Portvin, god til jul, og perfekt til en solnedgang
Portvin kommer fra Porto hovedsageligt. Historien først og så de forskellige typer. Husk et glas portvin oliven og de store peanuts til.
Historien om Portvin – en relativ kort version
Portvine kommer fra Porto, Portugals næststørste by, det er portvinens hjem i flere hundrede år. Oporto ligger i begyndelsen set sydfra af det det nordlige Portugal og markerer det punkt, hvor Douro-floden løber ud i Atlanterhavet. Porto har været af stor historisk betydning for den europæiske vinhandel siden de anglo-franske handelskrige i det 17. århundrede. I løbet af denne tid udviklede Londons marked en smag for de mørke ‘blackstrap’ vine, der blev sendt ud af byen. Det gamle centrum af Porto er en klassificeret Unesco verdensarv.
Portvin blev traditionelt afsendt i fade ned ad Douro for at blive opbevaret i hytter til lagring, indtil de var klar til eksport. Efter opførelsen af vandkraftværker længere op ad floden er det ikke muligt for fladbundede barco rabelo både at rejse til og fra havnen. Derfor transporteres havnefade nu med lastbil, selvom aldringsprocessen forbliver uændret. Men vi har da et romantisk billede af de fine gamle både.
Portvin med en injektion af spids Cognac i gamle dage
I gamle dage var portvine tørre og astringerende, da der blev tilsat brandy til den færdige vin for at stabilisere den, før den blev sendt til London. Den moderne stil i Port kan spores tilbage til 1678, da abbeden i Lamego tilføjede cognac til vinen, før den var færdig med at fermentere. Ved at stoppe gæringen kunne han bevare den naturlige sødme af de ultramodne druer og skabe en vin, der bliver bedre med alderen.
I løbet af de næste 50 år blev stilen så populær, at efterspørgslen efter Port skabte forskellige efterligninger og genveje. En af de mest berømte dokumenterede tiltag, var at bruge hyldebærsaft til at tilføje dybde af farve og smag til ellers blide vine. Denne praksis blev til sidst forbudt, og i 1756 var der etableret regionale grænser og regler for at styre havneproduktion.
Endelig styr på portvinen fra 1933
Året 1933 var vigtigt for havnehandlen: Portvinselskibernes laug og portvininstituttet blev oprettet for at fremme og kontrollere kvaliteten af eksporterede vine. Portvin-instituttet begyndte at klassificere havneområder baseret på deres placering, jordtype, alder på vinstokke og dyrkede druesorter. Klassifikationer, der spænder fra A til F, blev tildelt hver ejendom baseret på den endelige score. Dette system er stadig på plads i dag, men administreres nu af Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP), der blev oprettet i 2003.
Portvin er ret mange ting – det er kun godt
Der er mange typer portvin, bla. den stærkt undervurderede hvide portvin.
Her er en udvalgt liste over portvinstyper:
Tawny Portvin
Aged Tawny Port er det øverste udtryk for den allestedsnærværende Tawny Port. Det er typisk lavet af de bedste vine fra sortering af årgange, der er blevet lagret i fade i mindst seks år, men i virkeligheden meget længere. De bedste eksempler viser sarte, nøddeagtige smagsindtryk og indtages, ofte lettere kølige.
Som andre portvine høstes druer fra Douro-dalen, gæres og derefter beriges med druesprit, så de har et alkoholindhold på ca. 17-19 procent ABV. Det er denne proces, der giver Aged Tawny (og faktisk det meste ægte portvin) sin sødme, da den tilsatte alkohol dræber gæren, før alt sukker er gæret til alkohol. Aged Tawny-vine lagres derefter i tønde, hvor de får deres karakteristiske lysebrune farve.
Colheita Portvin
Colheita Port er faktisk en Tawny Port i en enkelt årgang. Det ligner Tawny Port i udseende og smag, fordi det ligesom Tawny af god kvalitet er ældet i træ i mindst syv år, hvilket giver det en nøddeagtig, oxideret karakter. Hovedforskellen er dog, at Colheita er et produkt af en enkelt årgang og kan vise betydelig variation fra år til år.
Vintage Portvin
Vintage Port er det dyreste og mest prestigefyldte medlem af Port-familien. Selvom det kun udgør en brøkdel af den samlede havneproduktion, er Vintage Port Douros flagskibsstil, der tiltrækker opmærksomhed og investeringer over hele verden.
En årgang er “erklæret” i kun de bedste år, når både kvaliteten og kvantiteten af den tilgængelige frugt stemmer overens. Det kan tage op til to år efter høst, før der udstedes en årgangsdeklaration, og selv når en producent vurderer de betingelser, der er tilstrækkelige for Vintage Port, er det muligvis ikke nødvendigvis andre producenter, der er enige. Dette scenario er dog meget usædvanligt og har kun fundet sted en håndfuld gange i historien.
Hvid Portvin
White Port er en polariserende portvin stil, der produceres af ethvert større hus ved Douro-floden. Stilen er blevet mere og mere populær som en kølig aperitif og indgår nu også i cocktails. White Port produceres nu næsten universelt til et medium eller højere sødme niveau. Højere restsukkerniveauer er ansvarlige for sødmen, og alkoholniveauet har tendens til at være lidt lavere end røde portvine. Vinen får lidt eller ingen maceration under gæring.
Hele 50 druersorter tilladt til portvin, men kun 1/2 hvide til White Port
Af de omkring 50 sorter, der er tilladt i en hvid portblanding, er kun halvdelen faktisk hvide druer. Imidlertid anses de røde druer, der kan bruges, for at være af mindre kvalitet end de sorter, der er tilladt i den mere prestigefyldte Vintage Port. Tønderlagring er ikke almindelig for White Port, selvom eksempler, der ser noget egetræ, har tendens til at vise attraktive nøddeagtige egenskaber, der egner sig til aperitif-stilen. Normalt lagres vinene ikke i mere end 18 måneder og opbevares typisk i rustfrit stål eller cementtanke,
Meget mere portvin senere.
Portvin og ost
Vine og Ost fra skarp til mild, men altid til vin