Shiraz – Grapes from down-under

Syrah or Shiraz

Shiraz – en drue med tætte relationer til Australien

Shiraz er navnet på den mørke Syrah-drue, når den dyrkes i Australien og udvalgte lommer i den nye verden. Selvom det er genetisk identisk, er de stilistiske forskelle mellem Shiraz og Syrah normalt udtalte.

Denne drue er så vigtig for den australske vindyrkning, at den er den mest plantede druesort i de fleste australske vinmarker og er blevet næsten synonymt med landets vinregioner og især Barossa-dalen.

Australske vindistrikter. Hunter Valley Vineyards, New South Wales, Australia

Druer med fantastisk gamle vinstokke

Udtrykket Shiraz har sine rødder i den nye verden, selvom der er flere historier om, hvordan navnet blev til. Nogle forsøger at forklare, hvorfor det deler sit navn med en by i Iran, men de tidligste australske dokumenter, der nævner druen, henviser til den som “Scyras”, og Shiraz er sandsynligvis en korruption af dette ord snarere end en hyldest til en sydlig iransk provins by.

Den fremherskende stil af vinfremstillingen har tendens til lyse frugtsmag – oftest blåbær, solbær og sorte kirsebær. Sekundære noter af chokolade egner sig godt til disse viners fyldige tekstur, ofte accentueret af peber og krydret bøjning.

Australiens historie med druen går helt tilbage til midten af ​​det 19. århundrede. En række af disse banebrydende vinejendomme er tilbage, og især i Barossa laves stadig vin på over 100 år gamle vinstokke. Det er yderst sjældent i denne vinverden at vinplanten når plus 100, men det sker altså.

Disse knudrede veteraner leverer små, intense druer til nogle af Australien og verdens største rødvine. Ingen andre regioner, herunder Hermitage og Côte Rôtie, har en sådan koncentration af meget gamle vinstokke.

I løbet af 1990’erne og begyndelsen af ​​2000’erne var en masse australske Shiraz præget af  supermodne vine, der på godt og ondt fangede opmærksomhed fra vinkritikere over hele verden. Nogle reagerede godt på stilen og kæmpede for den rige og overvældende smag. Andre bemærkede vinens mangel på subtilitet. Uanset de splittede kritikere blomstrede forbrugernes entusiasme for australske Shiraz i denne periode, og utallige udtryk for stilen blev eksporteret rundt om i verden.

De nye køligere klimavarianter vinder indpas i det 21. århundrede

Ved begyndelsen af ​​det 21. århundrede var der et håndgribeligt skift i den måde, hvorpå mange australske Shiraz blev lavet. Kølige klimavarianter med kompleksitet vinder terræn over ren power. En ny generation af vine begyndte at dukke op, der arbejdede mod de elegant krydrede stilarter i det nordlige Rhône.

Som med Syrah i Rhône blandes den australske Shiraz ofte med Grenache og Mourvèdre, hvilket skaber det, der er blevet almindeligt kendt som GSM (Grenache, Shiraz, Mourvedre) . Den mørke chokolade fra Shiraz kombineret med Grenache’s frodige rigdom og Mourvèdres jordagtige styrke giver en rig, overdådig stil, der ofte er større end summen af ​​dens dele.

Blandinger af Syrah / Shiraz med Cabernet Sauvignon er måske mest forbundet med Australien. Blandingen er blevet så populær, at den nu repræsenterer en betydelig andel af australske rødvinsblandinger.

Men den blanding er også ret så kendt  i andre lande som Sydafrika, der også har en fin gammel vintradition.

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]