Pouilly-Fumé – en tør hvidvin fremstillet af Sauvignon Blanc-druer – er en af Loire-dalens mest kendte vine. Den konkurrerer kun i denne henseende med Sancerre, den ligger bare på den anden side af Loire-floden og måske Vouvray.
Pouilly-Fumé-betegnelsen blev oprettet i 1937 oprindeligt som Blanc Fumé de Pouilly. Landsbyens Chasselas-baserede vine fik samtidig Pouilly-sur-Loire-titlen.
Pouilly-Fumé: “Fumé” (røg) Hvad betyder navnet?
Navnet består af to dele. ‘Pouilly’ er en forkortelse for Pouilly-sur-Loire, landsbyen vinene kommer fra. ‘Fume’ er en forkortelse for Blanc Fumé, som er det lokale kaldenavn for Sauvignon Blanc. Det er undertiden forståeligt nok forvekslet med Pouilly-Fuissé (en Chardonnay-baseret vin fra det sydlige Bourgogne). No, no, no, don’t make that mistake 🙂
“Fumé” i Blanc er fransk for ‘røgfyldt’. Det betegner den rammede aroma, der kendetegner de lokale Sauvignon Blanc-vine. Også kendt fra Chablis. Denne karakteristiske duft kaldes ofte pierre à fusil, hvilket betyder ‘flint’ (bogstaveligt talt ‘rifle stone’). Det er et centralt punkt for differentiering for dette berømte vinområdes vinproducenter og en kilde til stor, lokal stolthed.