Valpolicella Regionen

Valpolicella regionen. Nordøst Italiens vigtigste vinområde

Valpolicella regionen er det mest berømte rødvinsdistrikt i det nordøstlige Italien og ligger i  Veneto-vinregionen. Det er ikke svært at forstå populariteten i betragtning af den let-drikkelige røde Valpolicella og det kraftfulde og intense modstykke Amarone della Valpolicella, der nærmest tegner brandet Valpolicella nu om dage. Mellem de to er der også masse Ripasso (andet pres og ofte tæt på Amarone) muligheder. Dalen producerer tilmed også hvide vine – både tørre og søde – under de forskellige Soave-titler. Det her er bare et af Italiens væsentligste vinområder.

Valpolicella vinområde, kort

De druesorter, der anvendes til fremstilling af Valpolicella, er Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara. Corvina betragtes generelt som den fineste af de tre og er bestemt den mest traditionelle. Rondinella viste sig at være populær i 1960’erne og 1970’erne på grund af de generøse udbytter, mens Molinara er faldet dramatisk siden sin tidlige bølge af efterspørgsel. Corvina forbliver den valgte drue til Valpolicella af højere kvalitet og især Amarone della Valpolicella, Recioto della Valpolicella og Valpolicella Ripasso. På varmere, veldrænede skråninger producerer Corvina vine med mere krop end traditionelt forventet af Valpolicella, hvilket forklarer den enorme kvalitetsforskel mellem regelmæssig Valpolicella fra sletterne og Amarone fra bakkerne i den traditionelle Valpolicella Classico-zone. Du skal vælge med omhu her.

Hvad skal du spise til Valpolicella vine?

Valpolicella regionen, vinmarker

Valpolicella regionen, druerne og dets vinmarker, Veneto

Corvinone blev først identificeret som en sin egen druesort i 1993, idet den tidligere blev betragtet som en mutation af Corvina, som den ikke er en nær slægtning til. I 2010 blev lovene for Valpolicella opdateret, så Corvina skulle udgøre 45 til 95 procent af de forskellige Valpolicella-vine, mens det tillod, at Corvinone kan underordne sig Corvina op til et maksimum på 50 procent af blandingen.

Valpolicella-produktionen eksploerede i slutningen af ​​1960’erne, da området fik DOC-status, hvilket resulterede i en dramatisk udvikling af kvalitet og kvantitet, som varede i cirka 40 år. Priserne på Valpolicella-vine nåede deres top i 1970’erne og 1980’erne relativt set, da den lave pris pr. kilo druer fik flere kvalitetsfokuserede producenter, især i de finere Classico- og Valpantena-zoner, til helt at opgive deres vinstokke. Dette øgede procentdelen af ​​Valpolicella, der kom fra de dårligere og billigere steder, og den nedadgående spiral fortsatte for kun at blive stoppet af en pludselig stigning i interessen for Amarone della Valpolicella i 1990’erne. En ny tid var begyndt.

Valpolicella vindyrkningsområde spænder over en betydelig del af det vestlige Veneto, der strækker sig nordpå i bakkerne over Verona i cirka ti miles og øst til vest i mere end dobbelt så lang afstand og forbinder Soave med Bardolino. Den fineste terroir findes i den nordlige del af classico-zonen, omkring landsbyerne Fumane, Marano og Negrar. Landsbyen Gargagnago er også hjemsted for nogle af regionens fineste vinstokke, selvom det er bedre kendt som det åndelige hjem for Garganega, den hvide drue bag de hvide vine fra Soave og Gambellara. Bakkerne her stiger mere end 600 meter (2000 fod) ud i den friske subalpine luft, hvilket skaber et patchwork af aspekter, der vender i alle retninger og får mest ud af det norditalienske solskin.

Daglig Valpolicella-vin er en lys frugtagtig rød med aromaer af blåbær og banan, og den karakteristiske “sure kirsebær” -note, som  findes i så mange norditalienske røde vine. Det er lige så behageligt ved stuetemperatur, som det er let kølet, hvilket gør det ideelt som en forfriskende rød til varme sommereftermiddage.

Fordi standard Valpolicella-vine traditionelt har bevæget sig i retning af den lysere ende af spektret, har lokale vinproducenter anvendt forskellige teknikker for at opnå større dybde og kompleksitet i deres kuer. Standard Valpolicella er ret forskellig fra distriktets vine Ripasso, Amarone (“stor bitter”) og Recioto (“lille øre”).

Hvad er Passito – og Ripasso?

Passito- og ripasso-metoderne har været så succesrige, at begge teknikker nu har dedikerede DOC- eller DOCG-betegnelser. For en passito vin – Amarone eller Recioto della Valpolicella DOCG – tørres druerne  ud i uger eller endda måneder før gæringen, i hvilket tidsrum deres naturlige sukker og smag bliver tilstrækkeligt koncentreret til at producere dybere, mere alkoholiske vine. Valpolicella Ripasso-metoden – tildelt DOC-status i 2007 – er at blande de intense og tørrede passito druer med standard Valpolicella-vin, hvilket skaber et dybere, mere harmonisk resultat.

Vinsnak
Vinhøsten i Frankrig 2024
Druer til vin

Vinhøsten i Frankrig 2024

Vinhøsten i Frankrig 2024 Vinhøsten i Frankrig, 2024 er solid og lovende, dog med en del meldug. Bordeaux: Området har kæmpet med økonomisk pres, herunder

maceration
Lær om vin

Maceration under vinens gæringsproces

Maceration er en yderst vigtig del af især rødvinsproduktion Maceration er rødvinens første gæringsproces. Det lyder lidt som massage, og det er ikke helt forkert.

Lande

Vin producerende lande

[child_pages parent_id="35"]