationale køkkener, lige fra centraleuropæisk til middelhavspræget og asiatisk mad.

Østrigs vin; Nogle af Østrigs bedste vinproducenter

Den er svær, men her er et lille udvalg. Der er flere.

Østrigske hvidvine

Weingut Bründlmayer / Regina Huegli
Web: Weingut Bründlmayer

Østrigsk top sekt (bobler)

Weingut Steininger Walterstraße 23550 Langenlois
Web: Weingut Steininger

Østrigs vin – søde dessert vine

Weingut Kracher Apetlonstraße 377142 Illmitz
Web: Weingut Kracher

Østrigske rødvine skal også prøves!

Østrigske rødvine
Gernot & Heike Heinrich Baumgarten 607122 Gols
Web: Gernot & Heike 

Læs mere om Østrig og vin som rejseinteresse

Køb dine østrigske vine her i dk

Køb din østrigske vin her winetalk. Hele Danmarks nye vinportal.

Læs mere om mad og vin i Østrig her

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]