Orange vin

Julep, orange vin fra Spanien

Orange vin er det nye sort.

Orange vin er dybest set et cross mellem hvidvin og rødvin. En til tider helt anderledes oplevelse, fordi der er tanniner i din hvidvin, som så er orange. Øh ja. Lad os se lidt næmere på fænomenet, som ikke er stort endnu, men har eksisteret længe og har sine forkæmpere og dedikerede fans. Men også “modstandere”, der synes det smager mærkeligt.

 

orange vine
orange vine

Gå ind i enhver vinbutik, og det er svært ikke at løbe ind i nogen, der taler om “orange vine”, som har gennemgået en ganske renæssance i de senere år. Men hvad er orange vin, nøjagtigt?

Hvad er orange vine?

Det vigtigste først: “orange vin” er ikke en type vin fremstillet af en magisk, orange drue. Kort sagt produceres orange vine med hvide vindruer, men vinificeres som om de var rødvine. Denne metode resulterer i vindrue skallens kontakt med den hvide druemost, da druerne gæres i kontakt med deres skal og gærer fra et par dage til et par måneder. Dette gør det muligt for vinen at udvikle tanniner, polyfenol, aromatiske stoffer og proteiner, der gør den endelige vin helt forskellig fra både hvide og røde vine fra et visuelt, olfaktorisk (duft) og endda strukturelt synspunkt.

Hvad er det med den farve? Ved første øjekast er det klart, at orange vine er forskellige fra andre vine: de får en orange nuance med nuancer af rav, der varierer alt efter vinens struktur, og hvis vinene er lagret i træfade. Orange vine kan være et signal om smag takket være deres farve, men husk at de dybest set er hvide vine, der har hentet mange kvaliteter fra røde vine undervejs. På italiensk kan du endda høre nogle af disse vine kaldet ramato eller rav på grund af deres karakteristiske farve.

Oprindelsen af orange vine

Det er let at forkaste appelsinvin som en kortvarig mode, men disse vine finder deres rødder i gamle teknikker. Og selvom de færreste har smagt orange vine har de eksiteret i mange år og være kult i vinkredse. Oprindelsen til orange vin går tusinder af år tilbage til regioner i det nuværende Georgien. I dette område blev vin gæret inde i qvevri eller store leranfora (eller urner), der blev brugt til lagring af vine. Faktisk bruger nogle vinproducenter stadig disse terrakotta “krukker” i dag.

Moderne orange vinfremstilling har oplevet en genopblomstring i de sidste 20 år, ledet af en håndfuld italienske producenter (som Josko Gravner i Friuli Venezia Giulia), der har taget tilbage til disse gamle og traditionelle vinfremstillingsmetoder. Selvom det stadig er ret niche, bliver orange vine mere og mere populære – og efterspurgte – i hele Europa og USA.

Hvordan laves orange vin?

Orange vine er af natur naturlige vine: produktionen er organisk og biodynamisk, med stor opmærksomhed på det omgivende miljø og ringe eller ingen kunstige eller kemiske tilsætningsstoffer. Dette betyder, at nogle orange vine er mere tilbøjelige til at gennemgå oxidation og udvikler typisk sure aromaer og nøddeagtig gæragtig smag, der kommer med naturlig vinproduktion. Frygt dog ikke “the funk” – deres tætte struktur og rige terroir giver interessant, kompleks smag (og perfekte til efterår og vinter).

Hvordan smager orange vin?

Hvis næsen på orange vine kan være urteagtig og endda frugtagtig, er deres gane bestemt mere kompleks og struktureret end størstedelen af ​​hvide vine og roséer takket være det høje niveau af tanniner parret med frisk smag og syre, der kommer fra måden,  hvide vindruer gæres på. I henhold til gæringens varighed og kvaliteten af ​​vinstokke er forskellene mellem disse vine selv klart defineret (med andre ord, ikke alle orange vine smager ens). Generelt passer  disse vine behageligt til kød- eller krydrede retter.

For de nye til orange vine, prøv I Cacciagalli Zagreo fra Caserta, lavet med indfødte Fiano-druer, der kun er håndhøstet og gæret kun med lokale gær. Resultatet? En ren, frodig vin med noter af appelsiner og modne abrikoser og en velsmagende mundfølelse.

For den mere erfarne drikker anbefaler vi La Stoppa Ageno fra Emilia-Romagna, lavet af en blanding af 90% Malvasia di Candia Aromatica og 10% Ortrugo-druer til en rustik og vild orange vin, der er et perfekt ægteskab mellem aromatiske stenfrugter og gær kompleksitet. Eller rejs længere sydpå og prøv den dybt mineraliserede Le Coste ‘Bianco R’ fra Gradoli i Lazio, lavet af Procanico-druen (et lokalt navn for Trebbiano) dyrket i vulkansk jord.

Udforsk verden af ​​orange vine selv!

Orange vin fra Quebec i østlige Canada

Vinverdene er stor og i det fransktalende østlige Canada, få hundrede km fra staten New York, som også laver lækker vin, findes den canadiske  producent af Orange vin, bare for at udvide perskeptivet lidt.

 

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]