Spaniens vindistrikter afspejler 4000 års vinudvikling

Scenic landscape with volcanic vineyards. Lanzarote. Canary Islands. Spain

Spaniens vindistrikter på 5 minutter

Spaniens vindistrikter ligner på visse områder resten af Europas vinproduktion.

Som i det meste af resten af ​​Europa regulerer Spanien vinproduktionen regionalt og begrænser hvilke typer og stilarter af vin der kan produceres ud fra hvilke druer i hver region. Disse regioner ligger inden for hver af Spaniens autonomier (svarende til provinser) og er afgrænset i kvalitetsniveauerne DO (Denominación de Origen) og DOCa (Denominación de Origen Calificada), hvor DOCa henviser til skalaens højdepunkt. Der er kun to DOCa i hele Spanien: Rioja DOCa (uden tvivl Spaniens mest berømte region) og Priorat DOCa. Resten af ​​de navngivne specifikke regioner falder ind under DO-kategorien.

Spain Wine Map
Spain Wine Map

Her er vort bud på de vigtigste vindistrikter eller regioner i Spanien.

Læs også vor vin road trip i Spanien, hvor disse og andre vinregioner i Spanien præsenteres som en fantastisk måde at opleve Spanien på.

Rioja (La Rioja) en af de to vigtigste af Spaniens vindistrikter

Uden tvivl er Rioja Spaniens mest berømte vinavlsregion. Folk har dyrket vindruer der siden det 2. århundrede f.Kr. Vinene er baseret på druesorten Tempranillo, men blandes normalt med Garnacha, Graciano og Mazuelo (sammen med et par andre). Rioja er opdelt i tre forskellige voksende regioner: Rioja Alta er den sejeste af de tre og fremstiller de fineste vine, Rioja Alavesa ligger lige sydøst for Alta og fremstiller vine med høj tannin og struktur, og Rioja Baja, den varmeste af de tre, som fremstiller enkle, daglige drikkevine.

Rioja vine

https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/rioja/

Priorat DOQ (Catalonien) det måske næste vigtigste af Spaniens vindistrikter

Priorat har oplevet en stor genopblomstring i produktionen i løbet af det sidste årti. I lang tid var mange af disse ekstremt stejle skråninger blevet forladt, fordi de var for vanskelige, farlige og dyre at vedligeholde og arbejde. De er dog hjemsted for nogle af de ældste vinstokke i Europa. Den sorte skist og kvartsjord (kendt lokalt som Llicorella) er modstandsdygtig over for vinstoksygdommen phyloxerra, så disse vinstokke blev skånet, da skadedyret hærgede Europas vinmarker. Lavet af hovedsageligt Garnacha og Cariñena med de mulige tilføjelser af Monastrell, Cabernet Sauvignon og andre. Se efter, at disse vine er blandt de bedste Grenache-baserede vine i verden (med omkostninger at matche).

Priorat

Priorat tæt på himlen

Ribera del Duero DO (Castilla y León)

Dette er en af ​​de mest berømte og mest respekterede regioner i Spanien. Det er hjemsted for Spaniens mest berømte vingård Vega Sicilia, og dens vine er baseret på Spaniens mest berømte drue, Tempranillo (mindst 75% af vinen skal bestå af Tempranillo).

Ribera del Duero vine

https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/ribera-del-duero/

Rueda DO (Castilla y León)

Denne lille lille DO mellem Ribera del Duero og Portugal er en region, hvor hvidvin blomstrer. Det plejede primært at være kendt for berigede vine, men nu er det mest berømt for sine lette, tørre vine fremstillet af Verdejo. Du vil ofte også se lidt Sauvignon Blanc blandet ind.

Rueda vine

https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/rueda/

Toro DO (Castilla-La Mancha)

Denne region har set hurtig vækst meget for nylig. Efter at være blevet DO i 1987 havde denne region fire vingårde etableret her. Efter lækager afslørede, at den berømte ejendom Vega Sicilia stille og roligt havde købt jord i Toro under et antaget navn fra 1997, eksploderede denne region i vækst! Nu er der omkring 40 vingårde, der fremstiller vin her. Druerne Tempranillo, Malvasia og Garnacha har tendens til at være dominerende i regionen.

Toro vine (Ingen pt)

rias biaxas wine galicia-spain-vineyards
rias biaxas wine galicia-spain-vineyards

Rías Baixas DO (Galicien)

Rías Baixas ligger i det absolut nordøstlige Spanien og kigger ind over Portugal og deres vinho verde. De grønne vine. Dem tager vi senere. Vi er i et geografisk utroligt spændende område med salt i luften og brusen fra Atlanterhavet, fjernt fra det meste, stolte vintraditioner og rimeligt ukendt stadig, men ikke for vinkendere. De har købt ind på konceptet. De ved, at de lokale vinproducenter er 100% dedikerede til de lokale druer og kvalitet. De har blandet vinblod på, sådan skal det være. Et lille område med så fantastiske forudsætninger, må og skal satse på kvalitet. Det er dermed ikke masse produktion. Det er reelt – endnu – vin med hjerte og hårdt arbejde for hver flaske.
Det er en DO-vinzone i Galicien-regionen i det nordvestlige Spanien, der ligger langs Atlanterhavskysten. Selvom en relativt ung DO (etableret i 1988), er Rías Baixas hurtigt vokset i statur takket være de forskellige initiativrige producenters indsats, der har vedtaget moderne vinfremstillingsteknikker for at fremvise regionens karakteristiske druesort, Albariño.

Galicien ved Atlanterhavet og grænsen til Portugal, fyrtårn
Galicien ved Atlanterhavet og grænsen til Portugal, fyrtårn

De 5 underzoner
Regionen, der består af fem underzoner, strækker sig langs Spaniens atlantiske kyst fra lige syd for Santiago de Compostela til den portugisiske grænse, en afstand på omkring 100 km i luftlinjen. Rías Baixas er opkaldt efter de kystnære “indløb”, hvor havet når langt ind, (eller rías), der karakteriserer landskabet her. DO’s naboer inkluderer Ribeiro mod øst og Minho (hjemsted for Vinho Verde) mod syd, lige over grænsen i Portugal. De tre regioner har mere til fælles end bare deres atlanterhavs påvirkede klima – de er alle kendt for deres sprøde, friske, aromatiske hvidvine, og alle tre bruger Albariño til en vis grad.

Atlanterhavet er medproducent af denne vin
Som allerede nævnt er Atlanterhavet en vigtig indflydelse på Rías Baixas klima. Den gennemsnitlige nedbør er meget høj her, undertiden over  1800 millimeter om året, og tåge fra havet øger også det kølige klima. Dette klima er grunden til, at Rías Baixas er så succesrig med Albariño – de afkølende havpåvirkninger hjælper druerne med at bevare den prægnante syre, der er så vigtig for den lokale vines karakteristiske stil. “Syre” nævnt for god ordesn skyld er en nødvendighed for en hver vin især for en hvidvin. Det er rygraden og friskheden i dette tilfælde. De fineste Rías Baixas-vine er kendetegnet ved deres intense aromater og lang, behagelig blomster-eftersmag, ofte løftet yderligere af en svag fizz. Områdets granitjord hjælper med at sprænge vinen med intens mineralitet.

Der er dog nogle forskelle i Rías Baixas ‘terroir, og DO er opdelt i fem forskellige underzoner: Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior og Ribera do Ulla. De vigtigste zoner, Val do Salnés og O Rosal, ligger på selve kysten. Val do Salnés er den fedeste, vådeste zone med vinmarker, der ligger i blide skråninger og de flade dalgulve i Umia-floden. O Rosal er på den anden side hjemsted for terrasserede bjergskråninger med udsigt over Miño-floden og Vinho Verde-regionen i Portugal. Soutomaior er Rías Baixas ‘mindste subzone, mens Condado do Tea og Ribera do Ulla er lidt inde i landet og er de varmeste subzoner.

Mindst 70 procent Albariño
Alle vine mærket Rías Baixas skal være mindst 70 procent Albariño, mens resten består af Treixadura, Torrontes, Loureiro og Caiño Blanco, en sjældent set galicisk drue, der ofte forveksles med Albariño. Et lille antal rødvine fremstilles også i denne del af Spanien, overvejende fra Mencia og Sousao (Vinhao).

Rias vine

https://www.winetalk.dk/vinlande/spanien/rias-baixas/

Valdeorras DO (Galicien)

Denne DO konkurrerer med Rías Baixas som den bedste hvidvin i det nordvestlige Spanien. Vinene er overvejende fremstillet af Godello og er friske, lette, rene, sprøde og meget forfriskende. Indflydelsen fra Atlanterhavet medvirker til den høje kvalitet.

Valdeorras vine (kommer snart)

Cava, bobler fra Spanien, du ikke må underkende

Cava er en af ​​de ældste mousserende vinappeller i Europa. Det er altid lavet ved den traditionelle metode eller champagnemetoden, der bestemmer, at den anden gæring (skabelse af kulsyre) altid finder sted i flasken.

Cava – Festlige bobler fra Spanien

Cava er faktisk ikke en region, men et patchwork af regioner med definerede grænser over hele landet, der er godkendt til at producere små fine bobler. De tilladte hvide druer er hovedsageligt Xarel-lo, Macabeo (aka Viura) og Parraleda, selvom Chardonnay og Malvasia også kan bruges. De tilladte røde druer er Pinot Noir, Garnacha, Monastrell og Trepat. Trepat må kun bruges i produktionen af ​​Rosé.

Relevante links om vin i Spanien

Vinrejser i Spanien efter distrikter

Spanske vindistrikter. Ideer til eventyrlige vinrejser.

 

 

Vinsnak
Historien om det nye nordiske køkken
Mad og Vin

Historien om det nye nordiske køkken

Det nye nordiske køkken har skrevet kulturhistorie. Det nye nordiske køkken, en bemærkelsesværdig kulinarisk bevægelse, har udviklet sig og bredt sig siden midten af 2000’erne.

Vitello Tonnato
Italien

Vitello Tonnato, en ægte italiensk klassiker

Vitello Tonnato, den klassiske Middelhavs delikatesse Træd ind i det italienske køkken og forkæl dine smagsløg med udsøgte smagsoplevelser som Vitello Tonnato. Denne klassiske Middelhavsret,

Moscato d’Asti
Lær om vin

Moscato d’Asti bobler af italiensk charme

Den lette, frugtige sødme i Moscato d’Asti og  Mascarpone desserter Moscato d’Asti er en sød italiensk mousserende vin, der primært produceres i Asti-regionen i Piemonte,

Hummer Thermidor
Mad og Vin

Hummer er yummy

Hummer er klassisk sea-food til en mørk Stout eller brusende bobler Dyk ned i en fest af hummer  klassiske opskrifter fra det bedre køkken og

Translate »

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]